Worek_cementu Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) Cześć, planuję złożyć zestaw do 1080p tylko i wyłącznie do grania. Przede wszystkim gram w gry na Unity (Tarkov, Rust, Dark and Darker), BR'y (Warzone, Apex), są też oczywiście gry AAA. Oprócz wiadomo najwyższych ustawień w grach AAA przy dobrych FPS'ach, zależy mi na 165 fpsach (lub jak najlepsze fpsy) w potencjalnie nowych "Tarkov-like", gdzie ustawienia zbijam możliwie jak najniżej, jak i w tytułach, które wymieniłem. Zrobiłem trzy zestawy i szczerze ciężko określić mi budżet, nie wiem ile powinienen wydać, żeby spełnić warunek 5 - 6 lat bez ulepszania czegokolwiek. Chciałbym również poznać waszą opinię na temat Radeonów, gdyż szczerze boję się tych kart w zestawach. Mimo że mają naprawdę zaporowe ceny RX 7900 XTX poniżej 5k i RX 6950 XT w cenie 4070 tak w poniższych zestawach je pomijam i poczekam na wasze opinie, czy warto szarpać się ze sterownikami (o ile takie problemy jeszcze występują). Obudowa w każdym zestawie to Corsair 5000d Airflow, zasilacz to Corsair rm1000x w zestawie jeden i rm850x przy zestawach 2/3. Zestaw nr 1 https://proline.pl/koszyk/c7871431 W tym zestawie na koniec AM5 wymieniłbym procek na coś z ostatniej generacji i jest to pewnie najbardziej pewna przyszłościowo opcja, ale cena trochę odpycha. Zestaw nr 2 https://proline.pl/koszyk/0977932c Zestaw nr 3 https://proline.pl/koszyk/0933fd69 Czekam na wasze propozycję i dobre rady Edytowane 3 Maja 2023 przez Worek_cementu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2023 Do czego ci ta kilowatowa elektrownia??? Do tych zestawów 650 ma zapas. Te zestawy to pod 1440p wystarczą a co dopiero 1080p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2023 Ja mam 13600k na UV i 4080 i wziąłem kilowat ze względu na to że szukałem polpasywnrgo. W mocnych załącza się później wiatrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek_cementu Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) 4 godziny temu, B@nita napisał(a): Do czego ci ta kilowatowa elektrownia??? Do tych zestawów 650 ma zapas. Te zestawy to pod 1440p wystarczą a co dopiero 1080p. W zestawie z AM5 wsadziłem 1000W zasilacz w razie tego lepszego procka w przyszłości. Różnica cenowo między 850W, a 1000W nie jest jakoś duża i chyba nie chciałbym ryzykować z 750W czy wystarczy. Co do reszty 850W dla trybu półpasywnego. Edytowane 3 Maja 2023 przez Worek_cementu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) Co prawda nie grałem od paru miesięcy / tygodni w Tarkov ale do niego i gier które wymieniłeś lepiej weź Nvidię, bo szczególnie Tarkov (ale też Rust) potrzebuje maksymalnej wydajności od strony CPU a tu w DX11 lepiej jest na Nvidii. Mówię tylko o sytuacji kiedy grafika nie jest obciążona na 100% np właśnie w niskich rozdzielczościach jak 1080p. I trzeba przełkąć gorycz 12GB Vram, ale skoro grasz na low, to nie będzie to żadnym problemem (na ultra mogą być problemy na mapce Streets + rozdziałce 1440p lub wyżej). Co innego kiedy te gry przejdą na Vulkan / DX12, wtedy już Radek lepiej zadziała 😊 Edytowane 3 Maja 2023 przez umcacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiradi Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) Czy inne GPU w zestawach 1 (4070Ti) i 2-3(4070) to świadomy wybór ? Bo w/g mnie od tego powienieneś zacząć - różnica wydajności to 20%-25%, różnica ceny to ok. 1,5 tys. - im lepsze GPU tym dłużej "pożyje" w kontekście wymagań gier, a CPU w sumie łatwiej/taniej "upgradować", bo ceny z czasem spadają. Rozwojowość/przyszłościowość zestawu 1 na razie można ograniczyć do ewentualnej wymiany procka na mocniejszy z obecnej generacji, bo nie wiadomo, jakie będą wymagania/kompatybilność z MOBO kolejnej. Przy obecnym zastoju na rynku (+ dość wysokich cenach) przewidywanie co się będzie działo za 3-4 lata to trochę wróżenie z fusów, nie mówiać już o 5-6. Edytowane 3 Maja 2023 przez radiradi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek_cementu Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2023 5 minut temu, radiradi napisał(a): Czy inne GPU w zestawach 1 (4070Ti) i 2-3(4070) to świadomy wybór ? Bo w/g mnie od tego powienieneś zacząć - średnia różnica wydajności to ok. 20%, różnica ceny to ok. 1,5 tys. - im lepsze GPU tym dłużej "pożyje" w kontekście wymagań gier, a CPU w sumie łatwiej/taniej "upgradować", bo ceny z czasem spadają. Rozwojowość zestawu 1 na razie można ograniczyć do ewentualnej wymiany procka na mocniejszy z obecnej generacji, bo nie wiadomo, jakie będą wymagania/kompatybilność z MOBO kolejnej. Przy obecnym zastoju na rynku (+ dość wysokich cenach) przewidywanie co się będzie działo za 3-4 lata to trochę wróżenie z fusów, nie mówiać już o 5-6. Świadomie, bottleneck w zestawach 2-3 przy 4070ti byłby za duży i jeżeli miałbym brać do tych zestawów 4070ti to zdecydowanie wolałbym zestaw 1, gdzie AM5 ma mieć wsparcie, aż do 2025 roku i wymienić tylko procesor na ostatni z tej generacji. Co do przewidywania, to pewnie dobrze byłoby czekać nawet na premierę 5xxx, teraz jest jeszcze drogo i seria 4xxx nie jest taka wspaniała, ale ciężko się holduje z 970 XD Dlatego te zestawy są też droższe niż zazwyczaj do 1080p, żeby spróbować to przewidzieć. Godzinę temu, umcacz napisał(a): Co prawda nie grałem od paru miesięcy / tygodni w Tarkov ale do niego i gier które wymieniłeś lepiej weź Nvidię, bo szczególnie Tarkov (ale też Rust) potrzebuje maksymalnej wydajności od strony CPU a tu w DX11 lepiej jest na Nvidii. Mówię tylko o sytuacji kiedy grafika nie jest obciążona na 100% np właśnie w niskich rozdzielczościach jak 1080p. I trzeba przełkąć gorycz 12GB Vram, ale skoro grasz na low, to nie będzie to żadnym problemem (na ultra mogą być problemy na mapce Streets + rozdziałce 1440p lub wyżej). Co innego kiedy te gry przejdą na Vulkan / DX12, wtedy już Radek lepiej zadziała 😊 Tym chyba nie powinienem się przejmować? Porzucenie DX11 nie wydaje się być blisko, a zdecydowanie nie miałbym problemu z 12GB vram przez pewność sterowników Nvidii. Tak jak pisałem, jestem dosyć negatywnie nastawiony do GPU AMD i szczerze nie wiem, czy słusznie. Zawsze miałem wrażenie, że są niestabilne i ostatnie co bym chciał to odchodzić od zmysłów przez sterowniki przy GPU za 3 - 4k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek_cementu Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2023 Odświeżam temat i zachęcam do dyskusji, z nowinek RX 7900 XT pojawił się w promocji za 3.6k i dopłata do 4070ti chyba mija się z celem czysto do gamingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...