Skocz do zawartości
Vevi

Zmiana podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

O Paanie. 1100mV 2400MHz to jest bardzo niskie napięcie. Jak gra crashuje to po prostu zbyt dużo chciałeś obniżyć. Warto zwrócić uwagę że jak youtuber robi test na 1100mv i mówi że jest stabilnie to albo ma złotą sztukę albo nie potestował dobrze. Może za godzinę mu wywali, albo (to jest częsta przypadłość na kilku kartach Radeon które miałem) undervolting jest stabilny w grach, ale pod zerowym obciążeniem podczas oglądania filmów wywala.

Ja obecnie jadę na 1175mv 2425MHz i jeszcze nie wywaliło od tygodnia. Wiem że 1150mv 2400MHz nie jest stabilne do końca, ale jak się uprę da się grać nawet na 1100mV tylko no właśnie do czasu aż wywali nigdy nie wiesz kiedy 😄

AMD głupie nie jest i skoro dali 1200mV to dlatego, że niektóre sztuki będą takiego potrzebowały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.01.2023 o 20:17, umcacz napisał(a):

O Paanie. 1100mV 2400MHz to jest bardzo niskie napięcie. Jak gra crashuje to po prostu zbyt dużo chciałeś obniżyć. Warto zwrócić uwagę że jak youtuber robi test na 1100mv i mówi że jest stabilnie to albo ma złotą sztukę albo nie potestował dobrze. Może za godzinę mu wywali, albo (to jest częsta przypadłość na kilku kartach Radeon które miałem) undervolting jest stabilny w grach, ale pod zerowym obciążeniem podczas oglądania filmów wywala.

Ja obecnie jadę na 1175mv 2425MHz i jeszcze nie wywaliło od tygodnia. Wiem że 1150mv 2400MHz nie jest stabilne do końca, ale jak się uprę da się grać nawet na 1100mV tylko no właśnie do czasu aż wywali nigdy nie wiesz kiedy 😄

AMD głupie nie jest i skoro dali 1200mV to dlatego, że niektóre sztuki będą takiego potrzebowały.

Tak, właśnie ogarnąłem, że na takim napięciu się nie pociągnie.

Dziwi mnie jedna rzecz i znowu na przykładzie RDR2 będzie.

Wymieniłem ten stary zasilacz na 700W i wszystko śmiga, kartę dałem na basic ustawienia i przy odblokowanych fpsach w RDR2 zrobił mi się ten błąd wattman raz, więc ostatecznie się wkurzyłem i dałem lock fpsow na 72 (144hz vsync w połowie) i jak to zrobiłem już nie było ani jednego crasha. Dziwne to jest i zastanawiam się dlaczego tak jest. Dodam ze przy wyłączeniu locka RDR2 dobijał mi 140 klatek a karta była no jak traktor już. Po zablokowanie prawie jej nie słychać nie wywala gry i ogólnie jest git. Ogrywam teraz Elden Ringa i po 13h zero crashy ale tam jest ogólnie lock na 60fps.

Może ktoś będzie miał jakiś pomysł czemu w RDR2 crashuje przy ustawieniach wyżej wypisanych (może to wada gry, nie wiem). Pecet jest już kompletny, bo myślałem na początku, że to przez za słaby zasilacz, ale posiadam ten z linka poniżej i jak wspomniałem nic nie mam podkręcone typu CPU czy RAMy.

https://m.ceneo.pl/93241078;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&shop=146601524&gclid=Cj0KCQiAiJSeBhCCARIsAHnAzT-L3vo2CWuMeJ4M3LLWrqyO5vhVTaifbzbsaTX-DFUDD5IqODfhvTAaAkBbEALw_wcB#tab=spec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi