Skocz do zawartości
tomangelo

Komputer pod wirtualizację z GPU Passthrough

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

planuję złożyć komputer pod użytek 2 systemów jednocześnie. Linux do codziennego użytku, oraz wirtualka z Windowsem oraz osobną fizyczną kartą (GPU passthrough) do wszystkiego, co nie ruszy na pingwinie.

1. Potrzebny jest procek ze zintegrowanym GPU, który będzie cały czas siedział na hoście.

2. Jako GPU na potrzeby wirtualnej maszyny wykorzystam GTX750Ti z obecnego sprzętu. Jak padnie to wymiana na cokolwiek będzie aktualnie opłacalne, tą wykorzystam dokąd działa.

Reszta obecnego sprzętu nadal będzie działać, dostanie nową kartę, więc nie mogę przełożyć innych części.

3. Komputer na lata, części wymieniane gdy padną. Z tego względu rozważam AM5, by w razie awarii za kilka lat mieć do wyboru świeższe, lepsze części, zamiast koniecznie zmieniać całą platformę.

Wiem że AM5 i Maxwell to nieoptymalne połączenie, ale chcę trochę rozłożyć koszty w czasie.

4. Z tego co się dowiedziałem, to płyty Gigabyte'a najlepiej nadają się do przerzucania sprzętu do wirtualnych maszyn (rozłożenie grup IOMMU, wybór z którego GPU ma być wykonany boot systemu). Oczywiście jeśli ktoś zna inne nadające się do tego płyty, to również można zasugerować.

5. Mile widziana obudowa pozioma, tak by móc postawić na niej monitor.

Budżet: nieokreślony, najtańsza z opłacalnych opcji.

Wiem że AM4 czy Intel wyjdą taniej, ale miło byłoby za kilka lat móc wymienić jedną część zamiast całej platformy.

Wstępnie wybrałem coś takiego:

CPU: Ryzen 5 7600x + SPC Fortis 5 Dual Fan

MOBO: Gigabyte B650 Gaming X

RAM: Corsair 2x16GB 5200MHz CL40

PSU: Endorfy Supremo FM5 750W 80+ Gold (zapas pod przyszłą kartę)

Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukałem obudów, chcąc iść w płaski projekt zostaje albo SilverStone SST-GD09B i wymiana chłodzenia na wodne, albo Thermaltake Core G3, zmiana chłodzenia i wymiana zasilacza na SFX. Mniejsze HTPC/Desktop nie mają kompletnie sensu. Chyba zostanę przy normalnym towerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi