Warsonex Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 Witam Serdecznie, wodzę się z myślami o wymianie podzespołów w moim PC, gdyż chce wrócić do Streamingu. Na wstępie proszę o wycenę obecnych podzespołów ile mniej więcej w sprzedaży mogę za nie otrzymać: CPU: AMD Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32 MB CPU Cooler: CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 Mobo: MSI X470 GAMING PLUS MAX GPU: Palit GeForce RTX 2060 SUPER Dual 8GB GDDR6 (NIE DO SPRZEDAŻY) RAM: Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL15 i Te podzespoły oprócz karty graficznej chcę wymienić na inne i raczej preferuję jakiegoś intela (INTEL Core i5-13600KF), Słyszałem podobno iż są lepsze do streamingu. Na obecnych parametrach niby wszystko działa ale niestety są pewne zwiechy, lagi itp. Nie jest to komfortowy streaming z graniem. Co do budżetu to zależny jest od tego jaką wartość ma obecny sprzęt wymieniony wyżej. Czy mogę prosić o pomoc w złożeniu czegoś ciekawego? interesuje mnie również takie podstawowe chłodzenie wodne. Dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 Witam zasadniczo tutaj nie zajmujemy się wycenami sprzętu, można a raczej trzeba samemu poszperać za ofertami na Alledrogo czy OLX. realnie, procesor, płyta główna, chłodzenie, i pamięć operacyjna - około 1tys PLN o ile znajdzie się osoba gotowa za to tyle zapłacić. czy nie warto było by rozważyć aktualizacje biosu płyty głównej i obsadzić tam Ryzena 7 5700X ? https://pl.msi.com/Motherboard/X470-GAMING-PLUS-MAX/support#cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warsonex Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 (edytowane) 39 minut temu, Mr.T... napisał: Witam zasadniczo tutaj nie zajmujemy się wycenami sprzętu, można a raczej trzeba samemu poszperać za ofertami na Alledrogo czy OLX. realnie, procesor, płyta główna, chłodzenie, i pamięć operacyjna - około 1tys PLN o ile znajdzie się osoba gotowa za to tyle zapłacić. czy nie warto było by rozważyć aktualizacje biosu płyty głównej i obsadzić tam Ryzena 7 5700X ? https://pl.msi.com/Motherboard/X470-GAMING-PLUS-MAX/support#cpu Bardzo dziękuję za odpowiedź, właśnie dlatego myślałem za intelem gdyż ponoć ma rewelacyjne osiągi jeśli chodzi o streaming + Gry. I z tego co widzę do tego Intela Ryzen który przedstawiłeś nie ma podjazdu... Edytowane 1 Lutego 2023 przez Warsonex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 Godzinę temu, Warsonex napisał: I z tego co widzę do tego Intela Ryzen który przedstawiłeś nie ma podjazdu... no oczywiście ze będzie różnica wydajności, przecież Ryzen jest już ponad rok na rynku, a i5 to praktycznie nowy CPU, tylko do i5 trzeba dopłacić około 600pln nie mówiąc o zakupie reszcie podzespołów, czyli płycie głównej czy pamięci operacyjnej oraz chłodzeniu. a co do nowego zestawu, zapoznałeś się już z polecanymi zestawami na luty ? https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warsonex Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 3 godziny temu, Mr.T... napisał: no oczywiście ze będzie różnica wydajności, przecież Ryzen jest już ponad rok na rynku, a i5 to praktycznie nowy CPU, tylko do i5 trzeba dopłacić około 600pln nie mówiąc o zakupie reszcie podzespołów, czyli płycie głównej czy pamięci operacyjnej oraz chłodzeniu. a co do nowego zestawu, zapoznałeś się już z polecanymi zestawami na luty ? https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach Ale skoro chce wymienić na coś lepszego to dlaczego się ograniczać? Co do Zestawów to ciężko mi na nie patrzeć w momencie gdy potrzebuję 2,3 podzespołów a nie całości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warsonex Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 7 minut temu, KamikazePL77 napisał: Doradzaliśmy do potrzeb, zaznaczyłeś, że rtx super nie do wymiany. Napisz więcej, co do planów na przyszłość ewentualnych, bo 13600k do twojej karty nawet do full hd 144 jest zbyt mocny. powiem tak w 90% przypadków gram w Fifę i Coda, i dziś na tych grach ta grafika spokojnie wyrabia, problem zaczyna się w momencie odpalenia stream. Więc nie uważam że grafika jest problemem. Nie zależy mi na graniu w 4k. Druga sprawa przy obecnych cenach kart graficznych budżetu brak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warsonex Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 9 minut temu, KamikazePL77 napisał: No to na tym 5700x będziesz miał z 40% boosta jak nie więcej, policz i oceń sam czego ci trzeba i za ile. A jeśli intel to jaki? Jaka płyta, jaka pamięć 16gb czy 32gb? Jakie chłodzenie Wodne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warsonex Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 8 minut temu, KamikazePL77 napisał: Ale co ty chcesz, żebym ci doradził oponę rajdową i do tego małe gustowne miejskie autko? Wywalisz się z kasy, padnie ci coś albo nie będzie działać, bo niestety czasem tak się zdarza, że nowa płyta+ stara grafika albo na odwrót nie zawsze chce działać. Ty masz dobrze spasowany komputer, gdzie tylko ten procek może dusić płynność. Bez streama dobrze działa? Jeśli naprawdę bardzo chcesz to mogę ci złożyć jakiś zestaw na Intelu ale tylko kiedy powiesz mi na czym ci zależy w przypadku monitora- czyli rozdzielczość i herce no i później jaką kartą(pułap cenowy) chciałbyś ten zestaw uzupełnić w przyszłości. Zależy mi tylko na CPU, mobo, Ramy, Chłodzenie Wodne i to wszystko. Monitor mam 144hz. Nie zależy mi na graniu w 4k. Nie zależy mi na podkręcaniu itp. Budżet powiedzmy 2500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 13 minut temu, Warsonex napisał: Budżet powiedzmy 2500zł i5-13600KF kosztuje około 1500pln , czyli zostaje, całe 1tys na resztę czyli , pamięć operacyjna , płytę główna i jeszcze chłodzenie wodne... "KamikazePL77" wykaz się, bo ja tego raczej nie ograne aby coś doradzić 🤪 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warsonex Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2023 26 minut temu, Mr.T... napisał: i5-13600KF kosztuje około 1500pln , czyli zostaje, całe 1tys na resztę czyli , pamięć operacyjna , płytę główna i jeszcze chłodzenie wodne... "KamikazePL77" wykaz się, bo ja tego raczej nie ograne aby coś doradzić 🤪 Dobra umówmy się że 2tyś budzet. może będzie prościej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warsonex Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2023 2 godziny temu, KamikazePL77 napisał: https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b660m-gaming-x-ddr4-9668074/ + update bios https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-renegade-ddr4-16-gb-3600mhz-cl16-kf436c16rbk2-16-8813150/ https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-endorfy-fortis-5-dual-fan-ey3a009-11788460/ tu masz dlaczego nie wodne do 13600kf https://www.youtube.com/watch?v=cagAi6vCkCQ Możesz wziąć 13500 i do tego spartan 5 albo fera 5 ale sam popatrz https://www.youtube.com/watch?v=6kHJhdZiJjo&t=368s Zestaw na siłę pamiętaj. Dobrze dziękuję za pomoc, a może jeszcze inaczej a może wymiana samego procesora i Karty graficznej w tym budżecie zrobi robote? Może karta słabsza i dlatego nie wyrabia przy streamingu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warsonex Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2023 9 godzin temu, KamikazePL77 napisał: Obs obciąża tylko procesor z tego co wiem. Fifa 23 w full hd powinna latać na 2060s, cod zresztą też, przecież to nie next gen. Tak teraz patrzę, że fifa dość mocno dociska takiego i5 10400 ( twój ryzen ma bardzo podobną wydajność) nawet do 80% przy nagrywaniu. Dla mnie wniosek jest tylko jeden- 5600 już ci sporo pomoże ale warto dać 8rdzeni(będzie bezpieczniej) do tego streamingu będziesz miał zapas mocy dlatego polecam 5700x. Jakbyś się zdecydował, update biosu przed zmianą procka. A jak się okaże że uda się sprzedać grafikę i trochę dołożyć to na co by zmienić? Zależy mi na nVidii i na cichej pracy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...