Skocz do zawartości
ssound

Co z tym zasilaczem jak jest pionowo?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wlasie mam taka malutką obudowe i mam zasilacz pionowo, o co chodzi z tym ze jest slaby przeplyw powietrza tak? ale przeciez tego nie zmienie bo obudowe bym musiał nową.

Mam athlona XP 1700+@1800+ :P temperatura to 54'C normalnie a przy granniu przekracza juz 60'c , po zdjeciu obudowy mam moze 1-2'C mniej :roll:

Moze walnoć sobie wentylator na gorze obudowy? Da to coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasie mam taka malutką obudowe i mam zasilacz pionowo, o co chodzi z tym ze jest slaby przeplyw powietrza tak? ale przeciez tego nie zmienie bo obudowe bym musiał nową.

Mam athlona XP 1700+@1800+  :P  temperatura to 54'C normalnie a przy granniu przekracza juz 60'c , po zdjeciu obudowy mam moze 1-2'C mniej  :roll: 

Moze walnoć sobie wentylator na gorze obudowy? Da to coś?

"Zadaj sobie jedno ale to bardzo zajebiscie wazne pytanie" (cyt. "Chlopaki nie placza" :) )

Po co Ci zasilacz w obudowie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Jak można procesor pokarać pionowo umieszczonym zasilaczem? Chciałbym się dowiedzieć co kierowało osobami które tak wymyśliły obudowy...

8O dawno, dawno temu... byly tylko desktopy i zasilacz byl u gory, jak z desktopa zrobiono towera to momentalnie zasilacz przeniosl sie z gory na bok, dopiero po jakims czasie ktos pomyslowy przekrecil zasilacz tak by znalaz sie ponownie na gorze - ot i cala historia obudowy i zasilacza w skrocie :lol:

Ja wlasie mam taka malutką obudowe i mam zasilacz pionowo, o co chodzi z tym ze jest slaby przeplyw powietrza tak?...

najlepiej robic tak (a wiem co mowie bo mam taka sama obudowe) - wywalasz zasilacz na zewnatrz obudowy - najlepiej na gore (bo z tylu moze byc problem z montazem) i :

a) jak masz dlugie kable zasilajace to puszczasz je gorna czescia otworu po zasilaczu a w dolnej (okraglej) montujesz wiatrak 80x80x25 wyciagajacy cieple powietrze z obudowy (reszte otworu "uszczelniasz"),

B) jak masz krotkie kable zasilajce to robisz otwor na te kable w "suficie" obudowy, w czesci (okraglej) otworu po zasilaczu montujesz wiatrak a gorna uszczelniasz

zasiacz dobrze byloby przykrecic do tej gornej czesci obudowy zeby przypadkiem nie spadl ... - jakis katownik czy cos sie moze przydac

co zyskujesz:

- primo - wiecej miejsca w obudowie

- secundo - dobra cyrkulacje powietrza w obudowie - przez ten dodatkowy wiatrak

- tercero - procek jest lepiej chlodzony bo zasilacz nie zaslania wiatraka na coolerze

troche to zagmatwane :roll: ale chyba mozna sie domyslec o co chodzi :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co zyskujesz:

- primo - wiecej miejsca w obudowie

- secundo - dobra cyrkulacje powietrza w obudowie - przez ten dodatkowy wiatrak

- tercero - procek jest lepiej chlodzony bo zasilacz nie zaslania wiatraka na coolerze

:D

No to chyba sie skusze o ile przewody mi starczą bo nie bardzo mi sie podoba wiercic w obudowie :roll: , o tym wiatraku tez pomysle :)

Mam kompa na gwarancji ale ostatnio nie tak dawno jak go zawozilem co dwa dni do naprawy (oni twierdzili ze jest OK!) z powodu ciaglych zwiechow spowodowanych jak sie okazalo plytą glowna to juz nawet nie naklejali plomb wiec moge sobie pogrzebać :lol: tym czasem nie moge bo z DC sciagam :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjolem zasilacz na zawnatrz, kable od hdd i dyskietki nie starczaja wiec polozyem go na skrzynce z narzedziami :D temperatura spadła ale o gora 5 stopni :( moze kiedys tak cos zrobie ale tymczasem wsadzilem spowortem zasilacz (+5°) i zamknolem obudowe (+2° ) jest ciszej a chyba max 62°C podczas grania nie jest az tak duzo? jak nie gram to mam 50, co sie bede przejmował nie. Kiedys sobie walne wentylator na gorze obudowy - bedzie ladniej niz siedzacy tam zasilacz a te 5°C tez moze spadnie :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...