VictorD Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Czy można sprawdzić czy płyta główna "działa" (konkretnie asus rog strix x670e-e gaming wifi) bez wkładania na nią procesora i pamięci? Czy jeżeli podepnę zasilanie i nacisnę przycisk "start" to powinna ona wyświetlić jakieś kody na wyświetlaczu, że nie ma procka, pamięci, itp? Próbowałem tak zrobić ale nic się nie dzieje 😞 A pytam bo wydaje mi się że zasilacz, który kupiłem, jest zwalony bo nawet przy wyłączniku w pozycji "0" dawał napięcie (logo na tej części płyty co są wszystkie gniazda zewnatrzne zaczęło się świecić) i nie wiem czy ten zasilacz nie zjarał mi przez to płyty. Na razie podpiąłem tylko płytę bo chciałem zacząć od wgrania na nią nowego biosu a teraz boję się cokolwiek w nią wpiąć żeby cos więcej się nie stało 🙂 Na innym zasilaczu (który działa zgodnie z oczekiwaniami) płyta się świeci (to logo) ale guzik start mi nie działa (ale może to normalne) więc szukam informacji 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Witam trochę kombinujesz, po co chcesz wgrywać bios beta , skoro nawet nie uruchomiłeś platformy ? czy posiadasz już CPU, ram i kartę graficzna, czy ino sama płytę główna i zasilacz ? podaj jaki posiadasz zasilacz ten niby trefny producent/ model. skoro posiadasz drugi sprawny zasilacz to obsadź CPU, zestaw chłodzący, zwłaszcza podpinając wetylertor , ram oraz kartę graficzna i zobacz czy płyta się włączy pozwalając wejść do biosu , za pierwszym uruchomieniem może to być nawet kilka mitu bo płyta może kilka razy się uruchomić ponownie. co do zasilacza to można sprawdzić, czy chociaż generuje napięcia , nie czy jest sprawy, ale czy chociaż startuje, trzeba określić na wtyczce 24pin gdzie jest przewód zielony, jest tylko jeden , ale nowe zasilacze mogą jednak nie posiadać kolorystyki przewodów tylko wszystkie będą czorne , wtedy skoro posiadasz starszy zasilacz to tam powinna być zachowana kolorystyka, określamy gdzie jest zielony i gdzie jest czarny, czyli robimy zworę jeden zielony i jeden czarny, załączamy zasilanie na zasilaczu, zasilacz powinien włączyć się i powinien zacząć obracać wiatrakiem oraz powinien podawać napięcia w wyjściach czyli na dowolnej wtyczce miernikiem można sprawdzić czy jest 12V 5V itd., ale może być tez tak, ze najnowsze zasilacze, mogą bez obciążenia nie chcieć się włączyć , nie wiem, bo nie przerabiałem jeszcze takiego tematu po mimo ze posiadam dosyć nowy zasilacz ale nie sprawdzałem bo nie było takiej konieczności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VictorD Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Nie chciałem wgrywać wersji beta tylko najnowszy "nie beta". Tak miałem procesor i pamięć ale nie chciałem wkładać ich na tę płytę bo nie wiedziałem czy ten zasilacz jej nie zepsuł w sposób, który spowodowałby że ona mogłaby zepsuć coś innego 🙂 Ostatecznie wymieniłem zasilacz na inny, "zaryzykowałem" i włożyłem na tę płytę procka i pamięć i poszło. Na razie doszedłem do biosu i tyle, bo tylko na to starczyło mi czasu 🙂 Ten "trefny" zasilacz to był bequiet dark power pro 12 1200w. Bardzo lubię bequiet, od zawsze mam ich obudowy i zawsze uważałem ich za solidną markę a tu taki pech. Teraz mam zasilacz innej firmy a po tym został mi kabelek 600w (bo go dokupiłem oddzielnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 31 minut temu, VictorD napisał: bequiet dark power pro 12 1200w zasilacz za taka kasę i poległ w przedbiegach ? OMG... , czyli tylko potwierdza się ze klient końcowy jest faktycznym testerem sprzętu ... co do biosu to fakt nie rozwinąłem listy najnowszy jest z 11.04.2023 -1101 https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-x670e-e-gaming-wifi-model/helpdesk_bios/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...