moment Posted January 18 Report post Posted January 18 Warto? Czy ktoś może się przesiadł z androida konkretnie na Iphone? Czy nie żałujecie? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HiSpect Posted January 18 Report post Posted January 18 Nikt Ci tu raczej nie da jednoznacznej odpowiedzi (poza fanboyami), bo wszystko zależy od potrzeb i tego jakim sprzętem się otaczasz. To tak jakbyś pytał czy kupić buty do biegania czy zwykłe trampki, ale nie napisał, czy chodzisz tylko do sklepu czy biegasz maraton. Iphone'a zdecydowanie łatwiej jest odsprzedać i mocno trzyma cenę, więc jeśli szanujesz sprzęt i planujesz go odsprzedać w przyszłości, to iphone pewnie będzie lepszą opcją. Systemowo ios jest zdecydowanie stabilniejszy i bardziej płynny od androida, nie ma tyle apek ale jak już są to są często lepszej jakości niż te z androida. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
sadektom Posted January 19 Report post Posted January 19 (edited) Hej Ja przesiadłem się z Samsunga SIII na IPhone SE jakieś 4 lata temu i nie żałuję. Szybkość systemu do dziś jest taka sama. Intuicyjny interfejs, są też wszystkie apki które potrzebuję więc ja jestem bardzo zadowolony. Przekonałem tez siostrę jakieś 2 lata temu żeby spróbowała (kupiła SE 2) i też jest bardzo zadowolona. Planuje niedługo wymienić na coś nowszego i to tez będzie IPhone, myślę o 12 mini. Na pewno już nie wrócę do androida, który szybko zwalniał i szybko traciłem wsparcie techniczne, które w IPhone mam do dzisiaj (aktualizacje) Edited January 19 by sadektom Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kbrzy Posted January 19 Report post Posted January 19 (edited) Ja zamieniałam androida na iPhone w 2016 roku. Od tej pory mam trzeciego iPhone i nie wyobrażam sobie mieć innego telefonu. Aktualnie użytkuję Iphone pro max 14 https://ispot.pl/iphone-14-pro-max-fioletowy Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Mój brat ma samsunga z Androidem od lat, zmienia tylko modele i mówi, że za żadne skarby na nic by go nie wymienił. Plusy/minusy iPhone + ma lepszy aparat, więcej funkcji, ładniejsze kolory, ruchome zdjęcia, + ładniejszy od androida „dizajn” (mam na myśli nie tylko wygląd zewnętrzny, ale to co w środku też jest bardziej estetyczne) + (uwaga mojej mamy 60+, która przerzuciła się z androida na iPhone) czytelniejszy, łatwiej wyszukuje się rzeczy w ustawieniach itd. - słaba bateria, szybko wyczerpuje się na zimnie i przy dużej ilości używania internetu w ciągu dnia, słuchania muzyki nie dotrwa od 08:00 do 22:00 bez ładowania (a samsung z Androidem zrobi to bez problemu) Co do ściągania muzyki, to ja korzystam z soundclouda i YouTube, ale jest aplikacja Apple Music i z tego co wiem to ceny nie są jakieś zaporowe. Nie wiem jak z przenoszeniem danych, ale znając życie Apple pewnie już coś wymyślił żeby zrzucać rzeczy z androida na iPhone. Numery telefonu jeśli są zapisane na karcie to przeniosą się automatycznie. Ogólnie wszystkie aplikacje tj. Facebook, Instagram, Twitter, jak dojadę, bolt, apki do kupowania biletów, outlook, gmail, Google, word, Adobe acrobate, ING, SoundCloud, YouTube, spotify, zalando, Vinted, Flo, Shazam, Google Maps, Teams i więcej śmigają tak samo jak androidzie Edited January 30 by kbrzy Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
adi27032k Posted January 19 Report post Posted January 19 Przesiadłem się z XZ1 compact na SE 1 gen - iPhone tak mi przypadł do gustu że aktualnie mam 11, nie polecam kupowania używek/remade lub jakiś innych odświeżanych, niestety mój SE był już przez kogoś naprawiany i cierpiał na różne choroby, na które 11 nie. Czy warto? Jeżeli nie szkoda ci wydać więcej $ to śmiało polecam, ale jeżeli oczekujesz lepszych proporcji cena=jakość/wydajność to myślę że android będzie lepszy. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
saalataa Posted January 19 Report post Posted January 19 Jestem fanem Androida, szczegolnie AOSP i lubilem grzebac. Grzebanie w andku jest fajne i mozna sobie dopasowac telefon pod siebie zdecydowanie lepiej. Niestety uzadzen z w miare czystym androidem jest niewiele i wiele smieci instalowanych w telefonach zaczyna sie same laczyc z serwerami i wysylac niewiadomoco. Rootujac ktores xiaomi wlos mi sie na glowie zjerzyl ile informacji bylo wysylanych. Obecnie nie mam czasu grzebac, ale tez producenci mnie pchneli w ramion iphona. Szczegolnie jezeli chodzi o dlugosc uzywania telefonu. Mojej 11 minelo 3 lata i moze zdecyduje sie na wymiane na jesien, ale nie mam cisnienia, bo telefon praktycznie dziala jak na poczatku i otrzymuje aktualizacjie. W przeliczeniu na cena / ilosc miesiecy uzywania, to iphone byl najtanszy ze wszystkich sluchawek jakie mialem. Najtrudniej bylo znalezc odpowiedniki niektorych aplikacji, ale moj setup obecnie mam taki, ze nie wyobrazam sobie powrotu. NIe musze nic grzebac, mam "wrazenie", ze prywatnosc moich danych stoi na wyzszym poziomie. Choc tu moze byc marketing. Jednak ekosystem japka ma w sobie cos, czego brakuje googlowi, czy MS. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...