Jump to content
dr_Misiek

Sterowanie wentylatorami z mobo z wykorzystaniem temp z gpu

Recommended Posts

Cześć,

Chcę zmienić oryginalne wentylatory na grafice na inne które zostaną wpięte do płyty głównej. Wentylatory chce kupić z regulacją pwm i chcialbym aby można było krzywa ich prędkości zarządzać przy wykorzystaniu pomiarów temp z karty graficznej.

Płyta główna jaka mam to Asus Z390-a Prime. Płyta posiada autorski program z możliwością ustawiania krzywych obrotowych w zależności od temperatury na danych czujnikach.

Pozdrawiam

Rafał

Robiłem coś takiego i skończyło się na druciarstwie w postaci podłączenia nowych wentylatorów do wtyczki na karcie graficznej. Trzeba było tylko wybadać który pin to +,- i obroty. Używałem 3 pinowego, ponieważ grafika (GTX1050) nie miała PWMa - jeśli wentylator stał to zwiększała prąd do momentu aż ruszy, a potem sama sobie regulowała obroty, ale w bardzo ograniczonym zakresie (120mm ~750 RPM+-100RPM). Drukowałem do tego customowy adapter do oryginalnego radiatora. W skrócie - jest znacznie lepiej niż z uszkodzonymi wentylatorami, które były fabrycznie, a których nigdzie nie mogłem dostać do mojego modelu. Jednocześnie jest dużo ciszej, nawet niż z fabrycznie nową sztuką. Jednak wydajność chłodzenia jest niższa. 

Wydaje mi się, że będzie bardzo trudno zrobić coś takiego, żeby sterować pracą wentylatorów w oparciu o temp. GPU. Chyba, że ten soft co płyta oferuje ma jakieś API/CLI to może jakieś skrypty by tutaj pomogły, gdyby udało się wyciągnąć temperaturę z GPU. Ale wydaje mi się, że dość sporo zachodu jak na efekt.

Temat ogarnięty w pełni. Znalazłem program który najpierw wyszukuje wszystkie aktywne wentylatory i gniazda PWM oraz wszystkie czujniki termiczne. Następnie mamy sami możliwość sparowania czujników z gniazdami oraz ustawienia krzywych.

Program nazywa się FanControl i jest dostępny na GitHUB przez twórcę, lub pod poniższym linkiem:

https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases

Mam nadzieje że temat przyda się wielu osobom.

• Like 1