Skocz do zawartości
astapaa

Laptop do 6000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, poszukuję laptopa do pracy (AutoCAD, ELCAD), czyli mocny procesor, dysk ssd i mocna karta graficzna. Stąd padł wybór na laptopa gamingowego. Mac odpada, ponieważ potrzebuję Windowsa aby się łączyć z PLC w pracy. Co polecacie pod kątem ergonomii, komfortu użytkowania czy jakiś ciekawych rozwiązań producenta? Zależy mi też na dobrej jakości wykonania i względnie małej awaryjności (podobno Legiony są kiepsko wykonane)
Budżet to 6000-6500 zł. Interesuje mnie wyświetlacz 16-17,3". Podobno Ryzen lepszy od Intela. Kartę brać 3050 czy 3060? Ryzena 5 czy 7? A może jednak Intel? Komputer będzie firmowy, więc dobrze jakby w bonusie był jakiś Windows ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z tego co się orientowałem to wybór mam między Asus ROG, Lenovo Legion, HP Victus, Acer Nitro czy MSI Katana lub jakiś Gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 4/11/2023 at 7:59 PM, astapaa said:

Cześć wszystkim, poszukuję laptopa do pracy (AutoCAD, ELCAD), czyli mocny procesor, dysk ssd i mocna karta graficzna. Stąd padł wybór na laptopa gamingowego. Mac odpada, ponieważ potrzebuję Windowsa aby się łączyć z PLC w pracy. Co polecacie pod kątem ergonomii, komfortu użytkowania czy jakiś ciekawych rozwiązań producenta? Zależy mi też na dobrej jakości wykonania i względnie małej awaryjności (podobno Legiony są kiepsko wykonane)
Budżet to 6000-6500 zł. Interesuje mnie wyświetlacz 16-17,3". Podobno Ryzen lepszy od Intela. Kartę brać 3050 czy 3060? Ryzena 5 czy 7? A może jednak Intel? Komputer będzie firmowy, więc dobrze jakby w bonusie był jakiś Windows ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z tego co się orientowałem to wybór mam między Asus ROG, Lenovo Legion, HP Victus, Acer Nitro czy MSI Katana lub jakiś Gigabyte.

Hej, wprawdzie bez Windowsa, aczkolwiek bardzo przyzwoitą i (przyszłościową maszynę) Ci znalazłem:

https://www.morele.net/laptop-dream-machines-rg4050-17pl25-i7-13700h-16-gb-500-gb-rtx-4050-144-hz-12778416/

Mieści  się w budżecie, tylko skombinuj Windowsa 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz lenovo z ryzenem 7 5800h, 16gb ramu dyskiem 512gb oraz rtx 3060 o max TGP 130w. Ma on matrycę IPS o przekątnej 17.3 cala oraz odświeżanie na poziomie 144hz, lecz jest on bez systemu co również obniża cenę. https://www.komputronik.pl/product/823462/lenovo-legion-5-17-ryzen-7-5800h-17-3-144hz-16gb-512gb-no-os-rtx3060.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi