Skocz do zawartości
mariapar

Jakie parametry Laptopa do obróbki wideo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. 

Potrzebuje zakupić nowy sprzęt (koniecznie laptopa) do obróbki wideo 4K 60 fps. Nie będą to długie produkcje. Najczęściej 5, 10 minutowe dużo rzadziej godzinne. 

Wyzwaniem dla mnie przy wyborze sprzętu jest budżet. Maksymalnie 4000- 4500 tys. 

Na co mam zwrócisz szczególną uwagę? 

Jak duże znaczenie ma procesor w porównaniu do karty graficznej? 

4500 zł to nie dużo więc trzeba pewnie zrobić coś kosztem czegoś. Czy ważniejszy jest procesor np i7 11 generacja i tańszą karta graficzna czy lepiej kartę RTX 3050Ti a słabszy procesor i5 10 czy 11 generacji? 

Ile rdzieni procesora to minimum dla stabilnej i wygodnej pracy. Jakie minimalne taktowanie procesora? 

Pytanie o pamięć karty graficznej. Czy 4GB wystarczy czy raczej 6 GB to minimum i czy ma to aż tak duże znaczenie dla mnie? 

Będę niezmiernie wdzięczna za sugestie! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć @mariapar!

Jeśli chodzi o moc karty graficznej przy obróbce wideo w 4K MINIMUM to 6GB Vramu. Przy tym budżecie polecam ten model:

https://komtek24.pl/pl/p/Laptop-Dream-Machines-15-Norton-360/57228

Dodatkowo masz tu i5-11400H więc zdecydowanie lepiej. Przy twoim budżecie brałbym w ciemno! 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Pankejkowy napisał(a):

Cześć @mariapar!

Jeśli chodzi o moc karty graficznej przy obróbce wideo w 4K MINIMUM to 6GB Vramu. Przy tym budżecie polecam ten model:

https://komtek24.pl/pl/p/Laptop-Dream-Machines-15-Norton-360/57228

Dodatkowo masz tu i5-11400H więc zdecydowanie lepiej. Przy twoim budżecie brałbym w ciemno! 🙂

Dziękuję bardzo za pomoc. Czy Pan sprzedaje laptopy DREAMMACHINES? Bo widzę że nie pierwszy raz ta marka jest przez Pana polecana? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień Dobry,

Posiadałem laptopa Dream Machines od kilku lat, i od tamtego czasu śledzę na bieżąco ich promocje i poczynania. Niedawno go sprzedałem i kupiłem od nich kolejnego.  Zanim odkryłem DM to wcześniej miałem laptopa ASUS'a TUF oraz Lenovo Y540 i tutaj miałem problemy, niestety w obu przypadkach a serwis był mierny i mało pomocny. W DM okazało się po prostu inaczej stąd moje zadowolenie z tej marki. Ot cała historia. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi