Skocz do zawartości
Diesslay

Zestaw bez karty i budy do ~4k. Pod rtx 4070ti

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry. Potrzebuje jakiegoś wydajnego i przyszłościowego zestawu pod rtx 4070ti. Budę mam, karte będę kupować na 100% tą. Myślałem nad ryzen 5 7600X (żeby zmienić pod koniec generacji AM5 na mocniejsza bez zmiany całości) ale sprawdziłem ceny i wydajność Intela i nie wiem... Co polecacie?

A i właśnie - nie chciałbym mATX tylko ATX 😅 Jak będzie trzeba trochę do tego dopłacić to trudno ale 4.5 to będzie już maks 

Edytowane przez Diesslay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

ciężki temat, 4.5 tys. , bo ceny płyt głównych oraz ich wyposażenie dla danego przedziału cenowego są jakie są. schodząc z ceny od razu producenci montują słabe/starsze kodeki audio.

jak by się udało poszukać takich podzespołów na promocjach to może i udało by się zmieścić w zakładanym budżecie , mi wychodzi około 4.8 tys. przynajmniej na zakładanym procesorze AMD Ryzen 5 7600X

Procesor AMD Ryzen 5 7600X, 4.7 GHz, 32 MB, BOX

Płyta główna Asus PRIME X670E-PRO WIFI

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR5, 16 GB, 6000MHz, CL40

Zasilacz Fractal Design Ion Gold 850W (FD-P-IA2G-850)

Dysk SSD Kingston FURY Renegade 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G )

Chłodzenie CPU ENDORFY Fortis 5 Dual Fan (EY3A009)

a na Intelu cenowo zestaw wyjdzie podobnie 

zmieniamy tylko procesor i płytę główna 

Procesor Intel Core i5-13600K, 3.5 GHz, 24 MB, BOX

Płyta główna Asus ROG STRIX B660-F GAMING WIFI - i wykupujemy aktualizacje bios do najnowszego dostępnego-

Wersja 2012 , jest na Stronie Asusa 

https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b660-f-gaming-wifi-model/helpdesk_bios/

to tylko propozycja, nie ze zaraz trzeba kupować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja planowałem wziąć b550 za 1150 i póki co ram za 350 (kingstony są w tej cenie). No i SSD 500gb póki co na system a kiedyś tam 2tb na resztę. Sklecilem za 4k więc się da. Przyjadę do domu to podeślę 

Edytowane przez Diesslay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tfu. 650. Porąbało mi się xD

Łącznie 4k równe. Może do corsarza jako zasilacz dorzucę bo mam zaufanie. Obecny ma 8 lat i bezproblemowy

Zrzut ekranu 2023-01-04 172030.png

Drugi wariant tylko cena. Chyba, że zostać przy DDR4 to wtedy nawet taniej będzie

681585007_Zrzutekranu2023-01-04173201.png.1f1bfab59d417bf446bd79c18d4ccb1a.png

Edytowane przez Diesslay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, Diesslay napisał:

A tfu. 650. Porąbało mi się xD

Łącznie 4k równe. Może do corsarza jako zasilacz dorzucę bo mam zaufanie. Obecny ma 8 lat i bezproblemowy

Zrzut ekranu 2023-01-04 172030.png

Drugi wariant tylko cena. Chyba, że zostać przy DDR4 to wtedy nawet taniej będzie

681585007_Zrzutekranu2023-01-04173201.png.1f1bfab59d417bf446bd79c18d4ccb1a.png

ram w 1 kości ? , rozumiem ze pod przyszła rozbudowę ? , patrzyłeś na jakieś testy porównawcze w grach 1x16GB vs 2x8GB ? , skoro już płyta na B650 i bez dopisku E , to wybrał/zmienił bym płytę główna na "Płyta główna MSI MAG B650M MORTAR WIFI "   

w drugim przypadku pod Intela , CPU wersja KF czyli bez igpu, i czy nie warto było by dopłacić do procesora w wersji która posiada zintegrowana kartę graficzna ? i tak bardziej w zestawie z Intelem zdecydował bym się zaproponowana bo lepiej wyposażona np. w lepszy kodek audio płytę główna, "Asus ROG STRIX B660-F GAMING WIFI"

i pamiętaj o wykupieniu usługi aktualizacji biosów, nie zależnie od tego na jaka płytę główna się zdecydujesz czy to będzie pod AMMD czy Intela.    

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W życiu bym na dłużej nie miał jednej kości. Było 2x8 ale obecnie niedostępne to tak wrzuciłem dla ceny. Ale gdyby było w jednej kości to na miesiąc/dwa maks. Po co zintegrowana karta w przypadku posiadania karty? A bios sam zawsze zaktualizuje to nie problem. Byleby tylko procek ruszył, resztę ogarnę. Głównie wydajnościowo się zastanawiam intel/amd. Gdyby przy tych dwóch zestawach nie było różnicy to zostawiam AMD i dopłacam do lepszej płyty. Tutaj jest główny dylemat.

Np. Pod amd takie cuś? ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI

Chyba że tańsze: ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI
No zależy mi na ATX więc te 2/3 mogę dołożyć

Edytowane przez Diesslay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, Diesslay napisał:

ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI

całkiem spoko płyta główna pod AMD , na ceny nic nie da się poradzić, i ja tez wychodzę z założenia ze lepiej jest dopłacić do płyty głównej.

w przypadku Intela i zintegrowanego igpu, to jest takie zabezpieczenie, w razie jak był by problem z normalna czyli dedykowana karta graficzna, wisz nie każdy ma jakąś starsza nie używana kartę graficzna która sobie tylko leżakuje.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niby opcja spoko ale ja na kompie to głównie do gier. Cała reszta to telefon więc nawet parę tygodni bez w razie czego przeżyje. Teraz jeszcze tak myślę, że rog strix oprócz audio i pewnie bardziej pod OC to się dużo nie różni od TUF GAMING B650-PLUS... W OC i tak się nie bawię i chyba zostanę przy tym 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest różnica w cenie zakupu to fakt, czy warto dopłacać do rog strix ? , to już kwestia indywidualna, żeby ten srtix oprócz kodeka Audio ALC 4080, bo to jest od nowa zaprojektowany kodek audio i co ciekawe podłączany przez USB , posiadał gniazdo M.2 w ilości 4 a nie 3 to dopłata była by uzasadniona, a tak to zawsze pozostaje ale...     

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi