kamissov Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Witam, Mam takie pytanie. Potrzebuję kupić adapter na dysk M.2 NVMe Key M do PCI-e x1. Posiadam następującą płytę główną: FOXCONN H61MXV V2.0 Intel H61 LGA 1155 mATX. Na wielu ogłoszeniach na Allegro przy ofertach adapterów na dysk M.2 NVMe Key M na złącze PCI-e x1 jest napisane, żeby sprawdzić czy płyta główna obsługuje technologię NVMe. Jak mam to sprawdzić? W dostępnych danych technicznych w Internecie dotyczących tej płyty nie mogę znaleźć takich informacji. Mam na płycie akurat wolne jedno złącze PCI-e x1 i chciałbym we nim umieścić adapter z dyskiem SSD M.2 NVMe. Przykładowy adapter o który mi chodzi poniżej linku: https://allegro.pl/oferta/ak249a-adapter-na-dysk-m-2-nvme-key-m-pci-e-ssd-11576189867 Na dołączonych zdjęciach moja płyta główna wraz z wolnym gniazdem PCI-e x1. Edytowane 27 Grudnia 2022 przez kamissov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2022 Witam bez zastosowania bios-modów, raczej nie da się bezpośrednio zastosować i używać takiego adaptera( za stara platforma brak oficjalnego wsparcia, to jest platforma pod Intel 2 i 3 gen.), tylko pytanie czy warto ? skoro można zakupić i od razu używać dysk SSD pod SATA III, np. coś z serii "Crucial mx500". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamissov Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Witam, No właśnie teraz tak się zastanawiam, bo kupiłem na promocji dysk w x-kom Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 980, to mam jeszcze dwa dni na zwrot. To zwrócę ten dysk i zakupię tego Crucial mx500. Chyba tak będzie najprościej? Bo ten Crucial jest pod złącze SATA, to wtedy bez problemu ta płyta główna, którą posiadam to go wykryje i można będzie na nim normalnie postawić system i bootować z niego? Ten SSD Crucial ma złącze SATA III, a w mojej płycie jest SATA II. To da się podłączyć i normalnie będzie działać, tylko z mniejszym trochę transferem? Ten Crucial mx500 będzie ok, czy zwrócić uwagę na coś innego? Edytowane 27 Grudnia 2022 przez kamissov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2022 5 godzin temu, kamissov napisał: Witam, No właśnie teraz tak się zastanawiam, bo kupiłem na promocji dysk w x-kom Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 980, to mam jeszcze dwa dni na zwrot. To zwrócę ten dysk i zakupię tego Crucial mx500. Chyba tak będzie najprościej? Bo ten Crucial jest pod złącze SATA, to wtedy bez problemu ta płyta główna, którą posiadam to go wykryje i można będzie na nim normalnie postawić system i bootować z niego? Ten SSD Crucial ma złącze SATA III, a w mojej płycie jest SATA II. To da się podłączyć i normalnie będzie działać, tylko z mniejszym trochę transferem? Ten Crucial mx500 będzie ok, czy zwrócić uwagę na coś innego? MX500 będzie normalnie wykrywany i będzie można użyć jak systemowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2022 W dniu 27.12.2022 o 18:48, kamissov napisał: tylko z mniejszym trochę transferem? Dokładnie, choć sporo go obetnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamissov Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2022 44 minuty temu, rafa napisał(a): Dokładnie, choć sporo go obetnie. Ale to chyba i tak lepiej niż zwykły HDD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 8 godzin temu, kamissov napisał: Ale to chyba i tak lepiej niż zwykły HDD? dyski SSD to nie tylko transfery, ale czas dostępu do danych i ich szybkość uruchamiania. "będzie pani zadowolona" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 @kamissov, chcesz użyć tego dysku jako dodatkowego czy zmieniasz HDD na SSD i chcesz na nim postawić system? Tak czy inaczej będzie zdecydowanie lepiej. A jeżeli w dalszym ciągu korzystasz z HDD jako systemowy, to po zmianie na SSD (nawet podpiętego na SATA II) odczujesz znaczny wzrost w komforcie używania komputera z powodów wymienionych już przez Mr.T.... Aktualnie na SATA II mam wpiętego Samsunga 850 EVO 500GB - podobnej klasy dysk, co Crucial MX500. Poniżej screenshot z AS SSD Benchmark (dysk zapełniony w niecałych 90%). Jak widać, w odczycie i zapisie sekwencyjnym leci niemalże maksem tego, na co pozwala SATA II. Na SATA III należałoby się spodziewać tych transferów dwukrotnie wyższych. Crucial MX500 to sprawdzony dysk, można śmiało go brać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...