nosilence Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2023 Miałem takie monitory i testowałem: 23,8" Eizo FlexScan EV2451-BK 5ms - świetny monitor oczy odpoczywają ale do monitor typowy do biura, nie nadaje się do gier, zbyt słaby czas reakcji. Iiyama G-MASTER GB2560HSU-B1 25" RED EAGLE 1ms 144Hz FreeSync świetny monitor do gier, lecz na nim mam problemy z oczami, Monitor DELL Alienware AW2521HFA 25" 1920x1080px IPS 240Hz 1 ms, kod: 205030 DELL S2522HG - super monitor - jeśli chodzi o design, ale to samo, też mam problemy z oczami, ten bym sobie zostawił jakby nie było problemu z oczami. nie da rady na tym monitorze siedziec bez zmiany jasności na 0 w pulpicie i na około20-30 w grach. W innym przypadku jest efekt wypalaniu oczu, a tak to "delikatne szczypanie oczu, delikatne pieczenie oczu, zmęczenie oczu , ból oczu i głowy. Zależy mi na tym, bym mógł spokojnie zagrać w grę BATTLEFIELD 5 bez problemow jesli chdozi o czas reakcji. Mialem też do testów eizo foris fg2421 - totalna porazka, blyszczaca matryca, natychmiast go zwrocilem, nie przemawialo do mnie rowniez to, ze jest to dość starszej technologii monitor niż obecnych czasów i tez nie przemawialy do mnie kolory tryby kolorow. Musiałem zostać przy moim starym 19" LCD Samsung 931bw 2ms - 75Hz - to już dziadek na dzień dzisiejszy, ale dla oczu przyjazny i miły, nie mam takich problemów z oczami na nim jak na tych powyższych prócz EIZO. Więc albo tak zostanie albo doradzicie mi coś co by mogło rozwiązać te problemy, byłem u okulisty i mam astygmatyzm w jednym oku okolo 0.75 doptrii na minusie, ale to ponoć normalne i każdy tak ma, może tak zostać lub się pogarszać, nic nie wiadomo. Okularów nie noszę i niechce nosić, miałem też okulary specjalne do komputera dla ochrony oczu ale to nie dla mnie i tak to nic nie dawało. oddałem również okulary. Szukam monitora , który zastąpi obecny i nie bedzie problemów z nadwrazliwymi oczami na nowym, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sahin66 Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2023 Sprawdź jakie są rzeczywiste czasy reakcji, a nie 1, 2 czy 5ms podane w specce, gdzie to uwzględnia najszybszy możliwy czas GTG, który w praktyce jest nic nie warty. Po drugie, jest taki soft jak Monitorian, który pozwala kontrolować jasność ekranów podłączonych do komputera za pomocą DDC/CI. Proste i bardzo przydatne narzędzie, ułatwiające konieczność zmiany jasności. Po trzecie, zdrowie, w tym oczy są ważniejsze niż rozrywka. Zadbaj o to w pierwszej kolejności, zanim kupisz monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 Do okulisty człowieku idź, i nie jest to ironia ani sarkazm, niech dobiorą ci google tak abyś komfortowo mógł pracować, korzystać z rozrywki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosilence Opublikowano 10 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2023 google nie są rozwiązaniem , już toc próbowałem i nic to nie dało jak pisalem wyżej. 18 godzin temu, Sahin66 napisał(a): Sprawdź jakie są rzeczywiste czasy reakcji, a nie 1, 2 czy 5ms podane w specce, gdzie to uwzględnia najszybszy możliwy czas GTG, który w praktyce jest nic nie warty. Jeśli o to chodzi , to gdzie sprawdze rzeczywiste czasy reakcji ? Z tego co piszesz, wychodzi na to że producenci to oszuści 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosilence Opublikowano 11 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2023 rozumiem a o jakim modelu oled mowisz? chodzi o monitor 24-25" do komputera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...