Skocz do zawartości
Vevi

Zmiana podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Kupowałem w 2019 cały zestaw komputerowy. Natchnęło mnie, aby coś w nim podmienić (gram głównie w gry i zależy mi na jak najlepszej wydajności).

Wiem jak teraz ma się rynek z cenami podzespołów, ale myślę, że przy jakimś wkładzie i sprzedaży starych podzespołów mógłbym podkręcić sobie PCta.

Wysyłam screena z obecnymi podzespołami (mam dokupione 8GB ramu, żeby było 16)

Co byście podmienili w tym zestawie?

IMG_20221215_064132.thumb.jpg.f65f735623d8a2dcc6c139447abf4c5d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, brachol napisał(a):

Nie podałeś budżetu, jaki chcesz przeznaczyć na zmiany - ciężko, żeby ktoś coś sensownego polecił. Przy okazji napisz również, w jakiej rozdzielczości grasz I przy jakim odświeżaniu.

Myślę że jakieś 3 tys na zmiany.

Gram w 1080p 144hz, ale te 144hz tylko w grach typu LoL reszta gier zadawalam się stałymi 60fpsami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz ten wątek. Masz większy budżet więc sam zdecyduj czy taki procek jak R7 5800X3D (zablokowane OC i niższe zegary pozwalają wykarmić tego procka na B450) pozwoli Ci zamknąć temat CPU na wieki (czyli do zmiany całej platformy😁) czy może wystarczy Ci 5600X. Sprawdź tylko na stronie MSI czy Twoja płyta ma odpowiedni BIOS do nowszej gen procesorów. Co do grafiki jeśli musisz mieć coś z nvidii to najtańsze 3060ti chodzą po 2k pln. Wtedy taki R7 5700X plus jakiś 3060Ti dadzą Ci w ogromny przyrost FPS.

Jeśli weźmiesz 5800X3D to na kartę zostaje Ci ~1400zł (jakiś 3060 jest do znalezienia w podobnych pieniądzach) 

Przy kartach AMD RX 6700 10GB 1720zł, 6700XT 12GB 2049zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Funky_Panda napisał(a):

Zobacz ten wątek. Masz większy budżet więc sam zdecyduj czy taki procek jak R7 5800X3D (zablokowane OC i niższe zegary pozwalają wykarmić tego procka na B450) pozwoli Ci zamknąć temat CPU na wieki (czyli do zmiany całej platformy😁) czy może wystarczy Ci 5600X. Sprawdź tylko na stronie MSI czy Twoja płyta ma odpowiedni BIOS do nowszej gen procesorów. Co do grafiki jeśli musisz mieć coś z nvidii to najtańsze 3060ti chodzą po 2k pln. Wtedy taki R7 5700X plus jakiś 3060Ti dadzą Ci w ogromny przyrost FPS.

Jeśli weźmiesz 5800X3D to na kartę zostaje Ci ~1400zł (jakiś 3060 jest do znalezienia w podobnych pieniądzach) 

Dzięki za podpowiedź 😉

Właśnie jestem już o krok od kupienia Ryzena 5 5600X (popatrzyłem porównania w necie pod względem FPS i jest duży wzrost) ale napisałeś o tym BIOSie czy mi to obsłuży.
Niestety nie wiem czy tak jest, a na stronie MSI tej płyty nie potrafię tego wyczytać.
Mógłbyś pomóc?
Poniżej link do strony MSI płyty, którą posiadam.

https://pl.msi.com/Motherboard/B450-A-PRO/support#bios

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.12.2022 o 20:37, Funky_Panda napisał(a):

Hej,
Wracam po zmianie procesora na R5 5600X - jest zauważalny boost kompa.
Przymierzam się za kilka tyg. do karty graficznej.
Na 90% będę zdecydowany na RX 6700XT, ale tu się rodzi pytanie bo jest tam złącze PCIe 4.0 x16, a moja płyta ma PCIe 3.0 x16, więc chyba będzie trzeba wymienić płytę główną, a do tego żeby wykarmić jeszcze taką kartę to nowy zasilacz.
Mógłbyś jakoś nakreślić co najlepiej by tu zagrało w tej sytuacji czy nie kombinować i po prostu zmienić płytę, zasilacz i na końcu kupić kartę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Vevi napisał:

Na 90% będę zdecydowany na RX 6700XT, ale tu się rodzi pytanie bo jest tam złącze PCIe 4.0 x16, a moja płyta ma PCIe 3.0 x16, więc chyba będzie trzeba wymienić płytę główną

Kilka filmów z porównania PCIe 3.0 vs 4.0:
https://www.youtube.com/watch?v=jGPAcDL9Jqk
https://www.youtube.com/watch?v=ja7kl6LP5KA
https://www.youtube.com/watch?v=zOnD_wzS1kQ

Pewnie znajdzie się więcej przykładów tego typu filmów. W średniej ilości klatek nie zobaczysz różnicy. W 0.1% low i 1% low jakieś niewielkie różnice mogą wystąpić, ale IMHO nie na tyle duże, by specjalnie zmieniać płytę główną - ale to już samemu musisz ocenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5600x + 6700xt z gniazdka mi ciągnie 300 do 330W. Nie podkręcałem nic. Zasilacz powinien dać radę.
A płytę główną po to masz B450 żeby nie zmieniać bez powodu ☺️ Ja jadę na B350 od ponad 5 lat i już dosłownie wszystko zmieniłem, każdy element razem z obudową, a ta płyta jest niezniszczalna 😄 Jeszcze jak jej kiedyś kropnę 5800X3D to będzie już dopełnienie epickości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, umcacz napisał(a):

5600x + 6700xt z gniazdka mi ciągnie 300 do 330W. Nie podkręcałem nic. Zasilacz powinien dać radę.
A płytę główną po to masz B450 żeby nie zmieniać bez powodu ☺️ Ja jadę na B350 od ponad 5 lat i już dosłownie wszystko zmieniłem, każdy element razem z obudową, a ta płyta jest niezniszczalna 😄 Jeszcze jak jej kiedyś kropnę 5800X3D to będzie już dopełnienie epickości.

To może faktycznie jak mówisz wleci nowa karta, a zasilacz jak mi sie jakiś fundusz wolny nawinie.

Dzięki wielkie za odpowiedź 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Pilna sprawa!

Właśnie montuje karte Rx 6700 xt - podłączyłem ja przedtem usuwając sterowniki nvidii przed DDU.

Próbuje włączyć komputer i czarny ekran.

Karta jakby bez prądu i tu pytanie - na karcie są 2x wejścia 8PIN a ja z zasilacza mam tylko 1x 8PIN które podpiąłem.

Czy to wina tego że brakuje mi kabla?

IMG_20221222_170540.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Funky_Panda napisał(a):

czekamy na jakiś benchmark porównawczy xD

Red Dead Redemption 2, które teraz ogrywam to jakieś srednio 90-120 fps na high/ultra.

Wcześniej potrafiło dropnac do 45 fps na niższych ustawieniach niż teraz.

Jedyne o co chciałem zapytać to hotspot na temp karty.

Na HWMonitorze mam temp kary 68C około a hotspot 92 - 94. Wcześniej czegoś takiego nie widziałem w programach do temperatur. O co z tym generalnie chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za model 6700 XT?

Ogólnie z tego, co można znaleźć w internetach, to taka temperatura hotspot (lub junction temperature) jest ok. Na techpowerup masz pomiary kilku różnych modeli 6700 XT - https://www.techpowerup.com/review/asrock-radeon-rx-6700-xt-phantom-gaming-d/32.html. Użytkownicy tych kart również podają podobne temperatury. Można się też doszukać informacji, że wg AMD zgodnie ze specyfikacją temperatura hotspot może sięgać nawet do 110 stopni, a po jej przekroczeniu, karta powinna throttlować, aby ją zbić - https://community.amd.com/t5/graphics/6700-xt-max-junction-temp/td-p/487746.

Edytowane przez brachol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różne rzeczy czytałem o temperaturze hot spot. Jedni piszą że to niepotrzebne szerzenie paniki inni że to bardzo ważne. Osobiście skłaniam się ku pierwszej opcji. U siebie miałem niemal identyczne temperatury (karta 71-72 hot spot około 90-91) karta była głośna (wentylator wchodził na 68% około 2300rpm) i ogólnie nie za fajna. Pomyśl nad undervoltingiem. Moja karta prosto z pudełka ustawiała 1.063v na rdzeniu boost był w okolicach 1920MHz ale przez temperaturę spadał szybko do 1870-1890. Obniżyłem napięcie na 0.893v  ustawiłem max boost na sztywno do 1830MHz pamięci na 15320MHz. Wyniki zobacz poniżej karta jest cicha, nie grzeje się a sprawdzałem w grach i wyniki w stosunku do ustawień fabrycznych są identyczne (mniejsze taktowanie rdzenia ale szybsza pamięć wychodzi na zero). Pobór prądu spadł z 170-180W (karta ma 184W TDP) na 120-130 czasami skacze do max 140W. Teraz przy 65st na rdzeniu i 83 na hot spocie jestem spokojny bo turing ma ustawiony throttling od 88st ( w RX 6700XT to jest chyba 110st ale nie jestem pewien). Zrób undervolting tak żebyś miał 97% wydajności startowej i będziesz mieć spokój. Przy okazji odciążysz zasilacz. 

rtx 2060 12 GB OC.png

[EDIT]

Edytowane przez Funky_Panda
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model karty na screenie - wyrwałem go w promce za 1900 zł.

Co do undervoltingu to chyba będę musiał tak zrobić.

Dzisiaj wyjeżdżam na święta do rodziny więc się już tym nie pobawię, ale jak będę miał jakieś pytania to do Was wrócę bo mi mega ulatwiacie sprawe.

IMG_20221223_063855.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba najgorsze lub jedne z najgorszych chłodzeń dostępnych na 6700xt.

Ile masz wentylatorów w obudowie? Fabrycznie są chyba trzy 120, może warto zainwestować w dwie 140 na froncie a jedną 120 dać na top nad cpu.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, B@nita napisał(a):

To chyba najgorsze lub jedne z najgorszych chłodzeń dostępnych na 6700xt.

Ile masz wentylatorów w obudowie? Fabrycznie są chyba trzy 120, może warto zainwestować w dwie 140 na froncie a jedną 120 dać na top nad cpu.

Dwa wentylatory - jeden mam z tyłu obok CPU i jeden na froncie.

Zastanawiam się nad zmianą obudowy ogólnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Vevi napisał:

Sorki źle ci napisałem, są trzy wentyle - dwa na froncie jeden z tyłu.

Ta obudowa jakoś super przewiewna nie jest przez ten front, ale piekarnik też to nie jest. Może warto zainstalować na froncie dwa Arctic P14 PWM, dadzą więcej wiatru niż te co masz fabrycznie. Do tego jak pisałem, ten jeden fabryczny nad cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,
Piszę dalej w tym wątku, ponieważ mam problem - mianowicie chodzi o dwie rzeczy.

Pierwsza to jakiś błąd WattMan, który mi restartuje czasami kompa podczas grania w RDR2 (nie wiem czy w innych grach, ponieważ jeszcze nie ogrywałem, ale grałem trochę w LoLa i chwilę w Elden Ringa i było okej)
Druga sprawa to undervolting - gdy ustawiam undervolting na GPU, to co jakiś czas występują crashe już samego RDR2.

Dodam, że wattman wyskakuje mi, gdy mam ustawione "domyślne" dostrajanie na GPU bez żadnych undervoltingów, a jak dam undervolting to wtedy crashuje się gra.

Przesyłam dwa SS z ustawieniami jakie testowałem - 1 gra się wywala od razu po wczytaniu zapisu, więc tak naprawdę w ogóle nie działa. 2 screen, odpala grę ale w jakiś losowym momencie potrafi wywalić.

Jest ktoś w stanie pomóc?

screen2.thumb.png.0f469b1c29cffd75c3e69c950f7c990f.pngscreen1.thumb.png.a6fa809d6fade6800f27a0645acaa87d.png

Edytowane przez Vevi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odinstalowałeś sterowniki nvidia przez DDU? Na podstawie Twojego opisu mam kilka teorii być może zasilacz nie wyrabia ściągnij furmarka albo ungine heaven benchmark odpal 1 z nich na ustawieniach fabrycznych karty i zobacz czy działa. Jeśli wywali program to w Wattmanie na ustawieniach „z pudełka” zmniejsz limit energii w % na minimum (nie wiem ile u Ciebie jest dla mojej karty to 60%) i sprawdź. Jeśli to zasilacz to furmark i wszystko inne będzie śmigać. Rozwiązanie problemu będzie oczywiste wymiana zasilacza. Opcja 2 to pamięć RAM robiłeś jakieś OC? Tutaj niestety za dużo nie pomogę w nowych AMD jestem zielony. Podaj tez jakie jest taktowanie infinity fabric. Opcja 3 to karta graficzna ale ze jest nowa na razie nie będę się rozpisywać. Crashe po undervoltingu to normalne musisz znaleść stabilne wartości dla Twojej karty na razie dopóki nie ustalisz gdzie jest problem zapomnij o tym. Jak już wszystko będzie stabilne wrócimy do tematu. 
[edit]

Dopisze pare słów żeby inni mogli zweryfikować czy moja teoria ma sens. Zasilacz nie wyrabia na ustawieniach fabrycznych ale przy undervoltingu zasilacz wyrabia tylko ustawienia karty powodują crash gry (za wysokie taktowanie przy za niskim napięciu) O RAM-ie wspomniałem bo u mnie tak było jak przesadziłem z OC i pamięć destabilizowała stabilność  systemu ale komp nie sypał bluescreenami. 

Edytowane przez Funky_Panda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Funky_Panda napisał(a):

Odinstalowałeś sterowniki nvidia przez DDU? Na podstawie Twojego opisu mam kilka teorii być może zasilacz nie wyrabia ściągnij furmarka albo ungine heaven benchmark odpal 1 z nich na ustawieniach fabrycznych karty i zobacz czy działa. Jeśli wywali program to w Wattmanie na ustawieniach „z pudełka” zmniejsz limit energii w % na minimum (nie wiem ile u Ciebie jest dla mojej karty to 60%) i sprawdź. Jeśli to zasilacz to furmark i wszystko inne będzie śmigać. Rozwiązanie problemu będzie oczywiste wymiana zasilacza. Opcja 2 to pamięć RAM robiłeś jakieś OC? Tutaj niestety za dużo nie pomogę w nowych AMD jestem zielony. Podaj tez jakie jest taktowanie infinity fabric. Opcja 3 to karta graficzna ale ze jest nowa na razie nie będę się rozpisywać. Crashe po undervoltingu to normalne musisz znaleść stabilne wartości dla Twojej karty na razie dopóki nie ustalisz gdzie jest problem zapomnij o tym. Jak już wszystko będzie stabilne wrócimy do tematu. 
[edit]

Dopisze pare słów żeby inni mogli zweryfikować czy moja teoria ma sens. Zasilacz nie wyrabia na ustawieniach fabrycznych ale przy undervoltingu zasilacz wyrabia tylko ustawienia karty powodują crash gry (za wysokie taktowanie przy za niskim napięciu) O RAM-ie wspomniałem bo u mnie tak było jak przesadziłem z OC i pamięć destabilizowała stabilność  systemu ale komp nie sypał bluescreenami. 

Hej,

Na szybko odpowiem i zrobię testy jak pisałeś.

OC Ram nigdy nie bylo robione, sterowniki odinstalowałem przez DDU, jest jakaś opcja, żeby zobaczyć czy mam usunięte wszystko ze starych sterowników?

Co do teorii to mi się też wydaje, że to zasilacz nie daje rady, ale zobaczę jeszcze jak się pobawię w programach do testu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi