Skocz do zawartości
Radowid

Płyta główna pod AM5?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj na konferencji AMD zapowiedziało procesory 7XXX3D. Chciałbym zmienić platformę już na AM5 i potrzebuję nowej płyty + RAM. Z racji tego, że Aorusy dla mnie są bezproblemowe chciałem kupić właśnie tę płytę na chipsecie X670. Do tego kupiłbym procesor 7800X3D jak już się pokaże. Jaki RAM wybrać w do tego zestawu? Zależy mi na 2x16GB tak jak mam w obecnej konfiguracji. Dodatkowo pewnie będę musiał zmienić swoje obecne AIO (Cooler Master 240 Lite jak dobrze pamiętam) Thermal Grizzly już mam. Co do RAM'u nie mam totalnie pomysłu jaką markę wybrać jeśli chodzi o DDR5 i jakie Timingi. Na obecnej platformie mam 2X16 G.SKILL 3600 MHz i są właściwie bezproblemowe. 

EDIT: Zauważyłem, na stronie, ze każdy z rodziny 7000 dostał 3D Cache. Może poszedłbym jednak w 7950X3D skoro gram sporo w gry, streamuję i wykonuję kilka innych działań.

Gigabyte X670 AORUS ELITE AX

ASRock X670E Pro RS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Gigabyte X670 AORUS ELITE AX + 7950X i jestem zadowalany
4,8GHz (na wszystkich rdzeniach) przy napięciu 1,035V (Bios)

W CinebenchR23
Multi Core   36172 (4,8GHz)  38071 (domyślne ustawienia)
Single Core 1736   (4,8GHz)  2046 (domyślne ustawienia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi