teus Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2023 Witam, Chciałbym trochę wzmocnić swojego Q9400 8GB DDR2 GTX660 bo mój dzieciak (czytaj ja) chce sobie pograć na PC, bo nie wszystko jest na Xpudle, Tak więc do uratowania może jest obudowa i nagrywarka DVD 😉 Założenia: 1: Zdolność do utrzymania 30FPS w 1080p w średnich detalach najbardziej wymagających obecnie gier. Oczywiście może trochę klatkować, jak wybuchnie cała mapa, czy też optymalizacja gry będzie skandaliczna. 2: Rozwojowa podstawka. 3. Dobrej jakości płyta główna, (w końcu piszę z PC wyposażonego w Gigabyta P-35 działającą z podkręconymi pod korek Core2 od 2008 roku - "extra durable" z pudełka nie było kłamstwem) 4. Wydać jak najmniej pieniędzy. Od 60-120 FPS i widoków jest konsola i zbyt duży TV. Jako, że się nie znam, kupił bym zestaw za 2,5k od AMD z rekomendowanych (AMD Ryzen 5 5500, Radeon RX 6600). Niemniej jestem pewien, że na alllegro można kupić coś co to miażdży, więc się pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiradi Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2023 (edytowane) Allegro omijaj szerokim łukiem - tym bardziej, jeżeli się nie znasz, bo trafisz "tani" "super szybki komputer gamingowy" z procesorem sprzed 10 lat z DDR3 - będzie się nazywał i5 / i7 , żeby fajnie brzmiało i to tyle. Zestaw z 2,5 wygląda OK, jak na opisane potrzeby, ewentualnie można poszukać w promocji jakiegoś Radeona 6600XT/6650XT zamiast 6600, jezeli cena będzie nie będzie dużo wyższa. Rozwojowa podstawka w tym segmencie cenowym to trochę mit (nie tylko zresztą w tym segmencie, z tą rozwojowością to różnie bywa). Niemniej jeżeli chcesz np. później zmienić procesor na mocniejszy (5900X / 5800X3D) to wziąłbym płytę z droższych zestawów AMD pokroju ASUS TUF B550 czy MSI B550-A PRO, obie mają 4 sloty RAM i 2 gniazda M.2, więc RAM czy dysk można zawsze dołożyć. Późniejszej wymiany karty graficznej nie warto na razie rozważać, bo dochodzą jeszcze koszty zmiany zasilacza na mocniejszy + ewentualny bottleneck CPU. Edytowane 2 Maja 2023 przez radiradi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teus Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2023 Dzięki! Te płyty wyglądają o wiele lepiej. Co do allegro to bardziej mi chodziło o poprzednie generacje, dające to samo lub więcej za mniej, ale faktycznie popeliną tam wali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centella9999 Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2023 wypróbuj stare zestawy PC, ale nadal masz mocną konfigurację. została zlikwidowana na portalach społecznościowych . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teus Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2023 C2Q już się nie nadaje do nowszych gier. Brak instrukcji (tak wiem, można to ominąć, ale gry chodzą słabo), GTX660 też robi już bokami - zresztą ten sprzęt odjeżdża na emeryturę do emerytów - w pracy biurowej śmiga, a i wnusio trochę zabawy będzie jeszcze miał. Ryzen 5 5500 kupiony, w Asusa B450 wsadzony, RX 6600 robi robotę, wiem że można było za kilka stów coś lepszego, ale wiecie, dwa z hakiem jak za suszarkę do ubrań, to nie PONAD TRZY! a przy żonie takie drobiazgi są ważne 😉 Martwi mnie tylko 85C na rdzeniach na boxowym wiatraczku w occt. Czy to taka tandeta, czy coś źle zrobiłem, choć i na rdzeń topless swego czasu chłodnice zakładałem, więc chyba nie 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...