Skocz do zawartości
hrd_p

Ocena zestawu komputerowego

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Bardzo proszę o zaopiniowanie następującego zestawu:

• be quiet! Straight Power 11 1000W 80 Plus Gold

• Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti GAMING OC 12GB GDDR6X

• ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI

• Kingston FURY 64GB (2x32GB) 5200MHz CL40 Beast Black

• AMD Ryzen 9 7950X

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

ale aby np. ocenić zestaw to można było by napisać do czego będzie on wykorzystywany ?

zasilacz trochę z zapasem, to i dobrze. i na 60 miesięcznej gwarancji  

lub alternatywa w podobnej cenie

Zasilacz Corsair RM1000x 2021 1000W (CP-9020201-EU)-  10 lat gwarancji

karta graficzna, tylko podpórkę/podpórki trzeba pod kartę dobrze obsadzić co by się nie wyginała XD   

płyta główna , ceny są jakie są... , po za tym to całkiem przyzwoita konstrukcja, kupując zamów usługę wgrania najnowszego biosu, lub wykonać to samemu.

https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-x670e-plus-wifi/helpdesk_bios/?model2Name=TUF-GAMING-X670E-PLUS-WIFI  

https://www.purepc.pl/test-plyty-glownej-asus-tuf-gaming-x670e-plus-wifi-dla-procesorow-amd-ryzen-7000-godny-nastepca-asus-tuf-gaming-x570-plus

podobna konstrukcja jest

Asus PRIME X670E-PRO WIFI , ale radiator dla dysków M.2 ma jeden wincyj 

pamięć ram można by trosze szybsza zastosować

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36 (KF560C36BBEK2-32)

lub na niższych radiatorach  

Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL32 (F5-6000J3238F16GX2-FX5)

procesor... , wydajność idzie w parze z wydzielaniem ciepła i bez wydajnego chłodzenia AIO to nie podchodź XD 

jeszcze jakiś dysk/dyski M.2 i obudowa by się przydała.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć @Mr.T..., dzięki za odpowiedź. Komputer byłby wykorzystywany do wszystkiego, głównie zależy mi na wydajności podczas codziennej pracy, ale bez jakichś ciężkich obliczeń. Bardziej mi zależy na tym, żeby zestaw był długowieczny, tak na jakieś 5-6 lat.

Ten procesor nie ma sensu bez chłodzenia wodnego? Jakoś nie jestem przekonany do trwałości i bezobsługowości konstrukcji wodnych.

RAM dobrałem tak, ponieważ sklep sprzedający procesor ma napisane w specyfikacji, że obsługuje wyłącznie DDR5-5200.

Dysk mam, Samsunga 970 PRO oraz 980 PRO i na początek mi starczą. Obudowa będzie ze starego zestawu, który będzie wymieniany.

Edytowane przez hrd_p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, hrd_p napisał:

Cześć @Mr.T..., dzięki za odpowiedź. Komputer byłby wykorzystywany do wszystkiego, głównie zależy mi na wydajności podczas codziennej pracy, ale bez jakichś ciężkich obliczeń. Bardziej mi zależy na tym, żeby zestaw był długowieczny, tak na jakieś 5-6 lat.

Ten procesor nie ma sensu bez chłodzenia wodnego? Jakoś nie jestem przekonany do trwałości i bezobsługowości konstrukcji wodnych.

RAM dobrałem tak, ponieważ sklep sprzedający procesor ma napisane w specyfikacji, że obsługuje wyłącznie DDR5-5200.

Dysk mam, Samsunga 970 PRO oraz 980 PRO i na początek mi starczą. Obudowa będzie ze starego zestawu, który będzie wymieniany.

AMD poszło w ta stronę aby uzyskać jak największą wydajność, ale zasad fizyki nie da się od tak zmienić w tym procesu  wykonania samego procesora, jakie np. osiągał by temperatur sam procesor gdyby jego powierzchnia była o 30% większa ?. ale wszędzie jest ekonomia...

chodzi o to ze procesor już na start jest sztucznie ograniczany poborem mocy, po to aby się nie ugotował, a i tak często dobija do 100 stopni. 

ja tez nie jestem zwolennikiem AIO,  nie jest to konstrukcja super bezawaryjna czy bez głośna , a nawet bez obsługowa , np. raz na dwa lata zaleca się kontrole poziomu płynu, ilu użytkowników to robi ?  

tak w specyfikacji dla procesora jest 5200MzHz, ale płyta umożliwia zastosowanie szybszej pamięci, np. profil XMP czy nowy - AMD EXPO , lub ustawić szybkość ręcznie, przecież jak włożysz ram i tak nie będzie działał od razu na 5200MHz tylko trzeba wzejść do biosu i go przestawić, bo wystartuje z prędkości podstawowej czyli 4800MHz.   

skoro dyski już posiadasz to ok 

a mógł bym tylko polecić.

Dysk SSD Kingston KC3000 -2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

lub 

Dysk SSD Kingston FURY Renegade PCI-E x4 Gen4 NVMe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, hrd_p napisał:

Czyli lepiej wg Ciebie do takiej konstrukcji zastosować niższą serię AMD czy może iść w Intela?

każdemu wedle potrzeb

jeśli dobrze określiłeś swoje potrzeby i wymagania odnośnie nowego procesora, to ja na siłę nie będę Ciebie przekonywał ze cos innego będzie lepszym wyborem, na Internetach, YT czy portalach jest pełno testów z sprzętem, wystarczy poświecić trochę swojego wolnego czasu aby określić co jest Mi potrzeba.

cała nowa seria AMD opiera się o ten sam proces produkcyjny wiec trzeba się nastawić ze kupując coś z serii Ryzen 9 temperatury mogą zaskakiwać XD  

Intel i 13gen. a zwłaszcza seria i9, jeśli chodzi o temperatury to jest bardzo podobnie.  

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uznasz że to będzie przydatne, to po delikatnym undervoltingu 13 generacji można niezłe temperaturki uzyskać na NH-D15S nawet w testach syntetycznych a wydajność ( nawet lepsza od stock ustawień w cinebanch ). Co do akustyki nie da się narzekać i nawet mam wrażenie że jest ciszej niż u córki gdzie pracuje AIO.

Mimo wszystko poczekał bym do testów nowych amd i bierz pod uwagę że ceny lecą w dół ponieważ zainteresowanie sprzętem IT troszkę spadło, więc ile uda ci się przyoszczędzić teraz to można potem mieć coś nieco lepszego.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie za podpowiedzi. Komputer nie będzie wykorzystywany do jakiegoś ciężkiego grania. Bardziej zależy mi na tym aby miał zapas mocy lub potencjał do rozbudowy, ponieważ chciałbym z nim zostać przez najbliższe kilka lat. Obecny komputer miałem składany w roku 2016 i nie chciałbym aby ten był gorszy pod kątem trwałości i świeżości.

Generalnie komputer byłby wykorzystywany w warunkach biurowych do pracy związanej z lekką grafiką 2D/3D i programowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi