Morf1982 Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Witam Składam HTPC do salonu i potrzebuje kupić używaną i tania kartę graficzną. - wymogiem głównym jest posiadanie przez kartę minimum HDMI 2.0b oraz odtwarzanie wszelakich materiałów video oraz obrazu w 4K 60hz najlepiej z HDR ( pliki z dysku oraz Netflix, youtube, amazon itp) zastanawiam się na dwoma rozwiązaniami 1) GTX 1050Ti 4GB - w cenie 300-350zł 2) GTX 1650 4gb - 400-450 zł czy jest realny sens dopłacać do 1650 ? może warta zakupu jest jeszcze jakaś opcja ? ktoś coś? Edytowane 6 Marca 2023 przez Morf1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morf1982 Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 naturalnie, że tak - jednak mam do wykorzystania platformę na ryzen 5 2600 - brakuje mi tylko odpowiedniej karty i zasilacza 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 Zerknij sobie na te sugerowane konfiguracje z reddita HTPC - https://www.reddit.com/r/htpc/wiki/sample-builds/#wiki_1080p.2F4k_htpc_diy_builds - a także na ich FAQ - https://www.reddit.com/r/htpc/wiki/index/. Zgodnie z tym, co tam sugerują, to przy Twoich wymaganiach powinien wystarczyć Ryzen 4600G (dostępny od 450 zł). Zakładając, że Twoja płyta obsługuje HDMI 2.0b, to po sprzedaży Ryzena 2600 i kupnie 4600G wyjdzie nieco mniej niż przy zakupie GTX 1050 Ti do obecnego procesora. Nie podajesz, czym chcesz odpalać materiały z dysku. Jeżeli będziesz korzystał z madVR i jakiegoś bardziej zaawansowanego upscalowania, to zalecają tam już dorzucenie przynajmniej GTX 1650. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morf1982 Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Co do plików z dysku to chdzi mi o filmy pobrane z sieci: przykładowo: Video: HVC1 3840x1608 23.976fps [2160p][HDR][H.265][True-HD Atmos 7.1 Nor][AC-3 Pol][Sub Eng-PL] (hevc main 10 L5.1, yuv420p10le, 3840x1608) [default]] czyli w większości będą to różnej jakości x265 HEVC Nie do końca wiem co to "madVR" 🙂 Przeszedł mi przez myśl ten 4600g 🙂 pytanie tylko czy tak na 100% odpali tu netflix w 4k - bo swego czasu się naczytałem, że są z netflixem problemy na integrach od AMD. Ze sprzętem to mam małe zamieszanie bo widzę kilka opcji 1) rozważam update swojego komputera i dla tego pisałem że miał bym R5 2600 do wykorzystania Wtedy był by to R5 2600 GTX 1050ti 4gb 16GB RAM 2) ewentualnie wstrzymać się z rozbudową swojego PC i poskładać samego HTPC .... - Zestaw na Integrze od AMD - wolał bym - mam w domu 2 komputery na AMD i były by cześci przyszłościowo kompatybilne - Zestaw na intelu Moją zagwozdką jest to która opcja lepiej by się sprawdzała... czy generalnie jest różnica w integrze vega 7 --- GTX1050ti --- GTX1650 patrząc przez pryzmat moich potrzeb Edytowane 6 Marca 2023 przez Morf1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) Imo bez sensu się pchać w pc tylko pod HTPC. Wg mnie najlepsze opcje to: NVIDIA shield Pro 2019 i kodi. Sprzęt jest certyfikowany Widevine L1, więc wszystkie streaming i ruszą. Kodi odpali wszystkie gęste formaty. Ewentualnie na kompie instalujesz serwer jellyfin lub Plex i aplikacje na shieldtv. Apple TV i aplikacja infuse player. Podobnie jak wyzej, tylko jedyna wada to, że dźwięk musi być dekodowany przez pudełko i puszczony dalej jako LPCM. Nie ma wpływu na jakość, ale niektórym purystom audio to przeszkadza. Edytowane 9 Marca 2023 przez saalataa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morf1982 Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2023 (edytowane) Jednak idę w stronę PC 🙂 i chyba jednak będzie to zestaw oparty R5 460G oraz płytę ASRock A520M-HVS z HDMI 2.1 Edytowane 9 Marca 2023 przez Morf1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2023 Twoje pieniadz i co gorsza czas. Masz swiadomosc, ze ten PC nie obsluzy Dolby Vision. Ze moze miec problemy z rozdzielczosciami w platformach streamingowych? Ze mozesz nie miec dzwieku przestrzennego? Jak tym zamierzasz operowac i sterowac? Myszka? Na czym bedziesz odtwarzac i jak zamierzasz korzystac z platforem streamingowych? Zrodlo plikow lokalny dysk/nas/czy internet? Masz dzwiek przestrzenny w domu? Do czego to podepniesz? Po co ci HDMI 2.1? Nie ma kontentu 4K/120. Grac i tak nie dasz rady w takich parametrach. Nie bede cie na sile przekonywal, ale mozesz zaoszczedzic sporo pieniedzy i newrwow nie pchajac sie na sile w PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morf1982 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) 1) jestem wychowany na PC, przystawki androidopodobne mi nie leżą po prostu. 2) miałem przez długi okres "HTPC" ze starego laptopa i było spoko ( tyle, że nie na 4k i nie ta jakość) 3) sterowanie bezprzewodowa klawiatura z touchpadem 4) w sumie to netlix + lokalne pliki ( torrenty ) 5) ten komputer będzie w sieci domowej, łatwa obsługa, przesył plików, pobieranie torrentów, 6) dźwięk będzie przysyłany do wzmacniacza stereo stereo z dwoma kolumnami podłogowymi, systemy 5.1 7.1 itp mnie nie interesują 7) ten komputerek pomijając filmy będzie odtwarzaczem wszelkiej muzy 🙂 😎 Najtańsza płyta na AM4 ma HDMI 2.1 , wiem że nie obsłuży więcej jak 4k/60 ... no ale jak ma to ma 🙂 tak więc jak widzisz, jednak zostaje z pomysłem PC, jednak chciał bym zrobić zestaw jak najbardziej przyszłościowy i przemyślany Edytowane 10 Marca 2023 przez Morf1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...