Skocz do zawartości
jewog38521

Nowy komputer po wyłączeniu nie chce się uruchomić.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Wczoraj złożyłem mojej mamie nowy komputer. Podczas instalacji, zgrywania danych itp. komputer wielokrotnie był włączany i wyłączany i za każdym razem odpalał się bez problemu.

Dzisiaj jednak po nocy nie chciał się odpalić.

Pomogło odłączenie prądu i odpalenie wkrętakiem.

Specyfikacja: 

Zasilacz Thermaltake Smart 500W 80plus (nowy)

I5 13400 + boxowe chłodzenie

Asus B760M-A AX D4

2x 8 GB Adata 3200

SSD m2 curical 500GB

SSD m2 Kingston 1TB

DVD-RW LG (stary)

Obudowa chińczyk (stara)

NA początku myślałem, że to może wina przycisku, więc podpiąłem reset, ale to samo. Żeby odpalić komputer muszę odłączyć prąd, odczekać chwilę i odpalić wkrętakiem. Czasami uda się odapalić przyciskiem, ale po wyłączeniu już nie wstaje. Dodam, że jak już się uruchomi to pracuje stabilnie, nawet pod obciążeniem.

Podłączyłem stary zasilacz OCZ 500W (jeszcze z dwoma liniami 12V) i startuje normalnie. Niby wychodzi, że to wina nowego zasilacza, tylko czemu wczoraj komputer normalnie działał na nim?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez jewog38521

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wady fabryczne , wychodzą najczęściej do poł roku od rozpoczęcia eksploatacji, do tego kupiłeś zasilacz po taniości,  potem żadna nowość ze taki zakup odbija się czkawka. 

podstawa zakupu zasilacza jest oprócz naklejki (kartka wszystko przyjmie) jest czas udzielanej gwarancji ,taka wartością wyjściowa/podstawowa jest przynajmniej 60 miesięcy. 

np.

Zasilacz SeaSonic B12 BC 550W (B12-BC-550)

Zasilacz SeaSonic S12III 500W (SSR-500GB3)

Zasilacz MSI MAG A550BN 550W (306-7ZP2A11-CE0) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi