Skocz do zawartości
Kowal1988x

Komputer do 6-7 tys do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam państwa. 

Wybrałem wstępnie co bym chciał. 

Będę grał na tv oled 65cali, 120hz. Obsługuje on 4k lecz podobno obcina on rozdzielczość i wychodzi 4kx2k. Czy jakoś tak. Chciałbym grać w 1440p. 

Póki co kupiłem obudowę: be quiet pure Base 500. Reszty brak. 

Chciałbym intela i raczej GPU nvidii. 

Moje propozycje:

Cpu: i5-13500 lub jeśli warto dopłacić to i5-13600kf (nie zamierzam podkręcać) 

Płyta: Gigabyte b760 gaming x -jeżeli ten słabszy procek, jeśli lepszy to płyta chyba słaba do i5 13600kf. Nie wiem czy warto dopłacić do z760 jak nie planuje OC. Chociaż UV na tej płycie też nie zrobię. A na i5 13600kf chyba warto. 

Ram: Kingston FURY 2x16gb 3200 lub 3600 (nie wiem czy dopłacić do tych szybszych) 

Chłodzenie: Fortis 5 Dual Fan 140mm (chce wieżowe) 

Zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 650W 80 Plus Gold, tylko że niby ten model ma bardzo sztywne przewody) lub coś podobnego (chciałbym w nowym standardzie, nie wiem czy brać 750)

Dysk na system: Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620 lub jeśli warto dopłacić to może Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000? Na dane mam ssd Crucial 1tb 

GPU: myślę nad rtx 4070, chociaż ten zakup może poczekać, ceny spadają. Najpierw bym kupił wszystko oprócz grafy. 

Proszę o rady, czy warto coś zmienić, dopłacić do lepszego procka i płyty?  

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wybrałeś dwa różne CPU , bo  i5-13500 posiada wbudowana grafikę igpu , natomiast i5-13600Kf jej nie posiada , no to po włączeniu zasilania na monitorze będzie , "ciemność, widzę ciemność" , skoro kartę graficzna dedykowana planujesz zakupić w późniejszym terminie, także albo i5-13500 lub i5-13600K  

pisząc np. nazwę płyty głównej używaj pełnej nazwy, co by ktoś nie pomyślał ze ze płyta pod DDR5 a ty pamięć operacyjna wybrałeś DDR4 

Płyta główna Gigabyte B760 GAMING X DDR4  - plus usługa aktualizacji biosu.  

pamięć ram i szybkość 3200MHz czy 3600MHz w grach coś tam różnice będą, ale więcej zyskuje się na niskim CL.

np.

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (KF436C18BBK2/32)

lub

Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (KF436C16RB1K2/32) 

Dysk oczywiście ze warto dopłacić do -Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G)  jako systemowy

chłodzenie  ok 

zasilacz 650W do RTX 4070 i i5 , niby powinien wystarczyć , ale 750W będzie mniej obciążany. 

czy warto dopłacać do droższej pyty główne ? , wszystko zależy od dodatkowego wyposażenia które albo będzie się wykorzystywać lub nie , np. dodatkowe porty USB , wincyj gniazd pod dyski M.2 , czy lepszejszy kodek audio ALC.

jako tylko alternatywę dla Gigabyte zaproponował bym Asusa ale jest droższy bo posiada Wi-Fi, a obecnie to czasami fajny dodatek. 

Płyta główna Asus TUF GAMING B760-PLUS WIFI D4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego napisałem że albo będę na integrze albo na mojej starej grafie chwilę. 

13500- Integra 

13600kf-stara grafa 

Z tego co czytałem to na chipsecie b760 nie trzeba aktualizować biosu by 13 gen ruszyła. Dlatego go wybrałem w sumie. 

Do audio mam kartę asus xonar dx. 

WiFi średnio, prędzej bt by mi się przydał. 

Dzięki za rady :) 

Sorry, faktycznie nie napisałem że mam stara grafe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, DrizZz napisał(a):

Integra i oled 65cali, 120hz.??Poważnie, tylko mi cos umkneło xD?? Może jakas decyzja a nie paplanina, typu 65" 120hz..Niedowiary

Czego nie rozumiesz? Kupuje teraz cały sprzęt oprócz grafy. Przez miesiąc posiedzę na integrze lub starej grafie (nie gram aktualnie bo nie mam czasu). Przecież nie zakładam grania bez grafy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi