Keynan_ Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2023 Witam, Przymierzam się do zbudowania własnej skrzynki od podstaw. Raczej chciałbym, żeby sprzęt był "na lata". Myślę postawić na mocny procesor (dobrze by było, gdyby miał możliwość podkręcenia w przyszłości). Komputer będę wykorzystywał raczej do przeglądania neta i gier typu World of Tanks, Wiedzmin 3 czy innych nowszych produkcji. Nie grywam w gry typu Cs. Na dzień dzisiejszy posiadam jedynie dysk SSD i karte graficzną, które chciałbym wykorzystać. - ewentualna zmiana w późniejszym czasie ( na pewno NVIDIA ) Na sam procesor + płytę główną myślę przeznaczyć 1400zł - zastanawiam się czy pchać się w ogóle w coś nowszego czy lepiej starszego, a o wyższej wydajności (używki). W tym budżecie lepiej postawić na AMD czy jednak może Intel ? Na pozostałe elementy (zasilacz,ram,obudowa i chłodzenie na procesor) myślę, że okolicę 1000zł wystarczy. Co moglibyście doradzić? Nówki czy używki? AMD czy Intel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2023 Witam sprzęt używany jak nie od znajomego, tylko np., ze świata to tylko jeśli jest jeszcze na gwarancji producenta i sprzedający posiada dowód zakupu , a nie jak to ma często miejsce np. na olx - sprzęt kupiony ale zgubiłem paragon , bla bla bla ... 1 godzinę temu, Keynan_ napisał: Myślę postawić na mocny procesor (dobrze by było, gdyby miał możliwość podkręcenia w przyszłości) troszkę mnie rozbawiłeś, przy takim budżecie ? cena zakupu/wydajność, bardziej opłaca się zestaw na AMD i np. DDR4 ponieważ nie podałeś jaka posiadasz kartę graficzna, to zasilacz wybrałem pod nowe karty Nvidia , XD np. to tylko propozycja. Procesor AMD Ryzen 5 5500, 3.6 GHz, 16 MB, BOX (100-100000457BOX) Płyta główna Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 lub wersji z karta Wi-Fi ale 100pln trzeba by dopłacić, ale i tak powinno zmieścić się w zakładanym budżecie 2400pln za całość Płyta główna Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2 Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL17 (KF436C17BBK2/16) Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5 (EY3A005) Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997) Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 650W (BN342) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...