Skocz do zawartości
siwy_bos

Wybrać 4x 8 GB czy 2x 16 GB RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Przygotowuje komputer do grania w Hogwarts legacy i stwierdziłem, że przydałoby się dodać/wymienić trochę ramu. 

Aktualnie mam Pamięć Patriot Viper BLACKOUT DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16. 

I moje pytanie jest takie. Czy lepiej wywalić wszystko i kupić 2x16? Czy wystarczy dołożyć kolejne 2x8 ? 

Procek to Intel i5-10600KF a płyta Gigabyte B560M D3H. 

Pozdrawiam! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem, planuje grać w Hogwarts legacy które ma w rekomendowanych 32GB ramu więc zastanawiam się czy lepiej mieć 4 kości po 8 GB (bo mogę dokupić dokładnie te same Ramy co mam teraz( czy jednak lepiej wymienić je na 2x16GB. Kasa nie jest tu żadnym problemem.  Kartę mam RTX 3060.

Edytowane przez siwy_bos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.x-kom.pl/p/668100-pamiec-ram-ddr4-kingston-fury-32gb-2x16gb-3600mhz-cl16-renegade-black.html

Ram 3600MHz CL16 32GB w dwóch kościach dużo wydajniejsze na twoim procku bez problemu pójdzie na tych wartościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Thomas1999PL napisał:

Gdyby autor zdecydował się na te RAM-y, to można urwać na nich jeszcze kilkanaście zł - https://www.ceneo.pl/113305226.

Również je kupiłem pod i5-12400, ale czekam na dostawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, siwy_bos napisał(a):

Iść w ten sam model? Czy kupić coś innego/lepszego? 

Ram ma duże znaczenie, w szczególności jego taktowanie, opóźnień, natomiast w tym wypadku 2x16 vs. 2x8 gb może byc zupełnie bez znaczenia. Oczywiście,  gdybyś kupil nowy kit 2x16, z lepszym taktowanie oraz lepszym opóźnieniem, to odczujesz różnice, ale nie z uwagi na większą pojemność. 

Zakup ramu powinien mieć w twoim wypadku niższy priorytet od np. Wymiany karty, która faktycznie da więcej fps. Po sprzedazy swojej i dolozeniu tylu pln, ile za ten kit 2x16, na pewno odczujesz różnice.

Co do ramu i wymagań tworcy często piszą głupoty. Np. Ostatnio rx 6800xt był na rowni z rtx 4080 przy wymaganiach forspoken, więc jakby...

Czy jest różnica przy 2x16 vs. 2x8 -  jest, w alokacji. Przy 2x16 będziesz miał podczas grania użyte pewnie 16gb ramu, a przy 2x8 miałbyś 10gb, ale to jedynie wykorzystanie dostępnych zasobów. 32gb na ten moment potrzebne do grania+strumieniowaniaitd. Lub do renderingu, maszyn wirtualnych itd. Jak tylko grasz i nie masz w tle przeglądarki z 100 kart plus, to nie będzie najmniejszej różnic, gdy kity mają takie same latency (taktowanie oraz opóźnienia).

Edytowane przez Raidenorius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.01.2023 o 11:31, Thomas1999PL napisał(a):

będzie mniejsza responsywnośc systemu bo wszystkie CL pójdą do góry.

Większa ilość cykli, to jest zupełnie inny (mniejszy) rząd wielkości w kwestii bezwzględnej ilości czasu, niż "ms".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.01.2023 o 11:05, siwy_bos napisał(a):

Witam, Przygotowuje komputer do grania w Hogwarts legacy i stwierdziłem, że przydałoby się dodać/wymienić trochę ramu. 

Aktualnie mam Pamięć Patriot Viper BLACKOUT DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16. 

I moje pytanie jest takie. Czy lepiej wywalić wszystko i kupić 2x16? Czy wystarczy dołożyć kolejne 2x8 ? 

Procek to Intel i5-10600KF a płyta Gigabyte B560M D3H. 

Pozdrawiam! 

https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr4-szybsze-2-czy-4-moduly-w-dual-channel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi