ZONK000 OC Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Witam Zakupiłem dwa dni temu swój pierwszy VPN, wybór padł na Nord. Sam program myślę, że działa bajka, jednak z racji iż nie miałem wcześniej takiego typu programu mam jak na razie widzę jeden większy problem. Zrobiłem sobie na PC TrueNAS, w Mój Komputer zmapowałem dysk i w momencie połączenia z obcym serwerem w VPN nie mam do niego dostępu. Mam czerwony krzyżyk na dysku, lub w momencie wejścia w Mój Komputer eksplorator "zamarza". Poradzicie coś na to? Czy to chodzi o ustawienie odpowiedniego procesu w tunelowaniu Nord, czy chodzi o jakieś inne ustawienia w Windows itp? Aha, jeszcze coś - ze dwa razy zdarzyło mi się, że po kilku godzinach pracy komputera, wchodzę w Mój Komputer, a tam normalnie dysk sieciowy dostępny, wszystko działało prawidłowo... Żeby nie było, że wyszukiwarki nie używałem - szukałem, ale za bardzo odpowiedzi nie znalazłem, dlatego proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam. aaaa nie dodałem - aplikacja Nord jest na laptopie zainstalowana, gdyż jak widzę router nie obsługuje VPN, ani też nie ma na niego DD-WRT to dałem sobie sianka. Dalej router jest kablem do modemu światłowodowego podłączony. NAS z kolei jest: modem światłowodowy--> switch gigabit-->NAS. Bez VPN działa elegancko, łączę z obcym serwerem VPN momentalnie znika dostęp do dysku sieciowego, przerywam połączenie z VPN - momentalnie powraca dostęp do dysku. Brak jest także dostępu do NAS wpisując jego adres IP w przeglądarce. Edytowane 21 Grudnia 2022 przez ZONK000 OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...