Jump to content
supa

[2-3k] Upgrade PC pod CoD Warzone

Recommended Posts

Generalnie to mam już karte i odłączyłem komputer żeby sprawdzić co dokładnie potrzebuje i czy mam kabel i jak podłączyłem go z powrotem (w środku nic nie ruszałem) to okazało się, ze monitory nie chcą się włączyć i jakby nie było pełnego zasilania?
 

Klawiatura zawsze przy włączeniu komputera zaczyna się świecić, a teraz nic - komputer niby się włącza, widać ledy ze środka i chodzą wentylatory, ale na monitorach jest brak sygnału - podłączyłem dla testu telewizor i również nic

ktos coś może wie o co chodzi? 
 

wyjecie baterii z płyty głównej i włożenie nic nie dalo. Docisnalem każdy element na płycie - nadal nic. odłączyłem wszystko od kompa i zostawiłem tylko zasilanie i kabel od monitora - również nic 

monitory są sprawne - podłączyłem do laptopa i działają

Edited by supa

Share this post


Link to post
Share on other sites

@brachol @Thomas1999PLchłopaki pytanie do was - czy jak zmienie procka na ryzen 7 5700x to czy obecne moje chłodzenie wystarczy? Bo czytałem, że proc sie grzeje nieźle (do 80 stopni) tylko nie wiem czy ludzie co wystawiali opinie to czy mieli jakieś boxowe chłodzenie czy jak.

Obudowe mam Phanteks Eclipse P400S Tempered Glass Edition

I chłodzenie dodatkowe na proca - SilentiumPC Grandis 2 XE1436

Share this post


Link to post
Share on other sites

24 minuty temu, supa napisał:

@brachol @Thomas1999PLchłopaki pytanie do was - czy jak zmienie procka na ryzen 7 5700x to czy obecne moje chłodzenie wystarczy? Bo czytałem, że proc sie grzeje nieźle (do 80 stopni)

Que?

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-5700x/19.html

Jak się komuś tak grzeje, to pewnie po OC/nietrzymaniu się fabrycznych parametrów ... albo przy śmieciowym chłodzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobaczysz jak temperatury będą u Ciebie wyglądać , zwłaszcza jak byś robił OC proca, 80 stopni pod obciążeniem to dobry wynik i tak. Ogólnie do tego proca to idealnie z powietrza Fortis 5 Dual Fan bodajże 220 zł kosztuje pozwoli na nieznaczne OC przy dalej niskich temperaturach, ale jak chcesz wycisnąć z niego max. to AiO 360mm ( endorfy 360 , albo silent loop 2 360 mm) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko zamontowałem i znów mam brak sygnału z monitorami przy odpaleniu - nowa karta normalnie się swieci, ale wiatraki się nie kręcą - o co może chodzić? 
wiatraki się odpalają dopiero, gdy karta osiągnie pewna temperaturę? 
 

czy znowu mogą to być problemy z ramem, ze musza wyjąc i włożyć i będzie działać? Nie chce mi się w to wierzyć trochę @Thomas1999PL @brachol

sposob z ramem nie pomógł 

czy to, ze wcześniej miałem geforce 1050ti i są inne sterowniki niż do rx6700xt może powodować ten problem? 

Edited by supa

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 godziny temu, supa napisał:

Wszystko zamontowałem i znów mam brak sygnału z monitorami przy odpaleniu [...]

Tzn. wrzuciłeś nowy procesor? Wspomniany wcześniej Ryzen 5700X? A bios zaktualizowałeś, jeżeli leciałeś na jakimś starszym? Wg strony ASUSa, ten procesor wspierany jest od biosa 6026, a po nim wyszedł jeszcze 6042, który jest najnowszy i ten bym wrzucił - https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/prime/prime-x370-pro/helpdesk_bios/?model2Name=PRIME-X370-PRO.

3 godziny temu, supa napisał:

nowa karta normalnie się swieci, ale wiatraki się nie kręcą - o co może chodzić? 
wiatraki się odpalają dopiero, gdy karta osiągnie pewna temperaturę? 

Jeżeli to PowerColor RX6700XT Hellhound, to posiada tryb półpasywny - wiatraki zaczną działać powyżej 60 stopni.

Edited by brachol

Share this post


Link to post
Share on other sites

14 minut temu, brachol napisał(a):

Tzn. wrzuciłeś nowy procesor? Wspomniany wcześniej Ryzen 5700X? A bios zaktualizowałeś, jeżeli leciałeś na jakimś starszym? Wg strony ASUSa, ten procesor wspierany jest od biosa 6026, a po nim wyszedł jeszcze 6042, który jest najnowszy i ten bym wrzucił - https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/prime/prime-x370-pro/helpdesk_bios/?model2Name=PRIME-X370-PRO.

Jeżeli to PowerColor RX6700XT Hellhound, to posiada tryb półpasywny - wiatraki zaczną działać powyżej 60 stopni.

Tak, wrzuciłem procesor ryzen 5700x oraz kartę hellbound 6700xt

jak już mam procesor zainstalowany, a bios nie jest zaktualizowany to coś mogę zrobić? Mam pobrana najnowsza wersje na pendrive, ale jak po włączeniu komputera nie mogę wejść nawet w bios bo mam na monitorach „no signal” to jest jakieś inne rozwiązanie? @brachol

Share this post


Link to post
Share on other sites

11 godzin temu, brachol napisał(a):

Twoja płyta nie obsługuje USB BIOS FlashBack, więc pozostaje Ci tradycyjna aktualizacja z poziomu biosa - wrzucaj poprzedni procek i działaj.

Przy aktualizacji Biosu komputer wyłączył się i nie włączył - nie dało się go tez włączyć. Wyjąłem bateryjki z płyty, włożyłem i komp się odpalił, ale znowu jest no signal, a przy aktualizacji biosu normalnie działało wszystko (umieściłem stary procesor) @brachol

//ponownie wyciągnąłem ram - nic to nie dalo

Wyjąłem procesor i włożyłem - żadnego efektu

zdjalem chłodzenie z procka - to samo

 

Ciagle jest no signal, a przy 1 uruchomieniu po zmianie procka zaskoczyło wtf

Edited by supa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli dobrze rozumiem, to zmieniłeś procesor na poprzedni ryzen 1700, komputer normalnie odpalił i przeprowadziłeś aktualizację bios. Czy aktualizacja zakończyła się pozytywnym komunikatem po czy nastąpił restart komputera?

Rozumiem, że w płycie dalej jest ryzen 1700? Czy po aktualizacji biosu próbowałeś zmienić na 5700X?

Share this post


Link to post
Share on other sites

41 minut temu, brachol napisał(a):

Jeżeli dobrze rozumiem, to zmieniłeś procesor na poprzedni ryzen 1700, komputer normalnie odpalił i przeprowadziłeś aktualizację bios. Czy aktualizacja zakończyła się pozytywnym komunikatem po czy nastąpił restart komputera?

Rozumiem, że w płycie dalej jest ryzen 1700? Czy po aktualizacji biosu próbowałeś zmienić na 5700X?

Tak, zmieniłem na 1700, podczas aktualizacji Biosu - na pasku postępu było może z 20% komputer się wyłączył i nic więcej się nie wydarzyło. W międzyczasie wyjąłem bateryjke z płyty głównej jeszcze.

na płycie nadal jest 1700 ryzen i nie próbowałem zmieniać procka po aktualizacji bo wydaje mi sie, ze coś poszło nie tak? @brachol co proponujesz zrobić?

 

//zmiana procka na 5700x tez daje no signal

Edited by supa

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jeżeli komp Ci się zrestartował podczas aktualizacji biosa i już nie wstał, to zdecydowanie poszło coś nie tak... 

Twoja płyta ma coś takiego jak CrashFree BIOS 3 - https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1029957 - zapoznaj się z tym i z tym - https://www.asus.com/en/support/FAQ/1012219. Przy czym z tego co widzę, to komp powinien mimo wszystko być w stanie się odpalić, by rzucić komunikatem o trybie przywracania biosa. 

Do poczytania ogólne wskazówki diagnostyczne ASUSa - https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1042632.

Odłączyłbym wszystkie zbędne rzeczy jak dyski twarde, SSD, napęd itp. Można również podmienić grafikę na poprzednią i przywrócić tym samym poprzednia konfigurację, na której komp Ci hulał. Sprawdzić pojedynczą kość RAM. Zapoznaj się z ich wskazówkami.

Masz ewentualnie dostęp do głośniczka, który można podpiąć pod płytę główną?

//edycja:

Próbowałem jeszcze na szybko znaleźć jakieś info czy ASUSw nowych biosach nie pozbył się wsparcia dla starszych procesorów, ale na na reddicie trafił się użytkownik, który aktualizował swoją płytę do bety 6042 z ryzenem 1600 i było ok, więc po poprawnej aktualizacji u Ciebie też powinno chodzić że starym prockiem - https://www.reddit.com/r/Amd/comments/uvt07e/comment/iag7tbf/

 

Edited by brachol

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 godziny temu, brachol napisał(a):

No jeżeli komp Ci się zrestartował podczas aktualizacji biosa i już nie wstał, to zdecydowanie poszło coś nie tak... 

Twoja płyta ma coś takiego jak CrashFree BIOS 3 - https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1029957 - zapoznaj się z tym.

Odlączyłbym też wszystkie zbędne rzeczy jak dyski twarde, SSD, napęd itp. Można również podmienić grafikę na poprzednią i przywrócić tym samym poprzednia konfigurację, na której komp Ci chulał.

Do poczytania ogólne wskazówki diagnostyczne ASUSa - https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1042632.

Masz ewentualnie dostęp do głośniczka, który można podpiąć pod płytę główną?

CrashFree - tutaj nic nie zdziałam bo jie mam dostępu w ogóle do biosu - mam tylko No signal na monitorach. 
 

dziwne tylko, że jak przywróciłem poprzedni procesor to zaskoczyło normalnie i po nieudanej aktualizacji Biosu już jest no signal i nic nie mogę zrobić, wiec nie chce mi się wierzyć trochę, ze jak podmienię grafikę na poprzednia to zadziała wszystko 

odlaczalem wszystko co mogłem - nawet zasilanie od karty

ramy próbowałem pojedynczo sprawdzać i w inne sloty tez - nic nie pomogło 

glosniczka do płyty nie mam

 

wiec już nie mam pomysłów co mogę więcej zrobić 

 

//przywróciłem stara karte graficzna i komputer po kilku sekundach samoczynnie się wyłącza 

//komputer samoczynnie wyłącza się w momencie jak włożony jest pendrive z najnowszym biosem z przodu komputera (2 wejścia) - jak włożę pendrive z tylu PC to się nie resetuje i jak wyciągnę pendrive to chodzi normalnie, ale No signal nadal

 

//teraz komputer sam się wyłącza już bez pendrive wlozonego

Z procesora mam zdjęte chłodzenie, ale to chyba nie powinien być powód, ze komputer się wyłącza chwile po starcie - przy kolejnym uruchomieniu sam się nie wyłączył 

Edited by supa

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 godziny temu, supa napisał:

Z procesora mam zdjęte chłodzenie, ale to chyba nie powinien być powód, ze komputer się wyłącza chwile po starcie - przy kolejnym uruchomieniu sam się nie wyłączył 

Sprawdzałeś po włączeniu komputera bez chłodzenia na procku czy procesor się w ogóle nagrzewał (np. palec na czapce)?

A jak miałeś podłączone chłodzenie, to wiatrak na chłodzeniu CPU się załączał?

3 godziny temu, supa napisał:

glosniczka do płyty nie mam

A przydałby się, mógłby wskazać, co mu konkretnie dolega - https://www.asus.com/pl/support/faq/1029959.

3 godziny temu, supa napisał:

odlaczalem wszystko co mogłem - nawet zasilanie od karty

Zasilanie do karty akurat bym zostawił.

Czym masz podłączony monitor? Sprawdzałeś innym kablem oraz, jeżeli masz, innym złączem?

Masz dostęp do innego zasilacza?

 

Edited by brachol

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 godziny temu, brachol napisał(a):

Sprawdzałeś po włączeniu komputera bez chłodzenia na procku czy procesor się w ogóle nagrzewał (np. palec na czapce)?

A przydałby się, mógłby wskazać, co mu konkretnie dolega - https://www.asus.com/pl/support/faq/1029959.

Zasilanie do karty akurat bym zostawił.

Monitor czym masz podłączony - sprawdzałeś innym kablem oraz jeżeli masz, innym złączem?

Procka nie sorawdzalem, ale podejrzewam, ze się nagrzewa bo różne się komputer wyłącza - raz szybciej, raz później, raz w ogóle, ale nie chce mi się co chwile montować chłodzenia 

mam 2 monitory 24 i 27 całe od AOC 

24 całe podłączony na starym GPU na DVi (nowe GPU wymaga DisplayPort i tez jest No Signal) a 27 calowy leci po HDMi, podłączałem również telewizor po HDMI i jest to samo - No Signal

 

najdziwniejsze jest tk, ze jak zmieniłem procka to odpalił za 1 razem normalnie, a po aktualizacji nieudanej biosu No Signal. OstTnio tez miałem ten problem tk wystarczyło Ramy wyciągnąć i włożyć, wiec nie czaje w czym problem totalnie 

 

jak miałem zamontowane chłodzenie i wentylatory to za każdym razem włączały się wraz ze startem komputera

 

pewnie bios uwalony j trzeba by wgrać od nowa - podobno w serwisie mogą to zrobic

 

Warto w moim przypadku w ogółu myśleć o zmianie płyty głównej na lepsza pod względem nowego lrocka i żeby w przyszłości uniknąć problemów z biosem? Żeby nie latać do serwisu jak nie powiedzie się aktualizacja biosu? bo teraz rozumiem, ze jak zaktualizuje Bios, wrzucę nowy procesor i w przyszłości coś się stanie i bios zostanie cofnięty to komputer nie będzie mi działać bo będzie nowszy procesor i będę musiał zawsze mieć ten stary procek przy sobie? - na nowa płytę mógłbym wydać 600/700zl. Nie zależy mi na super mocnej tylko takiej pod aktualne części (nowy cpu i gpu) na kolejne 5 lat - co kupować? chyba, ze to za mała kwota@brachol

Edited by supa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Załatw sobie ten głośniczek - powinien pomóc w diagnozie.

Co do płyty - jeżeli faktycznie bios jest uwalony, ale udałoby się ją przywrócić do życia, to ja bym jej mimo wszystko nie zmieniał z uwagi na Ryzena 5700X oraz RX 6700 XT - wg mnie szkoda pieniędzy. Załadujesz najnowszy bios, który obsłuży nowy procesor i tyle. Więcej pewnie nie będziesz musiał tego robić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 minuty temu, brachol napisał(a):

Załatw sobie ten głośniczek - powinien pomóc w diagnozie.

Co do płyty - jeżeli faktycznie bios jest uwalony, ale udałoby się ją przywrócić do życia, to ja bym jej mimo wszystko nie zmieniał z uwagi na Ryzena 5700X oraz RX 6700 XT - wg mnie szkoda pieniędzy. Załadujesz najnowszy bios, który obsłuży nowy procesor i tyle. Więcej pewnie nie będziesz musiał tego robić.

A co w przypadku jak powiedzmy coś się wydarzy i bios będzie musiał być cofnięty lub się coś popsuje/zresetuje - wtedy żeby Ryzen 5700x odpalił się na Rej płycie to będę musiał wrzucać stary procesor i aktualizować bios?

to jest jakiś specjalny głośniczek? Na Allegro znajdę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszy z brzegu przykład takiego głośniczka - https://allegro.pl/oferta/glosniczek-do-wlaczania-komputera-iapt-pc-speaker-13075892033

Po odpaleniu kompa, jeżeli coś jest nie tak, to sygnalizowane jest to konkretnymi bipnięciami, które powinny wskazać przyczynę.

Gdybyś musiał kiedyś skorzystać z procedury przywracania biosu (bios crash free), to możesz od razu załadować najnowszy bios do Twojej płyty głównej (zgodnie z tym, co podaje wsparcie asusa, opisując procedurę przywracania biosa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 minut temu, brachol napisał(a):

Pierwszy z brzegu przykład takiego głośniczka - https://allegro.pl/oferta/glosniczek-do-wlaczania-komputera-iapt-pc-speaker-13075892033

Po odpaleniu kompa, jeżeli coś jest nie tak, to sygnalizowane jest to konkretnymi bipnięciami, które powinny wskazać przyczynę.

Gdybyś musiał kiedyś skorzystać z procedury przywracania biosu (bios crash free), to możesz od razu załadować najnowszy bios do Twojej płyty głównej (zgodnie z tym, co podaje wsparcie asusa, opisując procedurę przywracania biosa).

Głośniczek zamówiłem. Tylko jak w przypadku takim jak teraz? Nawet do biosu nie można wejść, jest No Signal i wydaje się, ze poszedł bios i pozostaje chyba oddać kompa, żeby jakimś programatorem wrzucili? Coś tskiego się dowiedziałem. Bo nie chce mi się wierzyć, aby było to coś innego niż walnięty bios

po zamontowaniu chłodzenia na procesor komputer nie wyłącza się i chodzi cały czas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bios się nie przywraca do poprzedniago/pierwszego przy jakimkolwiek resecie, więc o wyjmowaniu procków nie bedzie mowy, jeśli uda się wgrać odpowiedni. Natomiast jak się płyta wykrzaczyła podczas updatu to sam raczej nic nie zrobisz, natomiast na przyszłość polecam robić updaty po kolei a nie ostatni, szczególnie w starszym sprzęcie, a nawet jak pierwszy niezbędny działa, resztę odpuścić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak będziesz już miał najnowszy bios, to wielce bardzo prawdopodobne, że już nigdy nie będziesz musiał go aktualizować na tej płycie. ASUS ostatni bios do tej płyty wydał jakoś w maju/czerwcu br. Od tamtego czasu nie było żadnej aktualizacji. Najnowszy bios obsługuje już ryzeny serii 5000, a podstawka AM4 już ma się ku końcowi.

Jeżeli za kilka lat będziesz chciał coś zmieniać ze sprzętem, to przesiądziesz się już pewnie na nową platformę.

Czy kiedykolwiek aktualizowałeś bios na tej płycie, posiadając ryzena 1700?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Godzinę temu, brachol napisał(a):

Jak będziesz już miał najnowszy bios, to wielce bardzo prawdopodobne, że już nigdy nie będziesz musiał go aktualizować na tej płycie. ASUS ostatni bios do tej płyty wydał jakoś w maju/czerwcu br. Od tamtego czasu nie było żadnej aktualizacji. Najnowszy bios obsługuje już ryzeny serii 5000, a podstawka AM4 już ma się ku końcowi.

Jeżeli za kilka lat będziesz chciał coś zmieniać ze sprzętem, to przesiądziesz się już pewnie na nową platformę.

Czy kiedykolwiek aktualizowałeś bios na tej płycie, posiadając ryzena 1700?

Tak, aktualizowalem jakiś czas temu i przeszło wszystko okej, a teraz takie cos

proframowanie biosu to koszt 250zl z tego co się dowiedzialem

 

„Wzybciej i wygodniej dla nas bedzie jak zostanie procesor i pamiec ram, z reszta sobie poradzimy. 

Jezeli nie trzeba to nie musi Pan demontowac plyty z obudowy. W wielu przypadkach przypinamy sie do kosci ram bez wylutowania jej 🙂„ - programowanie biosu odbywa się przez przypięcie się do ramow? What

Edited by supa

Share this post


Link to post
Share on other sites

@brachol

3. "One long and two short beeps" from speaker

An anomaly is detected in memory. Please confirm that the memory is correctly installed.
Please refer to the Motherboard manual for related instructions about memory.

 

1 dłuższy i 2 krótkie beepniecia mam

Share this post


Link to post
Share on other sites

17 minut temu, supa napisał:

@brachol

3. "One long and two short beeps" from speaker

An anomaly is detected in memory. Please confirm that the memory is correctly installed.
Please refer to the Motherboard manual for related instructions about memory.

 

1 dłuższy i 2 krótkie beepniecia mam

Video card memory issue 

XD

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 minut temu, supa napisał:

Podpiąłem druga kartę nowa dopiero co rozpakowane i dałem w inny slot - dalej tk samo 1 długi i 2 krótkie 

 a bios masz już wgrany poprawnie ? bo jak nie to nie ma sensu tematu analizować i gdybać co tu może się nie zgadzać ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...