szuwar1v2 Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 Witam. Zrobiłem sobie rufusem bootowalny pendrive z win7 ze sprawdzonego iso. Ustawienia MBR (bios/ legacy csm) system plików ntfs. Standardowo ustawiam w biosie priorytet boota żeby startował z pena, no i startuje. Problem polega na tym że nie ma opcji "naciśnij dowolny klawisz aby spowodować rozruch z nośnika" i jak się nic nie nacisnęło to instalacja szła normalnie dalej, tylko po każdym restarcie instalator idzie od początku, i nie mogę dokończyć instalacji. Dodam że jakiś temu na tym samym sprzęcie i tym samym iso normalnie się to odbywało. Nie wiem gdzie leży problem może ustawienia/wersja rufusa? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 16 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2023 Jeju, szukaj w BIOS opcji Hard Drive Priority i ustaw poprawne botowanie, jeśli przerzuci ci pliki to w tym momencie możesz nawet wypiąć już pendrive i dokończy instalację. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 16 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2023 Kiedy pojawia się monit,aby wyciągnąć pena,to należy to zrobić.Po restarcie uruchamia się z dysku. Natomiast jak nie wyciągniesz to będzie w kółko instalował system to tego samego momentu.Zresztą obejrzyj jakiś filmik z instalacji systemu. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwar1v2 Opublikowano 16 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2023 Jest tak jak piszecie, ale jeszcze sam sobie odpowiem...doszedłem do tych wniosków metodą prób, błędów i analizowania faktów. Jeżeli instalujemy windowsa (obojętnie jakiego) z pena to nie będzie opcji "naciśnij dowolny klawisz aby spowodować rozruch z nośnika" - taki monit wystąpi tylko i wyłącznie jeżeli instalujemy wina z płyty. Jeżeli ustawimy w biosie "na sztywno" pierwszy priorytet boot z pena to instalacja po restarcie będzie szła stale od nowa i nie ma w tym nic dziwnego. Jak ustawimy pena jako drugiego to instalator włączy się, ale tylko pod warunkiem że dysk z pierwszego boota jest pusty/wyzerowany/nowy. Pendrive jest potrzebny tylko do pierwszego restartu, później aby kontynuować instalację należy przestawić boot z pena na dysk i ruszy dalej. Dlatego najlepiej inicjować instalację z boot menu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...