Boobek4 Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2023 Witam Przymierzam się do zmiany płyty głównej a co za tym idzie procesora i RAMu. Problem jaki posiadam to nie chce zmieniać grafiki na inną bo obecnie mam wystarczającego Asusa 1070Ti . Obecna płyta zaczyna płatać figle w postaci rozłączania WIFI jak i niedziałające 3 złącza USB i audio. Teraz pytanie: czy jest sens kupować najbardziej topowy procesor (np. AMD Ryzen9 7950 albo i9 13th 13900k) do tak starej grafiki? Mój obecny sprzęt: - Intel® Core™ i7-4790K - Asus MAXIMUS VII Impact - RAM: GoodRAM DDR3 8GB, Crucial DDR3 8GB - Chłodzenie MSI MAG Core Liquid 240R V2 White 2x120mm Komp służy w zasadzie do dwóch rzeczy; gier i obliczeń FEA (Ansys, LSDyna i Edem). Wstępnie planowałem kupić AMD Ryzen9 7950 i płytę Asus STRIX X670E-F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2023 W FEA 95% obciążenia to operacje na macierzach. Chyba wszystkie programy, które wymieniłeś korzystają z akceleracji GPU. Nie wiem jaki przyrost wydajności by to dało, ale może zakup B650, słabszego procka, i wydanie reszty budżetu (plus kasa ze sprzedaży GTXa) na mocną kartę od Nvidii będzie lepszym rozwiązaniem.Jeśli chcesz do obliczeń wykorzystać tylko CPU, to 13900k i 7950x mają zbliżoną wydajność - zależy od testu, czasem o parę procent wyżej jest Intel, czasem AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...