Kamilek9322 Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 Mój znajomy któremu złożyłem taką platformę chciał by zmienić jak wyżej napisałem zasilacz na modularny oraz kartę graficzną na lepszą coś ala 4070ti lub 4080 . Pytanie brzmi czy zmieści się w 7tys bo tyle ma , ja z mojej strony poradziłem mu kupno 1 TB pamięci na system bo narazie na NVM ma gry a HDD jest pojemnikiem na filmy i instalki gier. .Myślałem aby dokupić mu ramu ale stwierdził że w 2024 roku będzie chciał zmienić procesor płytę główną i ramy wiec narazie te elementy zostawiam w spokoju. Moje pytanie to jaką kartę mu polecić i jaki zasilacz ? Obudowa Phanteks Enthoo Pro (PH-ES614PC_BK) Płyta główna ASRock B560 PRO4 Procesor Intel Core i5-10400F, 2.9GHz, 12 MB, BOX (BX8070110400F) Pamięć Mushkin Redline, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL18 (MRA4U360JNNM8GX2) Dysk SSD Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (SA2000M8/1000G) Dysk Toshiba 1 TB 3.5" SATA III (DT01ACA100) Zasilacz SeaSonic CORE Gold GC-650 (SSR-650LC) Gigabyte GeForce RTX 2060 OC 6GB GDDR6 Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Obecny cpu jest za słaby do obu kart graficznych, więc zakup teraz jednej z tych kart jest bez sensu. Do 2024 sporo może się zmienić. Ceny tych kart mogą spaść, wiec po co teraz pakować forsę w coś, czego nie wykorzysta? Edytowane 3 Marca 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 Witam i5 -10400f czyli 6r/12w, będzie już ograniczać wydajność nowej karty czy to RTX 4070ti czy RTX 4080 tzw. "wąskie gardło" . pomijam kwestie opłacalności zakupu np. wymiany procesora na np. i7-11700 , koszt nowego około 1280pln lub używany i7-11700K, i tez będzie ograniczał nowa kartę ale w mniejszym stopniu. zasilacz ATX 3.0 np. Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 750W (BN343) 560pln można tez dopłacając 100pln zakupić wersje 850W o ile będzie dostępna. jeśli opcja z dyskiem 1TB Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G) 400pln karta graficzna np. Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC 12GB GDDR6X (GV-N407TGAMING OC-12GD) 4740pln czyli licząc czysto w zakładanym budżecie, owszem da się to zrobić, ale czy to będzie dobry i opłacany upgrade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek9322 Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 Czyli czekać z kasą do wakacji i kupić cały komputer. A i jeżeli chodzi o odświeżanie to 144hz A jeżeli chciał by coś poskładać na teraz pod 2k 144hz to 10 tys by się zmieścił tak mi się wydaje . Bo ojciec mu pożyczy 3 tys i pyta czy starczy strasznie długo czekał z tą kasą i poprostu wiecie chce w końcu ja wydać. Może jakaś propozycja z waszej strony . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek9322 Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 Dobra to jest opcja AMD a coś z Intela? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 4 godziny temu, Kamilek9322 napisał: Dobra to jest opcja AMD a coś z Intela? porównaj testy co bardziej będzie opłacalne w grach, i jak platforma będzie bardziej przyszłościowa, np. jak długo będzie wspierany "socket" , pod AM5 będą wychodzić nowe CPU, a na Intelu i LGA1700 obecnie jest 13gen. i dalej ? , pewnie nowe CPU nowa podstawka XD zestaw na Intelu tez da się zbudować , sklep podany jest tylko, bo mi jest łatwiej, ale to gdzie kupić bo np. można taniej to odsyłam do ceneo.pl, warto tez zaktualizować bios płyty głównej do najnowszego dostępnego. https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1034822 https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-z690-plus-wifi/helpdesk_bios/?model2Name=TUF-GAMING-Z690-PLUS-WIFI lub wykupić dodatkowa usługę https://www.morele.net/bios-plyty-glownej-aktualizacja-649058/ aby przyciąć koszty można zakupić płytę główna bez modułu Wi-Fi/BT ale obecnie to fajne udogodnienie, lub zakupić płytę główna innego producenta Płyta główna Gigabyte Z790 UD AX albo szukać na promocjach MSI PRO Z790-A WIFI DDR5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) 8 godzin temu, Mr.T... napisał: porównaj testy co bardziej będzie opłacalne w grach, i jak platforma będzie bardziej przyszłościowa, np. jak długo będzie wspierany "socket" , pod AM5 będą wychodzić nowe CPU, a na Intelu i LGA1700 obecnie jest 13gen. i dalej ? , pewnie nowe CPU nowa podstawka XD zestaw na Intelu tez da się zbudować , sklep podany jest tylko, bo mi jest łatwiej, ale to gdzie kupić bo np. można taniej to odsyłam do ceneo.pl, warto tez zaktualizować bios płyty głównej do najnowszego dostępnego. https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-z690-plus-wifi/helpdesk_bios/?model2Name=TUF-GAMING-Z690-PLUS-WIFI lub wykupić dodatkowa usługę https://www.morele.net/bios-plyty-glownej-aktualizacja-649058/ aby przyciąć koszty można zakupić płytę główna bez modułu Wi-Fi/BT ale obecnie to fajne udogodnienie, lub zakupić płytę główna innego producenta Płyta główna Gigabyte Z790 UD AX albo szukać na promocjach MSI PRO Z790-A WIFI DDR5 Należy pamiętać, aby nie kupować w morele, sklep raczej z fatalnymi opiniami, także na tutejszym forum. Z aktualizacjami wykonywanymi u nich też były cyrki, omijać i zlecić komuś innemu bo znowu coś spartolą. 😂 Z resztą jest duża szansa, że płyty mają już najnowszy bios który jest dostępny od listopada. Kolega Mr T robi co może by ich wesprzeć, oczywiście nie potrafi podać nazw komponentów ani linków do innego sklepu....;) Inne sklepy też mają konfigurator. Zamiast 13600K warto kupić 13600KF bez zintegrowanej grafiki w cenie poniżej 1500zł. Można też rozważyć płytę główną na B660.670 które kosztują 600-900zł, będzie na pewno sporo tańsza od tej proponowanej, oc i tak bez sensu w obecnych procesorach a jedyny minus takiego rozwiązania to brak możliwości uv cepa i trochę mniej złącz. Podobnie z pamięciami, skoro ma dobre ddr4 może wystarczy sama zmiana mobo i cpu? 16GB w zupełności wystarczy do gier. Ogólnie śledzić peppera, często trafiają się ciekawe wrzutki z promocjami. Edytowane 4 Marca 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 Nie wiem co wy chcecie od morele. Kupiłem całego kompa z monitorami w sumie 2 ostatnio .Kupiłem zła płytę główną bo myslelem o raid 1 do serwera na nvme a płyta takiego nie obsługiwała. Zakup na firme. Napisałem ocb . Kazali odesłać kasę zwrócili choć nie musieli Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 wczoraj przysłali mi mikrofalówkę, z "owocowego" sklepu, bo w sklepach stacjonarnych było brak takiego modelu , no normalnie okazało się że jednak, ufff działa , pouczyłem się jak bym wygrał na loterii, że jednak dostałem sprawny sprzęt, taki sarkazm ... nie da się wszystkim dogodzić i aby wszyscy byli zadowoleni w 100%,(chociaż tak powinno być), ale czy jest jakiś sklep co ma tylko pozytywne opinię , zero negatywów ? wszędzie parują tylko ludzie , i każda sprawę trzeba traktować indywidualnie, oraz z dystansem, podczas wystąpienia problemu czy usterki, która zaszła czy to podczas transportu czy z winy już samego użytkownika, bo nie wiemy jak jak było naprawdę, bo nas tam nie było, a tylko możemy np. później poczytać jak to wygląda od strony już poszkodowanego, zgłaszającego problem. zadałem pytanie do działu obsługi klienta z owocowego sklepu , odnośnie sposobu pakowania i wysyłania całych zestawów PC , obaczymy co mi odpiszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Mr.T... napisał: wczoraj przysłali mi mikrofalówkę, z "owocowego" sklepu, bo w sklepach stacjonarnych było brak takiego modelu , no normalnie okazało się że jednak, ufff działa , pouczyłem się jak bym wygrał na loterii, że jednak dostałem sprawny sprzęt, taki sarkazm ... Kilkaset paczek zamówionych z różnych sklepów i...żadnej wpadki, nawet wielka lodówa ze szklanymi drzwiami, wszystko działało jak powinno, także nie wiem co tym swoim wpisem chciałeś udowodnić. Z dostarczeniem zamówienia zapakowanego fabrycznie to z reguły żaden sklep nie ma problemu jak ma na stanie, pomijam drobne wpadki np. z winy kuriera. Tylko nie o tym mowa. Cytat bo w sklepach stacjonarnych było brak takiego modelu Taa, pewno w innych internetowych nie było, pewno model na wyłączność dla owocowego.😂 Cytat zadałem pytanie do działu obsługi klienta z owocowego sklepu , odnośnie sposobu pakowania i wysyłania całych zestawów PC , obaczymy co mi odpiszą. Przeszedłeś się do innego działu ? 😂 Był niedawno tutaj temat jak spakowali klientowi paczkę z komputerem i jakie cyrki były, na labie też się znajdzie trochę podobnych tematów. Podobnie z wgrywaniem nowego biosu, gdzie mimo zapłaty za usługę ta nie została wykonana, to co prawda pojedyncze przypadki, ale niesmak jest i bardzo słabo świadczy o ich "profesionalizmie". Edytowane 4 Marca 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...