Skocz do zawartości
Morf1982

Sieć wifi w nowym domu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niebawem przeprowadzam się do nowego dużego mieszkania z dwoma kondygnacjami.

Chciał bym skonfigurować sieć internetową/wi fi w w sposób jak na załączonym obrazku.

Jaki sprzęt byście polecili do takiego rozwiązania ?

Czy to będzie dobrze działać ?

Może jakieś porady ?

( układ kabli utp6 - jest już zrobiony i niezmienny, kable w ścianach )

siec w domu.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanów się czy w salonie i pokoju nie kupić po małym switchu. Często jest tak, że końcówki mesha nie mają tylko jeden port LAN. 

Ja mam dobre doświadczenia z Asusem. Mam od 2 lat AX58U (działał na 55 m^2) a po przeprowadzce został sparowany z 2 x XD4. Działa to ok w mieszkaniu niecałę 100 m^2. Praktycznie wszędzie jest bardzo mocny i stabilny zasięg na 5 GHz. Żeby coś konkretnie polecić to trzeba by przynajmniej wiedzieć o jakim budżecie i oczekiwaniach mówimy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Chloru napisał(a):

Zastanów się czy w salonie i pokoju nie kupić po małym switchu. Często jest tak, że końcówki mesha nie mają tylko jeden port LAN. 

Ja mam dobre doświadczenia z Asusem. Mam od 2 lat AX58U (działał na 55 m^2) a po przeprowadzce został sparowany z 2 x XD4. Działa to ok w mieszkaniu niecałę 100 m^2. Praktycznie wszędzie jest bardzo mocny i stabilny zasięg na 5 GHz. Żeby coś konkretnie polecić to trzeba by przynajmniej wiedzieć o jakim budżecie i oczekiwaniach mówimy. 

Hej 🙂

Jako, że ma końcówkach będzie tylko po jednym urządzeniu potrzebującym kabla to wolał bym AP z dodatkowym wejściem rj45. Wiadomo że małe switch rozwiązuje sprawę ale jest to kolejne nie bardzo potrzebne w tym przypadku urządzenie.  Jeśli chodzi o budżet to chciał bym zamknąć się do 1000zł za same AP.

Router główny w szafie dostarczy dostawca internetu.  No chyba że by by potrzebny jakiś super dedykowany aby same AP działały... No i ma się zmieścić w szafie multimedialnej w ścianie. Więc nie może być gabarytowo za wielki. A skoro będą AP to same anteny w routerze w sumie zbędne.

Zastanawiam się nad TP-Link DECO m4 

Edytowane przez Morf1982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli prędkości Wifi 5 Cię zadowolą to polecałbym https://www.x-kom.pl/p/598300-system-mesh-wi-fi-asus-zenwifi-ac-cd6-mesh-1500mb-s-a-b-g-n-ac-3xap.html  

Co do mieszczenia sie routerów w skrzynce itp. to sprawdz dokładnie jaką będziesz miał tę skrzynkę. Zazwyczaj mała szansa, żeby normalny router się w niej zmieścił. Nawet ten od dostawcy. Taki np. funbox 6 wcale nie jest małym urządzeniem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi