Skocz do zawartości
qrzysio

Dobór DDR5 do x670E

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie - w  przeciągu tygodnia zmieniam platformę na:

1. R9 7900x lub 7800x3d + ENDORFY Navis F360

2. Asus TUF Gaming X670E plus WIFI

3. G-SKILL Trident Z5 RGB 64GB [2x32GB 6000MHz DDR5 CL30 XMP3 DIMM] lub G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR)

4.ASUS GeForce RTX 4080 TUF Gaming OC 16GB DLSS 3 +be quiet! adapter do zasilania kart graficznych 12VHPWR

Ze starych rzeczy pozostaje

PSU - be quiet Straight Power 11 850W Plus Platinum

m.2 NVME PNY 500gb +SSD 500gb Crucial +HDD tochiba 3TB

Pytanie mam o RAM - optymalny dla tego procesora. Ufam g.skill i mam już od nich kości od lat. Raczej nie planuję zmiany.

Ogólnie opinie co do zestawu - jeśli są jakieś uwagi to oczywiście mile widziany komentarz. Głównie mi chodzi o ram - 64GB raczej mi wystarczy - tylko kwestia czy taki układ jest optymalny czy może 4x16GB? - aczkolwiek wolałbym 2x32GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jest lista wspieranych pamięci można zerknąć.

https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-x670e-plus-wifi/helpdesk_qvl_memory/?model2Name=TUF-GAMING-X670E-PLUS-WIFI

zestaw 2x32GB przysporzy mniej komplikacji niż 4x16GB

Pamięć G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR)

z wsparciem dla AMD EXPO , no cena jest jak jest, ale jeśli będziesz potrzebował czy wykorzystywał 64GB.  

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, qrzysio napisał:

Hmm wg asus - to w ogóle nie obsługują modułów 2x32 szybszych niż 5600mhz - wrzucam zdjęcie. 

Poprawcie jeśli coś źle robię.

image.thumb.png.9228e9c432013159ee8bfc12ec97e53b.png

oczywiście ze nie ma gwarancji, bo każda pamięć w trybie XMP, czy nowe AMD EXPO , będzie stabilnie działać z deklarowanymi szybkościami, bo to już jest OC , pamięć po włożeniu i tak domyślnie będzie startować z szybkością 4800MHz , trzeba wejść do biosu i ręcznie włączyć tryb XMP czy AMD EXPO , lub ręcznie ustawić odpowiednia szybkość, a to z jaka faktycznie będzie prędkością stabilnie pracować, to już zależy od (procesora- pamięci- oraz płyty głównej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i OK - teraz mi trochę rozjaśniłeś w głowie - bo na początku się przestraszyłem, że ten wybrany przeze mnie moduł w ogóle się nie odpali - tylko wysypie jakieś błędy. A on generalnie zadziała tylko ze stockowymi nastawami jak dla ryzenów tej serii/płyty głównej czy chipsetu - jeśli ryzeny natywnie maja 5200mhz to z takimi nastawami te pamięci będą działały - dopiero jak zacznę ja podnosić taktowanie - wtedy od procesora/płyty i samej sztuki pamięci będzie zależało czy osiągnę nastawy pamięci jak deklarowane lub lepsze ?

Generalnie pytanie końcowe brzmi - czy zaproponowane przeze mnie kości 2x32GB odpalą się na tej płycie - kwestia ich OC to już sprawa czynników jak powyżej.

Edytowane przez qrzysio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, qrzysio napisał:

Generalnie pytanie końcowe brzmi - czy zaproponowane przeze mnie kości 2x32GB odpalą się na tej płycie - kwestia ich OC to już sprawa czynników jak powyżej.

bez, przesady odpala na pewno, a to z jaką maksymalnie prędkością będą działać stabilnie to już trzeba będzie sprawdzić empirycznie XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Mr.T... napisał:

bez, przesady odpala na pewno, a to z jaką maksymalnie prędkością będą działać stabilnie to już trzeba będzie sprawdzić empirycznie XD

Pytanie na sam koniec - czy ten zestaw 2x32GB jest ok, czy np zaproponowałbyś coś innego w podobnej kwocie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, qrzysio napisał:

Pytanie na sam koniec - czy ten zestaw 2x32GB jest ok, czy np zaproponowałbyś coś innego w podobnej kwocie ?

trzeba też patrzeć, na co faktycznie można kupić , zestawy 2x32GB nie ma za wielkiego do wyboru , i raczej pozostał bym przy tych pamięciach.  

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi