Skocz do zawartości
mmcki

Zasilacz 500W do nowego PC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

po ośmiu latach zamierzam złożyć sobie nowy PC, póki co niekoniecznie do gier, ale z zachowaniem możliwości późniejszego rozbudowania o lepszą kartę graficzną. Wybrałem już podzespoły i jedyne elementy, które chciałbym zostawić z obecnego komputera to karta graficzna (GTX 1060 6GB), dysk SSD + HDD jako magazyn na multimedia, i zasilacz. I tu pojawia się moje pytanie, czy posiadany przeze mnie obecnie be quiet! 500W Pure Power L8 poradzi sobie bez problemy z poniższym zestawem:

* Intel Core i5-12400 + ENDORFY Fera 5 120mm
* ASUS PRIME B660M-A WIFI DDR4
* Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Beast Black
* Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620
* Crucial 250 GB 2.5" SATA III
* Toshiba P300 3TB 3,5/7200/SATA
* GeForce GTX 1060 6GB

Czy te 500W wystarczy pod taki zestaw z tym procesorem? Ten be quiet! działa u mnie stabilnie od długiego czasu z zestawem zbudowanym na i5-4460, nigdy nie miałem z nim żadnych problemów i faktycznie jest praktycznie niesłyszalny. W przyszłości, jeśli zdecyduję się na wymianę grafiki na nowszą, mocniejszą, wtedy pomyślałbym też o wymianie zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 hours ago, Mr.T... said:

zasilacz jest 80PLUS Bronze, także będzie szarpał szynkę niczym Reksio.  

Ta analogia do Reksia jest dla mnie myląca. 80Plus BRONZE jest Twoim zdaniem wystarczające czy uważasz, że zasilacz powinien być GOLD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, mmcki napisał:

Ta analogia do Reksia jest dla mnie myląca. 80Plus BRONZE jest Twoim zdaniem wystarczające czy uważasz, że zasilacz powinien być GOLD?

OMG... co do Reksia

certyfikat 80plus , czy będzie on Bronze czy Gold, Platinum czy Titanium , jest to potwierdzenie sprawności, przy określonym obciążeniu przez producenta zasilacza , a nie jego mocy, ale kupując, cenowo będzie to bardzo duża różnica.

do obecnej konfiguracji posiadany zasilacz jest wystarczający.

natomiast, kupując nowa kartę graficzna trzeba sprawdzić czy obecny zasilacz da rade, czy trzeba będzie już zakupić nowy o większej mocy, dobrym podejściem jest , sprawdzenie ile mocy w szczycie pobiera karta graficzna (tzw. piki obciążenia, testów na internetach nie brakuje) i nie mylić z obciążeniem tylko podczas grania ,i zasilacz dobrać moc x2 , czyli przykładowo karta graficzna będzie pobierać około 300W, czyli 300W x2 , plus zapas, czyli zasilacz było by dobrze jak by posiadał moc 650W i z certyfikatem np. Gold.

obecnie warto tez zainteresować się , np. czasem udzielanej gwarancji na nowy zasilacz , takim minimum jest 60 miesięcy, ale często w podobnych pieniądzach można bez problemu zakupić na gwarancji 84 miesiące czy 120 miesięcy, skromne 10 lat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj skladalem komp na serwer
https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-focus-gx-550w-ssr-550fx-6352557/
Takie coś zakupiłem. Mam już w moim głównym komputerze połpasywny zasilacz ale dużo większej mocy . Przy dysku ssd i WC można mieć bezgłośny komp na niskich obciążeniach typu filmy czy www.

Mam wprawdzie 13600k ale przy endorfy navis 360 i ciekłym metalu cpu przy filmach 2k nie przekracza 40 stopni na pompie skręconej do połowy i wiatrakach skręconych na maksa. Więc jest bezgłośny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi