Skocz do zawartości
JSoN

Legion 5 i wahania taktowania gpu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim zacznę od początku. 2 miesiące temu kupiłem legiona 5 15ACH6H z ryzen 5 5600h, rtx 3070, 16 gb ram i dzisiaj zainteresowałem się tematem undervoltingu. Zainstalowalem MSI Afterburner i taktowania gpu wahają sie od 1560 do 1905. Podczas oglądania powtórki na maksymalnych ustawieniach było miedzy 1560 a 1750 po wyłączeniu powtórki ta wartość skakała do 1890. Chciałbym żeby działał jak najlepiej i zauważyłem duże zużycie ramu (90-95%) planuje dołożyć kostke czy będzie to duża różnica?1628587324_Beztytuu1.thumb.png.3e206c9ebf5da717c1599ff4356e3f81.png

Edytowane przez JSoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, JSoN napisał:

Właśnie wzorowałem się na tym materiale tam jest ciagle 1785 a u mnie wartości wahaja sie o ponad 300 co chyba nie jest normalnym zjawiskiem, jeżeli to normalne to nie było tematu.

albo sama procedurę, przeprowadziłeś w nie właściwy sposób, np. coś pominąłeś.

sam oglądałem ten materiał kilka razy, i za dużo tam przerywników i nie potrzebnych wstawek.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, JSoN napisał:

No ale dlaczego w menu gry mam wieksze taktowania niż w samej grze

ty tak na poważnie ? 

w skrócie i ogólnikowo 

przecież to działa na zasadzie ze sterownik w czasie rzeczywistym bada aktualne obciążenie, i na podstawie możliwości sprzętu dobiera taktowania, czyli nie ma obciążenia lub jest małe, to zegary będą wyższe niż podczas już samego grania gdzie obciążenie jest większe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi