Skocz do zawartości
mrtnt

PC Format - Moc za grosze...

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie dzisiaj gazetke numerek 08/2003 tylko i wyłącznie ze wzgledu na program zawarty na CD - Atlas Polski. Mniejsza z tym. Tak sobie czytam i czytam i oczom nie wierze. 8O :lol:

Czytam artykuł Moc... za grosze i oto widze jedno z rozwiązań zaproponowane przez PCFormat:

(podkreslam i pogrubiam tresci brzmiace zaskakujaco "sensownie")

"Grafika to podstawa"

Jeżeli tylko płyta glowna twojego komputera wyposazona jest w zlacze AGP, mozesz znaczaco podniesc jego osiagi, instalujac mocniejsza karte grafiki. Nalezy jednak dopasowac ja do mocy samego procesora, szkoda bowiem inwestowac sporą kwote w karte, ktora nie zostanie wykorzystana przez zbyt slaby procesor. Najlepszym chyba wyborem sposrod modeli dostepnych w sklepach bedzie zakup kart z procesorami ATI Radeon 9500 lub 9700 albo GeForce Ti4200. Lepiej jednak unikac kart z procesorami nVidii oznaczonym symbolami MX, a w przypadku kart korzystających z chipsetow ATi z modeli ponizej Radona 9100  8O  8O  8O

Przezywam wlasnie szok, Radeon 9700 za... grosze i pamietajcie!!! strzezcie sie modeli Ati 8500 bo to mniej niz 9100!!!

Nie wiem czy panowie z PC Format pod tytulem Moc za grosze mieli na mysli ktores z kolei wypite piwo typu Vip za 1,65 z Biedronki czy faktycznie chodzilo im o Radeona 9700, bo jak Radeon 9700 to jest moc za grosze, to ja jestem nedzarz i wiesniak ze swoim 4200 ja nie wiem co ja tu kupilem sobie jakis Ti4200, musialo mnie powalic :lol: zamiast sobie kupic za grosze 9700 albo najlepiej 9900 PRO AGP 64x 512 MB RAM :roll: :roll:

Cytuje inne ciekawostki np:

Windows 95 i 98 niezbyt dobrze radzi sobie z pamiecia powyzej 64 MB, bowiem system ten powstawal w czasach, gdy w komputerach zamontowano zwykle pamiec o pojemnosci 4 MB

8O 8O 8O

Tak, bylo to dawno za gorami za lasami i 7 morzami...

Za sprawą tanich pamięci, olbrzymiej mocy drzemiacej nawet w najwolniejszych procesorach oraz wydajnych kart graficznych skończył się okres gdy szesciomiesieczny komputer byl przestarzaly

8O 8O 8O

Tak tymbardziej ze dzisiaj nawet nowy komputer moze okazac sie na dzien dobry za slaby...

Boze szok! Dawno nie czytywalem gazet bo mi kasy szkoda bylo, to sie napalilem na te mape Polski, ale nie sadzilem ze przeczytam takie madre tresci, :lol: :lol: :lol:

W ogole polecam ten numer bo jest tam wiele ciekawostek z pogranicza "bo pękne śmiechem", np dowiecie sie jak wyglada rozebrana nagrywarka :roll: , jestem ciekaw po co to komu no ale pomijam juz ten fakt :lol: :lol: :lol: Zapewe w nastepnym numerze rozbiorą odkurzacz... Albo znajdziecie obszerny test Map Polski, gdzies z 8 stron :lol: :lol: :lol: Oczywiscie tez znajdziemy 100 za i przeciw dlaczego konsola jest lepsza od PC, no i niezmiernie mi sie podoba motto Radeona 9700 PRO - "jesli jestes fanem symulatorow lotniczych dodatkowe klatki ci sie na pewno przydadza" powinno to byc haslo reklamowe kazdego 9700 PRO! :lol: Albo opis GeForce'a 4 MX gdzie stwierdza sie ze - "GeForce 4 MX jest generalnie lepsza odmianą 2 MX" a juz jak przeczytalem cytat "zycie nigdy nie jest czarno-biale i podobna regula obowiazuje w grach" ... no takie jajca ze hej ide sie upic tanią mocą bo zycie nie jest czarno-biale! :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows 95 i 98 niezbyt dobrze radzi sobie z pamiecia powyzej 64 MB, bowiem system ten powstawal w czasach, gdy w komputerach zamontowano zwykle pamiec o pojemnosci 4 MB

A moja Winda daje sobie rade z 384 Mb bez narzekan :D

Za sprawą tanich pamięci, olbrzymiej mocy drzemiacej nawet w najwolniejszych procesorach oraz wydajnych kart graficznych skończył się okres gdy szesciomiesieczny komputer byl przestarzaly

Taaaa... Jasne. Ja dodatkowych koni mechanicznych w moim Celku nie znalazlem :D

Ostatnio zauwazylem, ze coraz wiecej czasopism (nie tylko z branzy IT) pisze takie bzdury, ze wlos sie jezy na glowie. Chyba mysla ze czytaja ich dzieci z podstawowki (nie obrazajac dzieci :? )

Jedyne czasopismo, jakie mi sie podoba ostatnimi czasy, to Computerworld (nie mylic z Komputer Swiat).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wyślemy mrtnt maile do naczelnego Pc Format nice zobzczy co koledzy mądrego nalisali. A co do rozbierania narywarki to taka wiedza może się przydać tyle że napedy różnych firm mają zdecydowanie odmnienną bud, wiem bo rozbirałme cdrom creativa i LG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL :lol:

A tak przy okazji kilka numerów w stecz, w Enterze były test procesorów. I zwycięscą w kategorii ekonomicznej został Celeron. Dlaczego?

Bo panowie z Entera wzięli do testów najszybsze modele P4 i Athlona, czyli te najdroższe. Natomiast już Celeron nie miał swojego odpowiednika w postaci Athlona o takim samym oznaczeniu, dlaczego - którz to może wiedzieć. (oczywiście odpowiedni model był powszechnie dostępny).

No i efekt taki jak napisałem wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>Moc za grosze< Panom z PCFormatu chodziło o to, że za grosze zafundowali taką wielka dawke humoru :roll:

PS.A za miesiąc może >Procek za grosze< I komentarz, że poniżej Athlona 2500 nie ma co schodzić, bo reszta pracuje na FSB266 ;)

UPDATE: Albo jeszcze lepiej, poniżej Athlona 3200 bo ten pracuje na FSB400, a nie >TYLKO< na FSB333, nie mówiąc już o przestarzałym FSB266 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ze artykul o rozebranym cd-rom moze sie przydac, ale 1 osobie na 1000 to raz a dwa ze smierdzi tu amatorstwem i zapychaniem stron byle czym na sile. Tak jakby z braku laku rozebrali CDRW, a zreszta wiadomo o co chodzi, wiadomo czym sie rozni profesjonalny opis budowy CDRW od roezbrania i zrobienia 6 zdjec i pokazania jak wyglada panel czy obudowe, hehe, Po za tym to ja nie moge zrozumiec nie tyle co tych glupot ale tez tego stylu, wszedzie jakis taki styl jakby osoba ktora to pisala byla ciagle na haju :-) :lol: :lol: Nie wiem czy oni tam szprycuja sie przed pisaniem? np z tym zycie nie jest czarno-biale, albo inny cytat "Przyspieszanie BIOSu" czymze jest nasz PC? Bez... przyspieszonego BIOSuuu hehhehe no zlewam sie :lol: albo odkrywcze zdania w stylu "windows Xp dosc istotnie rozni sie od systemow Windows 95, 98 oraz ME" no patrzcie! nie wpadlbym na to!

Albo opis AMD Athlona XP 2000+

"blablabla ... Nie są jednak bez wad... Tych jak na złość Athlon XP ma całkiem sporo... Przede wszystkim odsłonięty, bardzo podatny na uszkodzenia rdzeń układu" ...

Werdykt PC Format - minusy dla AMD XP2000+

- spore ilosci emitowanego ciepla

- stary proces technologiczny

- skomplikowany overclocking

co przy cenie 289 zlotych jest na prawde trafne jak cholera!

i teraz uwaga, porownywano Palomino! Pomimo iz w tabeli jest obecny XP2200+ za 359 zlotych to oni opisali Palomino 0,18 2000+ za 289...

Natomiast obok widzimy... VIA C3 1000 MHz

ktory ma tylko 1 minus :-) :lol: :lol: mala wydajnosc ukladu. Przy cenie 165 zlotych...

Nie no nie mam slow istny hydepark!

I znowu ten styl:

"Historia procesorow Pentium 4 jest burzliwa... ...Nastepnie pojawila sie nieoczekiwana zmiana podstawki Socket 423 na 478, co okazalo sie lekkim wstrzasem dla klientow"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grosze! 16,90! :lol: :lol: :lol: Ale to moc doznan za grosze!

Ale trzeba przyznac ze mapa polski a wlasciwie samochodowy atlas polski 2003 jest fajny i uzyteczny jak dla mnie sam wart wiecej niz te 16,50, no i przy tym mozna sie jeszcze calkiem niezle posmiac, szkoda ze papier nie jest ekonomiczny bo mozna by z niego zrobic jeszcze dodatkowy uzytek.

A zatem zakoncze akcentem PC-Format! Zycie nie jest czarno-białe!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ale lole lolki palki i znajduchy ;-)

Nicky to sie narozbierales cd-romow... ;-) zasada jest jedna i jak pocwiczysz czyscisz kazdego cedeka w 3-5minut... wiem bo nie raz u klienta sie problemowal najrozniejszy cd to ja na to 10zeta i bedzie luz... i po kilku minutach gotowe zlozone i dziala... a ludzie zdziwko placa 10zeta za 5 minut to 120 za h wychodzi heh ;-) OT wieeem :-) zadnych ofensow oczywiscie :-)

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam w domu 2 numery pcformata.. kupienie ich to był jeden wielki błąd i strata kasy niestety (40 na 90 stron w czasopismie o mikroszit office? lol)

chyba zostanę przy chipie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tak jest już we wszystkich tego typu wydawnictwach, nawet w Chipie :?. Naprawdę nie ma co czytać. To nie to co kiedyś, kiedy to pracowali w redakcjach zapaleńcy, którzy świetnie się znali na sprzęcie. Teraz zatrudniają tam tylko amatorów, którzy biorą małą kasę. Oszczędność się naprawdę nie opłaca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym bardzo chciał zobaczyć w "akcji" Win98 i 4 MB RAM.

Co prawda mam 96 MB i Win98 (w przypływie lameryzmu nawet Win95), ale ja jestem ze wsi, więc pewnie się nie znam :>

Zapewniam cie ze nie byłoby na co patrzec. Win95 ledwo chodzi na 8MB a co mówic o 98 na 4 MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz widac ze i pcformat zszedl na psy:/ zostal jeszcze enter i chip:>

Enter też zszedł na psy, testy są mało żetelne, i na dodatek troche mało teksu jest.

Zobaczcie tu czytełem ten test w całości i tezż to zauwazyłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi