Skocz do zawartości
notex79638

laptop z 64 GB ram

Rekomendowane odpowiedzi

cześć

Potrzebuję mobilnego sprzętu, który bede mógł zabrać do klienta i częściowo obrobić dane 3d na miejscu, wymagane jest 64gb ramu, większość laptopów oferuje 32, te z 64 standardowo to przepotężne maszyny, co nie jest niezbędne. Wolałbym chyba kupić średniej klasy sprzęt i dokupić ram, ale informacje o slotach są często nie podawane, pytanie co byście polecili w takiej sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź na x-kom - poczytaj - raczej będzie ciężko bo przeważnie jest tak, że w jedno gniazdo pamięć jest na stałe zlutowana z płytą - a druga jest wymienna - w przypadku 32GB ramu pewnie jest 16 wlutowane plus 16 włożone - zatem jedyne co Ci pozostaje to wymiana tych  16 na 32GB - więć otrzymałbyś 48gb ramu. Miałem podobną sytuację na swoim służbowym laptopie  miałem 16GB w konfigu 8+8GB - technik wyjął jedną kość 8GB i dostarczył dokładnie taką samą sztukę w wersji 16GB - dopiero 3 czy 4 próba odniosła sukres - tzn komputer wstał z dodatkowym ramem. Obecnie mam 24GB i jakoś działa. Zatem z ramem jest troszkę zabawy i cierpliwości. Wg mnie najlepiej taką wymianę zlecić już firmie, w której kupujesz laptopa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi