Skocz do zawartości
ClareS

Herc 8500LE - problem !

Rekomendowane odpowiedzi

na 100% j/w 

ale podaj co sie dzieje dokladniej.

Więc tak ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m 3dMarka pojawia sie pierwszy test, trwa okolo 2 sekund i zwiecha. Wlanczam enter the matrix dochodzi do ładowania seva - zwiecha. I tak w każdej grze :(

No i niewiem co z tym zrobić :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sproboj obnizyc taktowanie pamieci. 

Gdzies czytalem, ze u 1 goscia ta karta nie chciala przejsc 3DMarka. Dopiero obnizenie taktowania pomoglo.

Jesli to nie bedzie to, to sprawa moze byc zasilka.

Taktowanie obniżyłem do rdzen i pmeć 230 i 3dMark trwał nawet kolo 10 sek i zwiecha :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hieh, czyli nie wiadomo o co chodzi, ja juz kiedys zastanawialem sie nad tym Hercem8500 czemu jest taki tani, ale nie bedziemy tu drazyc tego tematu tymbardziej ze nie doszlismy do zadnego rozwiazania, sprawdz na innej zasilce zobaczymy co bedzie, ustaw w biosie wszystko na standard, zainstaluj wszystkie mozliwe stery, catalysty, via agp co tam masz itd itd itd

Przyczyna moze byc walnieta karta, jak numer z obnizeniem taktowania wydluzyl czas pracy 3DMarka. Reklamuj

Raczej jest to malo prawdopodobne chocby dlatego ze obnizenie z 250 na 230 to spora roznica, po za tym moze to byc czysty przypadek, wydluzenie powinno byc wieksze, ustaw pamieci na minimum ile sie da i sprawdz wowczas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ClareS ... 

a gdzie kupowales ta karte ?? w barwkomp ?? czy moze siricus ? 

Ile wyszedl calkowity koszt tej karty z przesylka ?? 

i jak masz fabrycznie taktowane Pamieci / Rdzen ??

W barwkomp.pl kupowałem - 424zl z wysyłką (Zaraz na drugi dzień miałem SpedPol). Taktowania 250/250

Jutro sprawdze u kumpla karte, i jak u niego będzie wporzo to zasilacz musze wymienić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprubój wgrac nowe catalisty bo te stery z płytki herca sa strasznie lipne na nich moja karciana była nie stabilna a jak wgrałem nowe stery to wszystko jak po maśle sprubój a jak nie pomaga to zasiłka pewnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja co prawda przesiadalem sie z nVidii na nVidie (MX440>Ti4200) ale w pewnym momencie objawy mialem podobne - nie przechodzil 3dMarka, i ogolnie - samoczynny restart lub wyjscie do windowsa... podczas przejscia w 3D... w 2D zas OK. Gdy odkrecilem lewa scianke budy komp juz sie nie wieszal. byla to wiec zapewne wina grzejacego sie athlona... moze i u Ciebie to athlon powoduje zwisy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja co prawda przesiadalem sie z nVidii na nVidie (MX440>Ti4200) ale w pewnym momencie objawy mialem podobne - nie przechodzil 3dMarka, i ogolnie - samoczynny restart lub wyjscie do windowsa... podczas przejscia w 3D... w 2D zas OK. Gdy odkrecilem lewa scianke budy komp juz sie nie wieszal. byla to wiec zapewne wina grzejacego sie athlona... moze i u Ciebie to athlon powoduje zwisy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej podaj jakie masz Vagp?? pwamietaj zeby dac AGP 4 bo wtedy styknie tylko 1.5V dla AGP co idzie z tym ze Vio nie musi byc super wysokie... pozatym jakie wlasnie masz napiecie 3.3V?? jak ponizej 3.20V to na 80% zasilacz winny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak 3.3V mam = 3.17V

Procka z standardowego1,4GHz zrobilem 1,04GHz. Podłączyłem wiatrak pokojowy i doszedłem do tem 49C (Przed tem bylo 62C) No i przeszedłem 3DMarka 2001 z wynikiem 5622pkt.

Więc teraz pytanie czy zmieniać zasilacz, czy kupic Volcano 7+ na procka i styknie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj stary, ja z tym Herculesem to walczyłem ponad pół roku choć to nie wersja 128 mb lecz o połowe mniejsza ale mialem te same problemy.

Kartę jesli mozesz to bezwglednie reklamuj. Napisz im jakie masz objawy i muszą przyjąć ja w reklamację - inaczej postrasz ich sądem itp.

Powiem ci jak to u mnie było (chyba w tej chwili jestem jednym z lepszych specjalistów od tych kart Herculesa.

Otoz miałem te same problemy co Ty. Zwiechy na 3DMarku 2001 i to samo na 3DMarku 2003. Gry również po jakims czasie wszystko sie zawieszalo.

Otoz na poczatku nie wiedzialem co jest - podpowiedzieli mi ze to wina zasilacza. Wymieniłem swojego Codegena 300W na HuntKeya 300W i nic to nie pomogło. Dalem tego HuntKeya mojej matce a od niej pozyczyłem zasilacz 235W jakies nieznanej marki niemicekiej - duza poprawa. Niektore gry już dzialąly ok ale nie wszystkie. 3DMark 2001 już przechodzil w całosci ale Kombinowalem oczywiscie z biosami itp

niewiele to pomglo. W koncu kupilem pożadnego Chieftecka 300W i po zainstlaowaniu stwierdziłem ze jest nieco gorzej niż na tym wczesniejszym zasilaczu 235W.

Jednak pewien sukces odnioslem - zaczelem kombinować z taktowaniem tej karty. Standardowo jest ona ustawiona 250/250 i obnizalem te ustwienia czy to programikiem RageTweaker czy PowerStripem i dopiero ustawienie rownych 240/240 i rdzenia karty i pamieci przynioslo pożadany skutek - karta juz działa prawidlowo.

Ogolnie ma ona problem z pamięcia Hynixa.

Jak mozesz to reklamuj i bierz cos na Geforce Ti 4200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jeżeli obniżenie temperatury procesora pomogła (KArta nadal chodziła na 250/250) to niby czemu ma to byc zasilacz,albo wina karty? Może procesor zabardzo sie grzeje i się poprostu wlancza blokada jakas i sie scina :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki procek wogole masz?

Ustaw go na default i w ten sposob go sprawdzisz?

Mimo wszystko polecam sprawdzić tą karte na kompie u kolegi - pamietaj aby ten sprzet był nie krecony!

Procek to AMD Athlon 1,4GHz Thunderbird

Karte bede sprawdzal u kumpla i wtedy zobaczy sie co i jak :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten model Athlona się szczegolnie grzeje, w stresie nawet dochodzi do 70C. Zastanawiam sie czy może niezmieniać zasilacza, a walnąć Volcano 7+? A może inny cooler w miare tani (Nie musi byc idealnie cichy)

Coś nie tak jest z tym prckiem. Athlon Tbird 1400 powinien mieć nie więcej niż 60 stopni (dobrze by było jakby miał 55).

Miałem kiedyś taki procesor - więc mogę napisać, że:

1. Procek ten nie ma zabezpieczeń termicznych - jak ci się wiesza, to znaczy że nie wytrzymuje temperatury. Coś takiego moze trwale uszkodzić twój procesor.

2. płyta ecs k7s5a nie ma zabezpieczeń przed przegrzaniem.

Kup (a najlepiej sprawdź) jakiś lepszy cooler - z podstawką miedzianą np (może falcon rock2 ? albo w prolinie: www.proline.com.pl/shop.php - jakiś arctic cooling ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ClareS, lepiej uważaj. Miałem dokładnie taką sama historię. Po włożeniu Herca8500LE zaczęły się zwisy przy odpalaniu testu w 3DMarku (niektóre gry jeszcze chodziły, np. Quake3). Później przestał chodzić i 3DMark i gry. A po kilku godzinach komp już się nie odpalił :( - zwis podczas "veryfing DMI Pool Data". Wyglądało to jakby zasilacz stopniowo coraz bardziej się chrzanił. Lekko zestresowany, czym prędzej zakupiłem Fortrona i teraz jestem zadowolony :)) - wszystko pięknie śmiga.

PS. Tak BTW witam serdecznie wszystkich na forum - to mój pierwszy post tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...