wojwar Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Ja narazie czekam aż dojdzie do mnie Volcano 7+, może to pomoże. A jak nie to wruce do starej karty i pozbieram kase na zasilke:) Tak trzymać - kup porządną zasilkę jak będzie się powtarzało wieszanie kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Ja narazie czekam aż dojdzie do mnie Volcano 7+, może to pomoże. A jak nie to wruce do starej karty i pozbieram kase na zasilke:) Tak trzymać - kup porządną zasilkę jak będzie się powtarzało wieszanie kompa. Taa karta raczej jest dobra, jeżeli przechodzi 3dMarka 2001 i 2003(Proc z 1,4 na 1.04 :P) Widocznie procek cos nie tak :) albo zasilka :) pozyjemy zobaczymy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 A ja bezwzglednie stawiam na wadę karty Herculesa. Niedawno mialem na 4 tygodniowym tescie karte Gigabyta Maya Radeon 9000Pro i żadnych problemów na tym samym sprzecie na którym wczesniej mialem Herculesa. I co Ty na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Skoro teraz Ci chodzi przy zmianie taktowania proca to tylko jeden wniosek jest, ze wlasnie zasilacz nie wyrabia, dlatego tez masz taka temperature proca. Mozna przypuszczac ze kiedy miales inna karte wszystko bylo ok, bo wczesniejsza karta miala znacznie mniejszy pobor pradu. Przy zalozeniu 8500LE pobor pradu byl juz na tyle duzy ze zasilacz przy normalnej pracy szalal bardziej niz wczesniej np przy stresie. Stad wachania napiecia pewnie na procku powoduja jego przegrzewanie, zatem jesli to okaze sie prawda, okaze sie tez ze procesor byl tylko bledną wskazówką i ze z nim jest wszystko ok. Tymbardziej swiadczy o tym fakt ze wczesniej bylo ok no i ze teraz z ta karta przy zmianie taktowania proca zaczelo Ci wszystko chodzic ok. Ale mimo wszystko musisz to sprawdzic, jesli kolega ma pozadny zasilacz to masz pewnosc ze jesli u niego bedzie chodzic to znak ze Twoj zasilacz nie wyrabia, jesli tez nie bedzie chodzic bedzie to znak ze karta graficzna jest cos nie bardzo. Wtedy moja teoria sie nie sprawdzi, ale mimo to pozostaną Ci do rozwiazania - problem z nadmierna temperatura i problem z raczej slabym zasilaczem. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Czyli po prostu na razie niczego nowego nie kupuj tylko przetestuj tą kartę na innym zestawie gdzie procek jest chłodny a zasilacz lepszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 jutro ide chyba do kumpla który ma gf4 ti4200 i u niego ładnie chodzi i sie przekonamy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzypaw Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Ja bym polecił ci jeszcze, oprócz tego Vulkana wiatrak w obudowe, ja mam codeschita i jak włożyłem wiatrak w obudowe pod zasiłką to temp spadła jeszcze o ok.5 stopni. powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Ja bym polecił ci jeszcze, oprócz tego Vulkana wiatrak w obudowe, ja mam codeschita i jak włożyłem wiatrak w obudowe pod zasiłką to temp spadła jeszcze o ok.5 stopni. powodzenia Wiatrak w obudowie mam. Przerobilem taki z zasilacza :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Ja bym polecił ci jeszcze, oprócz tego Vulkana wiatrak w obudowe, ja mam codeschita i jak włożyłem wiatrak w obudowe pod zasiłką to temp spadła jeszcze o ok.5 stopni. powodzenia Wiatrak w obudowie mam. Przerobilem taki z zasilacza :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zanim cos kupisz sprawdz to na innym sprzecie bowiem moze się okazać, że kupisz nowego colera i nic to nie da. Nastepnie kupisz dobrą zasiłkę i znowu kiszka. Inni podpowiedzą wtedy ci - wymień pamięć i znowu nic. Przyjdzie wtedy pora na wymianę procesora na jakiś chłodnyi znowu <span style="color:red;">[ciach!]</span>o. I w ten sposób stracisz mnóstwo kasy i nerwów. Na końcu okaże się, że wszystko przez tego Herculesa - i tak jest moim zdaniem. Być moze najlepszym wyjsciem byłaby (jesli rekalmować nie zamierzasz) sprzedaż tej karty i kupno czegoś w rodzaju Geforce Ti 4200 lub Geforce3 Ti200 Gainwarda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zanim cos kupisz sprawdz to na innym sprzecie bowiem moze się okazać, że kupisz nowego colera i nic to nie da. Nastepnie kupisz dobrą zasiłkę i znowu kiszka. Inni podpowiedzą wtedy ci - wymień pamięć i znowu nic. Przyjdzie wtedy pora na wymianę procesora na jakiś chłodnyi znowu <font color="#FF0000">[ciach!]</font>. I w ten sposób stracisz mnóstwo kasy i nerwów. Na końcu okaże się, że wszystko przez tego Herculesa - i tak jest moim zdaniem. Być moze najlepszym wyjsciem byłaby (jesli rekalmować nie zamierzasz) sprzedaż tej karty i kupno czegoś w rodzaju Geforce Ti 4200 lub Geforce3 Ti200 Gainwarda. Zasada jest taka, ze na wymianie zasilacza nigdy nie straci, nawet gdyby wszystko bylo OK. o wymianie procesora czy innych nie bylo rozmowy, z tego co zrozumialem procesor chodzil wczesniej ok, a grzeje sie tak dopiero obecnie, albo wczesniej nie byl sprawdzany a dopiero teraz kiedy pojawily sie problemy. Nie ma procesorow bardziej grzejacych sie samo z siebie, tu tez jest prosta zasada, procesor grzeje sie tyle ile dostaje napiecia lub na ile jest podkrecony, wszystkie sprawne procesory to te ktore przeszly testy i jest wysoce nieprawdopodobne, (lecz nie wykluczone) ze zdazy sie procesor, ktory bedzie sie przy spelnionych wszystkich warunkach grzal zbytnio sam z siebie. Totez w ten bardzo prosty sposob niemal zawsze mozna wnioskowac, ze zbytnie grzanie sie procesora jest wynikiem zlego podawania napiecia, moze tez byc np slaby cooler ale w przypadku temp 70C to musialby byc wyjatkowo slaby cooler, ja mialem na 1.33 temp 50-55C przy coolerze z... Celerona 1 GHz, bardzo slabym coolerze. W kazdym badz razie problemy pojawily sie z tego co ja rozumiem wraz z wmontowaniem 8500LE a to daje kolejne wskazowki. Jedyne co pragne tu zaznaczyc ze wcale nie musi to byc grafika, aczkolwiek slyszalem i znane mi sa opinie iz nowe (te sprzedawane obecnie) 8500LE byly/sa nadtaktowane, nie jest to jednak informacja sprawdzona i jako taka nalezy traktowac ja jako plotke. ClareS: Sprawdz montaz coolera, wyczysc go jakims wiekszym pedzlem (swietny do kurzu) jak i caly komputer, poprowadz kable w mozliwie najbardziej optymalny sposob, zbedne wywal. Sprawdz ktore elementy grzeja sie najbardziej, w prosty sposob zbijesz kilka stopni C a to juz wystarczy. Mozesz rozebrac nawet i sam zasilacz, zgromadzony w srodku kurz na pewno podnosi temperature o dodatkowe stopnie C. I przede wszystkim sprawdzaj, sprawdzaj, testuj i nie rob pochopnych zakupow. Bardzo czesto ale to bardzo czesto zdarza sie ze jestesmy 99,99% pewni ze zepsuta jest xxx czesc a po jej wymianie okazuje sie ze to zupelnie co innego... I czekamy na rozwiazanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Więc tak przy zmianie coolera na Volcano 7+ ukruszylem jądro procka :oops: Zmieniłem teraz na Athlona 2000 i chodzi ładnie (Volcano robi swoje) :) A i najważniejsze temperatura na procku jest ok. 40C i grafika chodzi miodzio :) Czyli wina nie byla zasiłki :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 A u mnie prawdziwa eureka. Wlasnie wymienilem plyte Soltek DRV4 (na VIA KT266A) na nową płytkę Soltek SL-NV400-64 (nForce 400 - jednokanałowa pamiec) procek Athlon XP1800+ (stary Palomino) na nowego dobrze kreceocego sie Athlona XP1700+ (obecnie chodzi 166*10) i starą pamiec Kingstona PC266 na nową TwinMos PC3200. I w tym przypadku karta Hercules Prophet 8500le chodzi wyśmienicie na 250/250 Mhz. Zadnych zwisow i problemow czy w benchmarkach czy tez w grach. Jestem o tyle zdzwiony ze karta ta zawieszała system na chipsetach, ktore testowałem czyli KT133, KT266A i KT400. A juz tak przeklinałem tego Herculesa. Brawo nVidia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 No ja też już dola mialem że karta trafiona :) A to była wina grzejącego się procka :) A tera procek się nie grzeje i zwisow nie ma :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 No ja też już dola mialem że karta trafiona :) A to była wina grzejącego się procka :) A tera procek się nie grzeje i zwisow nie ma :) Nie ma takiej pewnosci nawet w 50% aby stwierdzic, ze to byla wina grzejacego sie procka, karta byla ok i taka pewnosc teraz mozna miec. Po pierwsze aktualny procek sie nie grzeje bo masz Volcano+ po drugie dlatego ze masz XP, a wczesniej miales TBirda z tego co zrozumialem 1,4 GHz (na marginesie to masz teraz chyba 2000+ a nie 2000 MHz jak w podpisie, w Mhz 2000+ to 1666 MHz) roznica miedzy tymi procesorami jest ogromna zwlaszcza w ilosci wydzielanego ciepla i poboru pradu. Dlatego tez nie mozesz miec pewnosci co do tego ze byla to wina procesora, moim zdaniem nadal winowajcą pozostaje zasilacz, widac to chociazby po pomiarach jakie podawales na 3,3V miales 3,17 i to w normalnym trybie a nie w stresie. Generalnie dziwi mnie ze zakladasz na plyte ECS z SDRamami i zwyklym NoName 300W a do tego Volcano+... Z wymiany procesora z Athlona 1,4 GHz na 1,666 GHz(2000XP+) zyskales moze 20-30% mocy (w polaczeniu z SDRAMami pewnie mniej) a z wymiany coolera zyskales stabilnosc, ktora i tak mialbys na poprzednim coolerze a dzieki temu przy okazji zalatwiles stary procesor niszczac jego rdzen. Bardzo mnie dziwi Twoj sposob inwestowania 8O :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 A u mnie prawdziwa eureka. Wlasnie wymienilem plyte Soltek DRV4 (na VIA KT266A) na nową płytkę Soltek SL-NV400-64 (nForce 400 - jednokanałowa pamiec) procek Athlon XP1800+ (stary Palomino) na nowego dobrze kreceocego sie Athlona XP1700+ (obecnie chodzi 166*10) i starą pamiec Kingstona PC266 na nową TwinMos PC3200. I w tym przypadku karta Hercules Prophet 8500le chodzi wyśmienicie na 250/250 Mhz. Zadnych zwisow i problemow czy w benchmarkach czy tez w grach. Jestem o tyle zdzwiony ze karta ta zawieszała system na chipsetach, ktore testowałem czyli KT133, KT266A i KT400. A juz tak przeklinałem tego Herculesa. Brawo nVidia! ...ile 3DMarków osiągasz przy tym configu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 W 3DMarku 2001 - mam 8772 pkt a w 3DMarku 2003 1225 pkt. Procek taktowany 1.824 Ghz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Hmm wie ktos czemu jak przełacze obraz na telewizor, widac wszystko ladnie i jak wlacze film to programik tez się wlancza ale filma nie widac (A na monitorze widac ) :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzypaw Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Hmm wie ktos czemu jak przełacze obraz na telewizor, widac wszystko ladnie i jak wlacze film to programik tez się wlancza ale filma nie widac (A na monitorze widac ) :?:Ustaw we właściwościach ekranu zakładce nakładka>>opcje trybu klonowania tak samo na wszystkich i będzie!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ClareS Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Hmm wie ktos czemu jak przełacze obraz na telewizor, widac wszystko ladnie i jak wlacze film to programik tez się wlancza ale filma nie widac (A na monitorze widac ) :?:Ustaw we właściwościach ekranu zakładce nakładka>>opcje trybu klonowania tak samo na wszystkich i będzie!! EEE niebardzo wiem jak :oops: mozna jasniej :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzypaw Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Hmm wie ktos czemu jak przełacze obraz na telewizor, widac wszystko ladnie i jak wlacze film to programik tez się wlancza ale filma nie widac (A na monitorze widac ) :?:Ustaw we właściwościach ekranu zakładce nakładka>>opcje trybu klonowania tak samo na wszystkich i będzie!! EEE niebardzo wiem jak :oops: mozna jasniej :P prawym guzikiem myszki na wolne miejsce na pulpicie kliknij>>>wybierz właściwości>>>ustawienia>>>zaawansowane>>>nakładka>>>potem opcje trybu klonowania>>>zaznacz tak samo na wszystkich. I musi chodzić. Ewentualnie może trzeba będzie przeładować system ( uruchomić ponownie kompa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...