winiok Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Witam. Szukam laptopa ktory bedzie glownie sluzyl mi na studia oraz do tworzenia animacji w programie Blender oraz Unreal Engine 5. Obecnie byloby to moje pierwsze podejscie do wspomniach wyzej programow. Interesuje mnie przede wszystkim wydajnosc. W zwiazku z tym, ze nie orientuje sie w tym srodowisku, prosilbym on polecenie mi laptopa ktory bardziej spelni swoja role do tych czynnosci, gdyz mam problem, poniewaz nie wiem ktora konfiguracja jest lepsza: Kondiguracja A: https://allegro.pl/oferta/msi-gf63-11uc-i7-11800h-rtx3050-pcie1tb-64gb-144hz-11446805611 11800h i 64gb ramu Lub konfiguracja B: https://allegro.pl/oferta/dell-alienware-m15-r5-ryzen7-32-512ssd-rtx3050ti-13198530797 5800h i 32gb ramu Jak widac na zalaczonych ofertach moj budzet to 5-5.7k max Tak naprawde wybor jest pomiedzy tymi dwoma, prosze mi nie proponowac lenovo. Za wszystkie komentarze z gory dziekuje Edytowane 7 Lutego 2023 przez winiok Poprawa stylistyki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 animacji , chodzi o rigging czy rendering ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiok Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 Godzinę temu, masin napisał(a): animacji , chodzi o rigging czy rendering ? Rendering Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 to żaden z powyższych , szukaj czegoś z minimum 8GB VRAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiok Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Okej rozumiem, czyli lepsza karta jest potrzebna. A z doswiadczenia co lepiej karcie pomaga gpu czy ram? Edytowane 7 Lutego 2023 przez winiok Blad stylistyczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) 3 hours ago, winiok said: Okej rozumiem, czyli lepsza karta jest potrzebna. A z doswiadczenia co lepiej karcie pomaga gpu czy ram? to już nawet nie chodzi o to że lepsza karta , renderowanie sceny na CPU to udręka na plus tej metody możesz zaliczyć że używana jest RAM , renderowanie na GPU jest dużo szybsze ale ma minus , GPU jest ograniczone ilością VRAM i tak przy 4GB to możesz renderować proste sceny i w małej rozdzielczości. Dla przykładu: https://i.imgur.com/empb9JJ.png a to prosty model tylko trochę "gęsty" bo to wersja do wydruku 3D + jeden modyfikator i hdrk'a do oświetlenia dla wizualizacji Edytowane 7 Lutego 2023 przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 swoją drogą to dużo 14 hours ago, winiok said: W zwiazku z tym, ze nie orientuje sie w tym srodowisku życzę powodzenia i determinacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiok Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 19 minut temu, masin napisał(a): swoją drogą to dużo życzę powodzenia i determinacji Dziekuje za odpowiedz oraz dzieki ale troche zniecheciles 😛 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...