Skocz do zawartości
Emisariusz

zestaw pod 4090

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 

Mam wrażenie, że mój RTX 4090 dusi się na poniższych podzespołach dlatego myślę nad przejściem na nową platformę.

Obecnie mam: 
CPU: AMD Ryzen 7 5800X
GPU: ASUS GeForce RTX 4090 TUF Gaming OC 24GB GDDR6X
RAM: G.SKILL F4 DDR4 3600 C16 2x16GB
Płyta: MSI MEG X570 UNIFY
Zasilacz: FSP Hydro G Pro ATX3.0(PCIe5.0) 1000W

Komp służy mi do streamingu na 3 platformach i oczywiście na nim gram. Zastanawiam się co wybrać aby to starczyło na kolejne 5 lat. Moje przemyślenia: 

Intel 13900K - ok świetna wydajność, ale razi mnie pobór mocy vs AMD

AMD 7900X3D - może ja źle czytam ale serio one tylko 5200 MHZ obsługują DDR5 ? 

Co do MOBO - potrzebuję co najmniej takiego WiFi jak w obecnej płycie i 3 sloty M2 PCI 4.0 
Obudowa (ze starych części chce złożyć druga maszynę) - obecnie mam Obudowa SilentiumPC Armis AR6X EVO TG ARGB i w sumie obudowa spoko, ALE burdel z kablami RGB jest niesamowity - może coś innego polecacie ? do 1000 zł coś się znajdzie ?
RAM - jak już zmieniam specjalnie platformę to niech będą konkretne limit 1100 zł na 32/gb (nie muszą być RGB)
AIO - obecnie mam Silentium 3x120 - ale zostanie w "nowym" PC więc też potrzeba maks do 800 zł 

Najważniejsze to CPU, MOBO i RAM - drugiego kompa mogę złożyć później 🙂 

Ceny są lekko kosmiczne w porównaniu do poprzedniego upgrade koszt będzie o 50% wyższy, ale może coś się uda na promocjach wyłapać 🙂

Gram w rozdzielczości 3440x1440

Z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez Emisariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierzesz pod uwagi 3 streamów z PC, a to mocno obciąża trzymam się jednak zasady że wolę dołożyć 1500 teraz i mieć spokój niż bawić się w półśrodki 🙂

5800X też miało mi starczyć "na lata" a jednak chcę go wymienić po dwóch 🙂

A i oczywiście gram na tym monitorze ale obok jest podpięty drugi, przesiadka na monitor 4k jest też możliwa w ciągu 5 lat

Edytowane przez Emisariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat bo już wiem jaki procesor chcę kupić. Padło na 7950x3D (nie będę musiał zmieniać płyty głównej przy następnej zmianie).

Ale właśnie jestem przy płycie i ramach. Generalnie chciałem od razu 64gb kupić, ale są za drogie (1850 zł). Więc może mi ktoś podpowie w tej kwestii: jaką płytę dobrać (1700 zł max) tak żeby w przyszłości dorzucić do tych pamięci kolejne 32 gb https://www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z5-neo-rgb-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-f5-6000j3038f16gx2-tz5nr-11875281/ 

Płyta powinna mieć co najmniej 3 sloty M2 x4.0 i dobre WiFi6 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

w zakładanym budżecie 1700pln to mogą być :

Płyta główna Asus PRIME X670E-PRO WIFI

Płyta główna Asus TUF GAMING X670E-PLUS WIFI

o i pamięci przynajmniej wybrałeś zgodne z lista QLV i AMD EXPO 

https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/prime/prime-x670e-pro-wifi/helpdesk_qvl_memory/?model2Name=PRIME-X670E-PRO-WIFI

Pamięć G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Mr.T... napisał:

Witam

w zakładanym budżecie 1700pln to mogą być :

Płyta główna Asus PRIME X670E-PRO WIFI

Płyta główna Asus TUF GAMING X670E-PLUS WIFI

o i pamięci przynajmniej wybrałeś zgodne z lista QLV i AMD EXPO 

https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/prime/prime-x670e-pro-wifi/helpdesk_qvl_memory/?model2Name=PRIME-X670E-PRO-WIFI

Pamięć G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR)

Ok, a będę mógł do tych płyt dołożyć za jakiś czas kolejne 32gb tych samych pamięci i będą one śmigać na 6000mhz? 🤔 

15 godzin temu, Mr.T... napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Emisariusz napisał:

Ok, a będę mógł do tych płyt dołożyć za jakiś czas kolejne 32gb tych samych pamięci i będą one śmigać na 6000mhz?

obecnie to jest loteria, nikt czegoś takiego bez fizycznego sprawdzenia na konkretnym sprzęcie nie zagwarantuje.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi