Skocz do zawartości
KomentatorPPC

Dobór używanego GPU, do 1440p i sporadycznego 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

w zasadzie to byłem zdecydowany na kupno używanej RTX 3060 Ti na 16 miesięcznej gwarancji od Asusa w wersji TUF za ok. 1500 zł, natomiast wolę jeszcze dopytać bardziej zorientowanych o jakiś - może - lepszy wybór? Cena w zasadzie "elastyczna"; dużego overkilla, dla którego bottleneckiem byłby mój aktualny CPU nie ma sensu tu wrzucać, ale przy 1440p/4K, z którego korzystam, GPU poci się nieco bardziej niż przy 1080p, jak rozumiem.

Potrzebne jest mi "na przeczekanie" (do przyszłego roku/do nowych serii kart graficznych obu producentów) GPU do rozdzielczości 1440p (i ew. 4K, ale rzadko), bardziej do komfortowego zgrywania materiału z gry, do komfortowego używania Adobe Premiere Pro i OBSa, oraz do renderingu materiałów wideo, zwłaszcza z gier pod VR (posiadam m.in. Valve Index), niż do częstego grania dla rozrywki jako takiego (choć jak już będzie, to nie omieszkam odpalić chociażby RDR2 czy Wiedźmina 3 😉 ).

Nie zależy mi przesadnie w obecnym kształcie na RayTraycingu (!), zatem Radeony w zasadzie wchodzą jak najbardziej w grę (rasteryzacja). Zwłaszcza, jeśli mają swój odpowiednik CUDA, które przydaje mi się przy renderingu na mojej aktualnej GTX 970. Jeśli nie, to idealna będzie karta skrojona lepiej pod programy pakietu Adobe (Premiere Pro, Photoshop, Lightroom).

Reszta podzespołów obecnego staruszka:

Intel Xeon E3 1231 v3 3.4 GHz
16 GB RAM DDR3
MSI Z97-G43
Monitor DELL 1440p + czasem LG OLED  C1 (4K)
2 x SSD SATA, 3 x HDD SATA
PSU SilentiumPC Supremo M1 550W

Przy kupnie nowego komputera w przyszłości albo sprzedam GPU, które kupię teraz, albo pójdzie "do szafy", żeby mieć zapas czegoś bardziej nowożytnego niż GTX 970. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszłym roku chyba nie będzie nowych GPU od np. nVidii ... ew. jakiś topowy xx90 się MOŻE pojawi. Te nowe GPU wychodzą teraz (RTX 4070 właśnie wyszedł, a w maju ma być RTX 4060Ti), więc nie bardzo widzę sens jakiegoś "przeczekiwania".

1 godzinę temu, KomentatorPPC napisał:

Przy kupnie nowego komputera w przyszłości albo sprzedam GPU, które kupię teraz, albo pójdzie "do szafy", żeby mieć zapas czegoś bardziej nowożytnego niż GTX 970. 🙂

... po co trzymać w szafie na zapas, coś bardziej "nowożytnego" od GTX 970?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi