Skocz do zawartości
axsin302

Co kupić do 5600 xt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 
Problem tego typu, że wpadła mi w ręce karta 5600XT i stwierdziłem pod nią stworzę jakiś komputerek... Szukam pomocy, bo oczywiście chciałbym złożyć to jak najtaniej* a zarazem jak "najlepiej" nie płacąc za światełka i inne duperele, które z tą kartą pożyją. Zestaw nie będzie dalej rozwijany, pewnie umrze z taką konfiguracją jaku mi tu zaproponujecie. 10105F - te 4 rdzenia to pewnie za mało / to samo 4100 / 3600 - pochodne aż do procesora 5600 no nie wiem sam.. już mi się to miesza we łbie 😄 Podam może co mam i co trzeba uwzględnić, jeżeli ktoś chciałby mi pomóc. 

to co mam:

- Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse OC

- zasilacz 600w od BQ 

- 4x4GB Patriot Viper Blackout drr4 3200 cl 16 

- Obudowa ( tu jest problem bo wchodzą do niej maksymalnie ( micro ATX  - 244 × 244 mm ) mimo wszystko ma dobra wentylacje z 3 wiatrakami 140mm 

- Radiator Spartan 5 ( do socketu 1700 nie mam podstawki bo jest to stara wersja) 

Do szczęścia potrzebuję:

- Procesora ... najbardziej widzę tu 3600 pro ( bo chyba tylko podkręcać się nie da)

- Płyta ( rozmiar micro / 4 banki ddr4 / dysk pewnie na m.2 aby było mniej kabli i szybciej chodziło ) ASRock B450M Pro4 ( upgrade biosu ?)

- dysk 1TB pewnie na m.2 

Przeznaczenie: grania i bałamucenie życia 😄 

Dziękuję każdemu kto to chociaż przeczyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokopałem się do jakiegoś ormiańskiego youtubera, który pokazał testy odnośnie 3600 vs 5600 i dał kilka kart graficznych w różnych przedziałach cenowych. Z jego testów wynika że karty mid range i niżej, czyli takie jak moja, w 1080p są na granicy błędów pomiarowych. Dopiero jak połączymy je z kartami np 3070 lub wyżej, sytuacja się zmienią i czasem nawet przewyższa 15% dla 5600 >3600. Dlatego czasem ciężko to sprawdzić bo "welcy testerzy" kładą procesor za grosze na płytach godlike lub maximus i łączą z kartami Top 🙂 no ale to jest biznes 

Co do tych kości to chyba w AMD takie cyrki są 😄 bo siedziały na plytach Z170A msi gaming m3 i Z590 TH oraz paru innych i 3600 cl17  na 1.35v wchodziły na gładko co prawda na 2T ano ale tam cena to tego upustu 1-2% można wybaczyć 

Dzięki za odpowiedź 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi