Darodh94 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Siema. W mojej karcie graficznej nad złączem zasilania znajduje się mała dioda. Z tego co się zorientowałem na necie, to dioda ta sygnalizuje, czy jest coś nie tak z zasilaniem karty graficznej. Ogólnie ta dioda się nie świeci podczas pracy komputera czy grania w gry, ale świeci się w momencie, gdy wyłączę komputer - jest to dosłownie półsekundowy moment gdy komputer został wyłączony. I teraz pytanie, czy jest z tym coś nie tak, że ta dioda zapala się także przy wyłączeniu komputera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Witam opisując problem i oczekując rzetelnej odpowiedzi , podaje się jakiego sprzętu dotyczy problem. system operacyjny płyta główna producent model karta graficzna - producent model zasilacz - producent model Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperoos Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia W dniu 25.04.2023 o 06:46, Mr.T... napisał(a): Witam opisując problem i oczekując rzetelnej odpowiedzi , podaje się jakiego sprzętu dotyczy problem. system operacyjny płyta główna producent model karta graficzna - producent model zasilacz - producent model Witam mam ten sam problem win 11 płyta asus prime b660 plus Gigabyte GeForce RTX 3060 12gb zasilacz Endorfy Vero L5 600w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia W dniu 24.04.2023 o 18:45, Darodh94 napisał: I teraz pytanie, czy jest z tym coś nie tak, że ta dioda zapala się także przy wyłączeniu komputera? Witam jeśli następuje wyłączenie zasilania to , dioda czy raczej moduł na karcie słusznie wskazuje brak zasilania , czyli w praktyce tak to właśnie powinno poprawnie działać. Godzinę temu, kacperoos napisał: Witam mam ten sam problem jeśli karta pod obciążeniem działa prawidłowo , to ta świecąca się dioda nie jest problem, tylko to jest normalne jej działanie. ps. nie szukajmy na siłę problemów tam gdzie ich nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aster1965 Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu Gdyby było mniej takiego pitolenia, świat byłby piękniejszy. Na mojej RTX 3060 co jakiś czas zapala się właśnie ta dioda, po wyłączeniu kompa, wyłączeniu zasilania na zasilaczu (1000W) i przytrzymaniu przycisku, włączenia kompa, dioda gaśnie po kilku sekundach. Włączenie zasilacza i uruchomienie kompa nie zawsze skutkowało poprawą, czyli zgaśnięciem diody. Jedyne wyjaśnienie to niedobór zasilania dla karty graficznej. Jak to możliwe przy zasilaczu 1000W ? Ano proste, przegrzane styki w gnieździe karty graficznej i zasyfione styki na PCI-e na płycie głównej. Rozwiązanie: 1) przeczyścić styki na PCI-e na płycie głównej i karcie graficznej. 2) przeczyścić styki na wtyczce i gnieździe zasilania w karcie graficznej. Można do tego użyć czystego spirytusu (IPA) lub spożywczego 95% ( nie salicylowy) ten zawiera olejki które natłuszczą styki. Można mechanicznie delikatnie potrzeć styki na wtyczce i gnieździe, drobnym pilnikiem iglakiem lub czymś ostrym. U mnie podziałało na 100%, już od kilku miesięcy mam spokój i dioda się nie zapala. Najbardziej podejrzewam wtyczkę i gniazdo zasilania karty, jak się im dobrze przyjrzeć, to w gnieździe kolor pinów nie jest identyczny. Niektóre są jakby ciemniejsze, przygrzane, co jest powodem nie mam pojęcia. Może słaby kabel zasilania (warto w takim przypadku użyć innego) a może nadmierne grzanie się styków z powodu poboru prądu? W każdym bądź razie, czyszczenie styków i ewentualna zmiana kabla zasilającego, dają właściwy rezultat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...