Morf1982 Opublikowano 26 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2022 Witam Niebawem przeprowadzam się do nowego dużego mieszkania z dwoma kondygnacjami. Chciał bym skonfigurować sieć internetową/wi fi w w sposób jak na załączonym obrazku. Jaki sprzęt byście polecili do takiego rozwiązania ? Czy to będzie dobrze działać ? Może jakieś porady ? ( układ kabli utp6 - jest już zrobiony i niezmienny, kable w ścianach ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 26 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2022 Zastanów się czy w salonie i pokoju nie kupić po małym switchu. Często jest tak, że końcówki mesha nie mają tylko jeden port LAN. Ja mam dobre doświadczenia z Asusem. Mam od 2 lat AX58U (działał na 55 m^2) a po przeprowadzce został sparowany z 2 x XD4. Działa to ok w mieszkaniu niecałę 100 m^2. Praktycznie wszędzie jest bardzo mocny i stabilny zasięg na 5 GHz. Żeby coś konkretnie polecić to trzeba by przynajmniej wiedzieć o jakim budżecie i oczekiwaniach mówimy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morf1982 Opublikowano 26 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2022 (edytowane) 5 godzin temu, Chloru napisał(a): Zastanów się czy w salonie i pokoju nie kupić po małym switchu. Często jest tak, że końcówki mesha nie mają tylko jeden port LAN. Ja mam dobre doświadczenia z Asusem. Mam od 2 lat AX58U (działał na 55 m^2) a po przeprowadzce został sparowany z 2 x XD4. Działa to ok w mieszkaniu niecałę 100 m^2. Praktycznie wszędzie jest bardzo mocny i stabilny zasięg na 5 GHz. Żeby coś konkretnie polecić to trzeba by przynajmniej wiedzieć o jakim budżecie i oczekiwaniach mówimy. Hej 🙂 Jako, że ma końcówkach będzie tylko po jednym urządzeniu potrzebującym kabla to wolał bym AP z dodatkowym wejściem rj45. Wiadomo że małe switch rozwiązuje sprawę ale jest to kolejne nie bardzo potrzebne w tym przypadku urządzenie. Jeśli chodzi o budżet to chciał bym zamknąć się do 1000zł za same AP. Router główny w szafie dostarczy dostawca internetu. No chyba że by by potrzebny jakiś super dedykowany aby same AP działały... No i ma się zmieścić w szafie multimedialnej w ścianie. Więc nie może być gabarytowo za wielki. A skoro będą AP to same anteny w routerze w sumie zbędne. Zastanawiam się nad TP-Link DECO m4 Edytowane 26 Grudnia 2022 przez Morf1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 26 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2022 Jeżeli prędkości Wifi 5 Cię zadowolą to polecałbym https://www.x-kom.pl/p/598300-system-mesh-wi-fi-asus-zenwifi-ac-cd6-mesh-1500mb-s-a-b-g-n-ac-3xap.html Co do mieszczenia sie routerów w skrzynce itp. to sprawdz dokładnie jaką będziesz miał tę skrzynkę. Zazwyczaj mała szansa, żeby normalny router się w niej zmieścił. Nawet ten od dostawcy. Taki np. funbox 6 wcale nie jest małym urządzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morf1982 Opublikowano 26 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2022 podobny do tego tp linka co myślałem Z tego co widzę jeden słupek pełni funkcję routera tutaj a nie tylko AP, czy to jest opcja ? i zadziałają wszystkie 3 jako AP ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 26 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2022 IMHO tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...