Skocz do zawartości
Admiral16

Upgrade zestawu pod GTX 1070

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

Udało mi się jakiś czas temu okazyjnie dostać GTX1070, mój obecny zestaw to i5-4460, 16GB RAMu DDR3 1333 (do tej pory sparowany z GTX960) i jakieś dyski SSD w tym jeden na M2 przez przelotkę do PCI-E. Procek nie jest najwyższych lotów i miejscami dostaje zadyszki, choć z obszaru gamingu to zwykle obciążam go Dotą lub Heroesami 3 i jest bajka to jednak  Wiesiek 3 lubi przylagować. W pierwszej kolejności zastanawiałem się nad upgradem do i7/Xeona na te podstawkę (i7 4790k) ale ceny są już nieco z kosmosu - pojawił się więc pomysł złożenia czegoś nowego, co starczyłoby na parę lat do w.w. gierek + okazyjnie jakiegoś CADa. Budżetu jest nieograniczony, ale nie chce wymienić GPU i PSU bo są dobre. 

Pytanie 1: Czy warto pójść w opcje kupienia Intela/Ryzena kompatybilnego np. z RAMem żeby ograniczyć ilość komponentów do zakupu? (Zawęzi to wybór do procesorów obsługujących DDR3)

Pytanie 2: Jaki procesor w pełni wykorzysta możliwości GTX1070 biorąc pod uwagę nowe konstrukcje? Taki Ryzen 3 4100/i3 12100F wystarczy, czy powinienem szukać R5/i5?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Admiral16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekko na wyrost poszedłbym w r5700x + b450/b550 + DDR4. W zależności od budżetu możesz iść wyżej 5800x/5900x/5800x3d ale do Twojej karty spokojnie starczy nawet 5600(x).

DDR3 ograniczy Ci wybór i CPU i płyt do 6gen Intela. Będzie drogo i niepewnie bo używki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO cpu wymień na jakieś zdecydowanie nowsze tak żeby nie było bottlenecka, gdy np za 4 lata będziesz chciał wymienić na nowsze gpu. Na jakie cpu, zależy ile chcesz wydać. Ja jestem w podobnej sytuacji co twoja (gtx1060 6gb z i5 2500k) i zamierzam kupić coś na am5 ryzen 7600/7700. Czekam na premierę wersji x3d bo liczę na lekki spadek cen + mają wyjść tańsze płyty, ew może spadną ceny obecnych b650, ale raczej wątpię.

Intela poważnie rozważałem ale z uwagi na wiele negatywnych czynników odrzuciłem (no chyba że ceny spadłyby ze 30% co jest nieprawdopodobne w skali miesiąca;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o Intela chciałem zapytać - rozważałem 13400, bo ma więcej rdzeni niż 7600X ale w testach widzę że sprawuje się gorzej... Byłem już w sumie na kroku wykliaknia zamówienia na 5600 i B550 ale trochę mnie ten koniec AM4 przystopował... Sto lat temu utknąłem z Phenomem II na AM2 xD

U mnie to już jest pewien progres bo jako że z kompa korzystam rzadko, wczesniej siedział tam i5 2400 i GTX960 🙂

Edytowane przez Admiral16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi