buldogekon Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 Przejrzałem trochę testów w necie i ten proc jest cholernie gorący, więc przydałoby się dobre chłodzenie. Myślę o AiO Arctic Freezer II ale o modelu 240mm bo mam obudowę Fractal Design R4 i tam na górze jest miejsce tylko pod 240mm.... Czy to wystarczy ? Wszędzie testują te procki z AiO 360mm, a i tak pod obciążeniem dobija do setki... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 Niestety jak masz odpowiednio małą powierzchnię rdzenia, przy odpowiednio dużej mocy do odprowadzenia, to i chłodnica 480mm nie pomoże (czy co tam największego mają). Swoją drogą krążyła taka teoria (teraz to już legenda miejska), że Intele 13 generacji się nienaturalnie mocno grzeją, bo płyty dają za wysokie napięcie (czyli sugestia wadliwych BIOS). ... a może kup i7 12700K w promocji 😉 (i używaj z zalecanymi limitami mocy) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
B@nita Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 Krąży też teoria o wyginających się socketach na prockach 12.13gen. intela co powoduje niezbyt idealny docisk chłodzenia. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 (edited) 7 minut temu, B@nita napisał: Krąży też teoria o wyginających się socketach na prockach 12.13gen. Tak, część socketów 1700 ma zbyt mocny nacisk ramki na procesor (można to rozpoznać po tym, że ciężko się to zapina / trzeba użyć stosunkowo sporo siły przy zapinaniu) w części centralnej i robi się "banan". Jednak w części socketów nie trzeba tyle tej siły użyć (więc i na CPU powinny działać mniejsze siły) i to wygięcie nie powinno mieć miejsca (nie występują te nierównomierności nacisku na piny). Także ruletka, jak się trafi. Jak się trafi na ten ciężko chodzący zatrzask, to można się ratować ramką lub podkładkami czy innym luzowaniem śrub zatrzasku. Edited December 20, 2022 by Kyle Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
leven Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 Pod socket od drugiej strony płyty trzeba zamontować mocny backplate. Wtedy banany będą tylko w Afryce :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Raidenorius Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 (edited) 25 minut temu, Kyle napisał(a): Tak, część socketów 1700 ma zbyt mocny nacisk ramki na procesor (można to rozpoznać po tym, że ciężko się to zapina / trzeba użyć stosunkowo sporo siły przy zapinaniu) w części centralnej i robi się "banan". Jednak w części socketów nie trzeba tyle tej siły użyć (więc i na CPU powinny działać mniejsze siły) i to wygięcie nie powinno mieć miejsca (nie występują te nierównomierności nacisku na piny). Także ruletka, jak się trafi. Jak się trafi na ten ciężko chodzący zatrzask, to można się ratować ramką lub podkładkami czy innym luzowaniem śrub zatrzasku. To może, jak robi się taki banan, użyć lepkiej pasty w nieco większej ilości. Np. Gelid gc extreme. Ktoś próbował? 3 godziny temu, buldogekon napisał(a): Przejrzałem trochę testów w necie i ten proc jest cholernie gorący, więc przydałoby się dobre chłodzenie. Myślę o AiO Arctic Freezer II ale o modelu 240mm bo mam obudowę Fractal Design R4 i tam na górze jest miejsce tylko pod 240mm.... Czy to wystarczy ? Wszędzie testują te procki z AiO 360mm, a i tak pod obciążeniem dobija do setki... Pytanie jakim obciążenie. Prime95, i inne testy small ft są dobre do testowania zasilacza a nie temp procesora i jego stabilności Edited December 20, 2022 by Raidenorius Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 Godzinę temu, Raidenorius napisał: To może, jak robi się taki banan, użyć lepkiej pasty w nieco większej ilości. Np. Gelid gc extreme. Lepiej w takim przypadku kupić ramkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ju-rek Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 6 godzin temu, buldogekon napisał: Wszędzie testują te procki z AiO 360mm, a i tak pod obciążeniem dobija do setki... Jak tak to załóż BOX-a, co za różnica. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
P3ch Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 (edited) NH-D15 wraz z 13600k max 79 stopni w testach syntetycznych. Może trafiłem na taką chłodniejszą sztukę. UV będę robił jak time mi się trochę zluzuje to dam znać. Może moja odpowiedź coś Ci rozjaśni. W grach tj: god of war, bf1, bf4, cmw temp nie przekracza 65 stopni i jest w miarę cicho. Edited December 20, 2022 by P3ch Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ju-rek Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 10 minut temu, P3ch napisał: NH-D15 wraz z 13600k Nie porównuj i5 z i7, inna liga w temperaturach. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
P3ch Posted December 20, 2022 Report post Posted December 20, 2022 Jejciu faktycznie, nie wiem dlaczego mi się ubzdurało że piszecie o 13600k. Pardom Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...