Skocz do zawartości
nosilence

Jaki monitor 24-24,5" dla nadwrażliwych oczu do gier i pracy.

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem takie monitory i testowałem:

23,8" Eizo FlexScan EV2451-BK 5ms - świetny monitor oczy odpoczywają ale do monitor typowy do biura, nie nadaje się do gier, zbyt słaby czas reakcji.

Iiyama G-MASTER GB2560HSU-B1 25" RED EAGLE 1ms 144Hz FreeSync

świetny monitor do gier, lecz na nim mam problemy z oczami, 

Monitor DELL Alienware AW2521HFA 25"
1920x1080px IPS 240Hz 1 ms, kod: 205030

DELL S2522HG - super monitor - jeśli chodzi o design, ale to samo, też mam problemy z oczami, ten bym sobie zostawił jakby nie było problemu z oczami.

nie da rady na tym monitorze siedziec bez zmiany jasności na 0 w pulpicie i na około20-30 w grach. W innym przypadku jest efekt wypalaniu oczu, a tak to "delikatne szczypanie oczu, delikatne pieczenie oczu, zmęczenie oczu , ból oczu i głowy.

Zależy mi na tym, bym mógł spokojnie zagrać w grę BATTLEFIELD 5  bez problemow jesli chdozi o czas reakcji.

Mialem też do testów eizo foris fg2421 - totalna porazka, blyszczaca matryca, natychmiast go zwrocilem, nie przemawialo do mnie rowniez to, ze jest to dość starszej technologii monitor niż obecnych czasów i tez nie przemawialy do mnie kolory tryby kolorow.

Musiałem zostać przy moim starym 19" LCD Samsung 931bw 2ms - 75Hz - to już dziadek na dzień dzisiejszy, ale dla oczu przyjazny i miły, nie mam takich problemów z oczami na nim jak na tych powyższych prócz EIZO. Więc albo tak zostanie albo doradzicie mi coś co by mogło rozwiązać te problemy, byłem u okulisty i mam astygmatyzm w jednym oku okolo 0.75 doptrii na minusie, ale to ponoć normalne i każdy tak ma, może tak zostać lub się pogarszać, nic nie wiadomo. Okularów nie noszę i niechce nosić, miałem też okulary specjalne do komputera dla ochrony oczu ale to nie dla mnie i tak to nic nie dawało. oddałem również okulary. Szukam monitora , który zastąpi obecny i nie bedzie problemów z nadwrazliwymi oczami na nowym,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jakie są rzeczywiste czasy reakcji, a nie 1, 2 czy 5ms podane w specce, gdzie to uwzględnia najszybszy możliwy czas GTG, który w praktyce jest nic nie warty.

Po drugie, jest taki soft jak Monitorian, który pozwala kontrolować jasność ekranów podłączonych do komputera za pomocą DDC/CI. Proste i bardzo przydatne narzędzie, ułatwiające konieczność zmiany jasności.

Po trzecie, zdrowie, w tym oczy są ważniejsze niż rozrywka. Zadbaj o to w pierwszej kolejności, zanim kupisz monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

google nie są rozwiązaniem , już toc próbowałem i nic to nie dało jak pisalem wyżej.

18 godzin temu, Sahin66 napisał(a):

Sprawdź jakie są rzeczywiste czasy reakcji, a nie 1, 2 czy 5ms podane w specce, gdzie to uwzględnia najszybszy możliwy czas GTG, który w praktyce jest nic nie warty.

Jeśli o to chodzi , to gdzie sprawdze rzeczywiste czasy reakcji ? Z tego co piszesz, wychodzi na to że producenci to oszuści 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi