Skocz do zawartości
Pyrlandczyk

Jaki laptop do 9 tysięcy zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Poszukuję laptopa, który będzie kosztować do 9 tysięcy złotych.

Procesor, najlepiej i7-12700h albo wyższy z dwunastej generacji z wyjątkiem procesorów HX, to już przesada i drożyzna, a najlepiej byłoby znaleźć  wyższy odpowiednik z 13 generacji.

3 porty usb typu a, 1 lub 2 porty usb typu c, czytnik kart sd, 2,5 Gb lan, rozmiar od 15 do 16,1 cala maks, na graficznej karcie mi tak aż nie zależy, ale minimum to taka z 6 GB pamięci VRAM, rtx 3060 lub 4060, może 3070 lub 4070.

Pamięć ram 32 gigabajty, nie wiem, czy lepiej ddr4 3200 czy ddr5 już kupić. Dysk bez znaczenia pod wzlględem pojemności, ale najlepiej 1 TB ssd m.2 NVME PCIE 4.0 x4, z możliwością dołożenia drugiego dysku np. qlc na większą ilość danych, też m.2.

To raczej gamingowa konstrukcja, więc nie spodziewam się błogiej ciszy, ale wolałbym coś cichszego niż mój obecny MSI GE60 2pe Apache Pro.

Jak widzicie co tyle mniej/więcej lat zmieniam sprzęt, więc to laptop planowany na lata, dlatego takie parametry i cena.

Czas pracy na baterii nie jest bez znaczenia, dobrze byłoby, gdyby pokulał na biurowych zadaniach do 5 godzin, wydajnościowe wiadomo, że mniej czasu dadzą.

Z innych rzeczy, to wydzielona klawiatura numeryczna też się przyda. O oczywistościach w rodzaju WI-FI 6e/Bt 5.2 lub 5.3 nie wspominam przy tej cenie.

Najbliższą ideału wydają mi się konstrukcje od Gigabyte, ale nie znam żadnego laptopa tej firmy z własnych doświadczeń, dlatego piszę tutaj na forum, a może akurat padnie jakaś ciekawa propozycja.

Proszę przesyłajcie linki do dowolnych źródeł, byle sprzęt był w sprzedaży w popularnych polskich sklepach.

p.s przepraszam za opis dosć haotyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi