kamissov Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 Witam, Mam taki problem. Mam laptopa Toshiba L500-1Q9. Uszkodziła mi się matryca jakiś czas temu i chcę ją wymienić. Jakiś czas temu kupiłem na jednym z portali ogłoszeniowych używaną matrycę (jak opisywał sprzedawca do tego modelu). Rozmiar, rozdzielczość wszystko się zgadza, ale inne jest złącze niż w tej matrycy, którą mam od nowości. Gdy przyjrzałem się bardziej moja matryca, która była u mnie od nowości, czyli: Samsung LTN156AT05 ma inne złącze do podłączenia taśmy z sygnałem niż w matrycy, którą kupiłem a ma ona symbol: Samsung LTN156AT01. Ale z tego co zdążyłem się zorientować, moja stara matryca LTN156AT05 ma podświetlenie LED, a ta LTN156AT01 ma zwykłe podświetlenie LCD, czyli świetlówkę. Gdy porównałem jeszcze to moja stara matryca, która była LED, nie miała inwertera matrycy, który za to jest w modelu LTN156AT01. Gdy podłączyłem do laptopa tą matrycę LTN156AT01, czyli bez podświetlenia LED, po uruchomieniu komputera ma ciemność, czarny ekran na laptopie. Prze chwilę mi mignął ekran i zgasł. Co może być przyczyną? Czy to, że mam zainstalowaną nieodpowiednią matrycę do mojego laptopa (bo nie jest LED, tylko zwykła świetlówka), czy po prostu może być uszkodzony inwerter matrycy (świetlówka) lub przewód sygnałowy? Co myślicie, czy lepiej poszukać matrycy kompatybilnej do tej która była oryginalnie, czyli typu LED, czy ta "zwykła matryca TN LCD" ze świetlówką będzie współpracować na moim laptopie? Gdzieś też przeczytałem, że na zwykłej matrycy TN LCD z podświetleniem świetlówkowym nie ma możliwości ściemnienia lub rozjaśnienia ekranu, że taka możliwość jest tylko na matrycach z podświetleniem typu LED. Proszę o poradę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...