VictorD Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) Nie znam się za bardzo na pamięciach i jeżeli ktoś mógłby mi doradzić to będę wdzięczny 🙂 Chodzi mi o pamięci DDR5 a dokładnie o te - G.Skill Trident Z5, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3040G32GX2-TZ5K) Wydają mi się całkiem ok ale pytam bo widziałem 32GB za więcej a tu jest 64GB - wiem, wiem, cena często o niczym nie świadczy 🙂 Chciałbym je włożyć do kompa z tym nowym Ryzenem i nie wiem czy to dobre pamięci do tego zastosowania, częstotliwość, itp. (do tej pory składałem kompy z Intelami) Jeżeli są lepsze pamieci to poproszę o przykłady (ich wygląd nie ma znaczenia, buda będzie zamknięta 🙂) P.S. Czy można na tym forum wklejać linki do sklepów internetowych? Edytowane 4 Marca 2023 przez VictorD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VictorD Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 Super filmik, wielkie dzięki KamikazePL77! I jeszcze jedno pytanie, lepiej wziąć 2 x 32 czy 4 x 16? A ta płyta główna ok? - https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-x670e-e-gaming-wifi-model/helpdesk_qvl_memory/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 2x32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) Dla procesora będzie wygodniej 2x32gb (kontroler w cpu nie będzie tak obciążony, jak z 4 modułami) Edytowane 4 Marca 2023 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VictorD Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 Ograniczyłem wybór do: 1) F5-6000J3038F16GX2-TZ5N Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30-38-38-96 1.35V 32GB (2x16GB) AMD EXPO 2) F5-6000J3040G32GX2-TZ5N Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL30-40-40-96 1.40V 64GB (2x32GB) AMD EXPO Czyli brać te 2 x 32 pomimo że mają nieco "gorsze parametry" (pewnie to różnica 0.0001 klatki w grach 🙂 I jeszcze raz dzięki za pomoc 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 Do gier to 16GB w zupełności wystarczy.(2x8). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 2 godziny temu, B@nita napisał: Do gier to 16GB w zupełności wystarczy.(2x8). Do 95% gier. Taki Hogwarts Legacy spokojnie wciąga do 24 GB RAM. Musiałbym przejrzeć gry które ostatnio odpalałem ale są takie, które spokojnie pokazywały 18-20 GB. No chyba, że ktoś zanim włączy grę to pozamyka przeglądarkę, inne programy itp. Mi się nie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 1 godzinę temu, Chloru napisał: No chyba, że ktoś zanim włączy grę to pozamyka przeglądarkę, inne programy itp. Mi się nie chce. No chyba, raczej większość to robi. Z gier które wciągają ram jest też MFS jak pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) 19 minut temu, B@nita napisał: No chyba, raczej większość to robi. Chyba czy tylko Ci się wydaje? Masz jakieś dane na ten temat? Dodatkowo juz teraz jest kilka/kilkanascie takich tytułów. 16 GB to minimum a nie rekomendacja jak ktoś nie chce dotykać komputera przez kolejne 2-3 lata. Edytowane 6 Marca 2023 przez Chloru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Chloru napisał: Chyba czy tylko Ci się wydaje? Masz jakieś dane na ten temat? Nie, tak samo jak Ty. Każdy chcąc grać zamyka zbędne programy by nic nie muliło i nie zbijało fps, proste. Cytat Dodatkowo juz teraz jest kilka/kilkanascie takich tytułów. 16 GB to minimum W wyższych rozdzielczościach będzie parę takich tytułów. Ale ile? Dwa, trzy? Po za tym deklarowane wymagania mogą na wyrost. Cytat chce dotykać komputera przez kolejne 2-3 lata. Od paru dobrych lat to się powtarza, podobnie jak z rdzyniami i wątkamii tez tak wróżyli a mamy co mamy. Gry az tak się nie rozwijają a często są kiepsko zoptymalizowane, do tego ograniczenia za względu na konsole. Po za tym zawsze można dokupić jak zabraknie w przyszłości i jak stanieją. No i 64GB?? Edytowane 6 Marca 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 57 minut temu, B@nita napisał: Każdy chcąc grać zamyka zbędne programy by nic nie muliło i nie zbijało fps, proste. "Zawsze sikasz przez zapięty rozporek?" 🤣 57 minut temu, B@nita napisał: W wyższych rozdzielczościach będzie parę takich tytułów. Ale ile? Dwa, trzy? Rozdzielczość ma tu marginalne znaczenie. Mówimy o RAM a nie vRAM. 57 minut temu, B@nita napisał: Ale ile? Dwa, trzy? Sam widziałem u siebie kilka gier które pokazały 16+ GB Ram. Odpowiedz na pytanie - będzie takich co raz więcej czy raczej 59 minut temu, B@nita napisał: Od paru dobrych lat to się powtarza, podobnie jak z rdzyniami i wątkamii tez tak wróżyli a mamy co mamy. mniej? 59 minut temu, B@nita napisał: a mamy co mamy No mamy taki stan rzeczy, że już nikt nie kupuje 4c cpu a kiedyś to był mocny mainstream i 4c/8t w mocarnych kompach. To, że postęp zwolnił i nie dzieje się w postępie geometrycznym nie oznacza, że należy dziadować. Szczególnie, że mało jest zestawów DDR5 2x8 a te dodatkowe ~400 PLN do kosztu całego zestawu to jest kilka% a nie tak jak jeszcze 5-7 lat temu 10+% ceny zestawu. Godzinę temu, B@nita napisał: Po za tym zawsze można dokupić jak zabraknie w przyszłości i jak stanieją. Dokupić można zawsze o ile jeszcze takie śmieszne zestawy 2x8 będą dostępne. Po co piszesz o 64 GB - nie wiem. Sugeruje to co już wcześniej napisałem - 2x8 to minimalny zestaw ktory bym wlozyl skladajac teraz komputer, 2x16 GB to zestaw rekomendowany, szczególnie w przypadku DDR5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) 17 godzin temu, Chloru napisał: "Zawsze sikasz przez zapięty rozporek?" 🤣 Patrząc na twój nick to chyba nie do mnie pytanie. Cytat Rozdzielczość ma tu marginalne znaczenie. Mówimy o RAM a nie vRAM. Serio? A o czym ja pisałem? Sprawdziłeś chociaż?? https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-hogwarts-legacy-pc-magiczne-wymagania-sprzetowe-zadne-czary-nie-pomoga-bez-mocnej-karty-graficznej Cytat Sam widziałem u siebie kilka gier które pokazały 16+ GB Ram. A ja widziałem yeti. Pytałem o konkrety. Cytat Odpowiedz na pytanie - będzie takich co raz więcej czy raczej Od paru lat już to powtarzają a jak jest widać. 17 godzin temu, Chloru napisał: No mamy taki stan rzeczy, że już nikt nie kupuje 4c cpu a kiedyś to był mocny mainstream i 4c/8t w mocarnych kompach. Nowe 4/8 biją starsze 6/12 a nawet 8 rdzeniowe w grach i co Ty na to? Cytat To, że postęp zwolnił i nie dzieje się w postępie geometrycznym nie oznacza, że należy dziadować Nowa forma marketingu handlarzy, kupuj więcej nie bądź dziadem.😂 Edytowane 7 Marca 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, B@nita napisał: Patrząc na twój nick to chyba nie do mnie pytanie. Cytat Jak nie można ad rem to trzeba ad personam. Proponuję jednak poćwiczyć używanie kwantyfikatorów 18 godzin temu, B@nita napisał: W wyższych rozdzielczościach będzie parę takich tytułów. Ale ile? Dwa, trzy? Godzinę temu, B@nita napisał: Serio? A o czym ja pisałem? Sprawdziłeś chociaż?? Bierz połowę albo zmień lekarza. Godzinę temu, B@nita napisał: Nowe 4/8 biją starsze 6/12 a nawet 8 rdzeniowe w grach i co Ty na to? Cytat Nowe procesory są szybsze niż starsze! Godzinę temu, B@nita napisał: Pytałem o konkrety. Cytat Jeden konkret Ci podałem. Nie zamierzam teraz odpalać każdej gry w którą grałem w ciągu ostatnich 2 lat. Z pamięci - Days Gone też spokojnie pokazywało 17-19 GB. Godzinę temu, B@nita napisał: Nowa forma marketingu handlarzy, kupuj więcej nie bądź dziadem.😂 Nie jestem handlarzem nędzny trollu. Kiedyś się takie twory w usenecie wypychało trocinami i stawiało na półce. Wracając do tematu wątku - idź teraz poszukaj autorowi wątku zestawu DDR 2x8... A i gdybyś nie wiedział, ten dodatkowy RAM się nie zmarnuje. System operacyjny będzie wiedział co z nim zrobić. Gdybyś miał więcej niż 16 GB pamięci to byś zauważył, że po jej dołożeniu jej zużycie wzrośnie dzięki czemu pewne programy działają szybciej. Edytowane 7 Marca 2023 przez Chloru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) 45 minut temu, Chloru napisał: Jak nie można ad rem to trzeba ad personam. Proponuję jednak poćwiczyć używanie kwantyfikatorów Zabolało? Prawda zawsze boli, a odniosłem się tylko do twojego idiotycznego wpisu. Cytat Bierz połowę albo zmień lekarza. Typowa odpowiedz trolla, przeszłości nie da się wymazać, poziom "intelektualny" jak widać pozostał. 😁 Cytat Nie jestem handlarzem nędzny trollu. Cytat Kiedyś się takie twory w usenecie wypychało trocinami i stawiało na półce. Znowu opisujesz własne doświadczenia?😂 Cytat Wracając do tematu wątku - idź teraz poszukaj autorowi wątku zestawu DDR 2x8... DDR5 2X8 DDR5 2X8 Kończę bo szkoda czasu na ciebie. Edytowane 7 Marca 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) 32 minuty temu, B@nita napisał: Zabolało? Prawda zawsze boli, a odniosłem się tylko do twojego idiotycznego wpisu. Cytat To, że czegoś nie rozumiesz nie oznacza, że jest idiotyczne. Już wiesz co to jest kwantyfikator? 32 minuty temu, B@nita napisał: Znowu opisujesz własne doświadczenia?😂 Cytat Masz w domu lustro? 32 minuty temu, B@nita napisał: DDR5 2X8 DDR5 2X8 Znowu nie zrozumiałeś. Zestawów DDR5 2x8 jest mało. Sensowność Twojego wyboru wygląda tak: DDR5 2x8 6000 CL40 - 459 PLN Amazon DDR5 2x16 6000 CL36 - 689 X-kom Trzeba być mocno upartym i pokrzywdzonym przez życie, żeby kupując przyłościową platformę "zaoszczędzić" 230 PLN przy kwocie zakupu w okolicy 10k. Edytowane 7 Marca 2023 przez Chloru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Chloru napisał: To, że czegoś nie rozumiesz Ty jednak masz jakiś problem z psychika. Cytat Znowu nie zrozumiałeś. Zestawów DDR5 2x8 jest mało Pytałeś o przykład, podałem. Idz do lekarza bo chyba kuracja się jeszcze nie skonczyła. Cytat żeby kupując przyłościową platformę "zaoszczędzić" 230 PLN przy kwocie zakupu w okolicy 10k. Kolejny raz nie rozumiesz co sie pisze, gdzie ja pisałem o oszczędzaniu?? Cytat Trzeba być mocno upartym i pokrzywdzonym przez życie Trzeba mieć nieźle zrytą banię by uciekać sie do takiego języka. Edytowane 7 Marca 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chloru Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 Miałeś skończyć ale najwidoczniej nie umiesz. EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...