pin54 Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 (edytowane) Zamierzam wymienić monitory z 2*FHD 24" na coś większego. Na szerokość wejdą nawet 2*32" (trochę wyjdą za obrys, ale mogę zaakceptować), głębokość biurka to 70 cm. Pytanie czy jest sens kupować monitory o rozdzielczości większej niż QHD i o rozmiarze większym niż 27". Mam wrażenie, że przy 2*32" będę musiał kręcić głową, żeby jeden monitor ogarnąć, a co dopiero 2. Z kolei przy 4K boję się, że wszystko będzie zbyt małe na ekranie. Nie wiem jakie są możliwości z przeskalowaniem systemu - nigdy nie musiałem tero robić. Jakie są Wasze doświadczenia? Jaki rozmiar i rozdzielczość Waszym zdaniem byłby najlepszy do tego zastosowania. Ps. praca to w głównej mierze np. MS SQL Managment Studio, IntelliJ Idea oraz oczywiście przeglądarka www i Adobe Reader (te dwa ostatnie często otwierane po dwa na jednym monitorze). Nie gram w gry, nie oglądam na tym komputerze filmów. Ps 2. czynnik ekonomiczny też ma jakieś znaczenie, ale będę się nad tym zastanawiał później. Wiadomo, że większy rozmiar/rozdzielczość to wyższa cena oraz wyższe zużycie prądu. Edytowane 25 Grudnia 2022 przez pin54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 (edytowane) Windows 10, 11 skalują się całkiem dobrze. AdobeReader, edytory tekstu (LibreOffice, MSoffice, notatnik, Notepad++), przeglądarki też. Lepiej się czyta na takim ekranie z większym PPI (i ustawionym skalowaniem, by wszystko było wygodnie duże) niż na ekranie 24" FHD bez skalowania, bo literki są ostrzejsze i gładsze (jak dla mnie 24" FHD to ziarnoza pikselowa - no ale przyzwyczajenie do 4K na 31,5" robi swoje). Ustaw na obecnym ekranie skalowanie na 130% (niestandardowe) i zobacz, czy MS SQL Managment Studio, IntelliJ Idea skalują się prawidłowo (jak nie są napisane w technologiach przestarzałych przez jakichś dyletantów, to będą się skalować idealnie). Edytowane 25 Grudnia 2022 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...