Skocz do zawartości
Astec

Rozważania na temat zasilaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Stoję przed wyborem nowego zasilacza i miałbym kilka pytań z gatunku tych na które nie znajdę odpowiedzi w recenzjach czy innych testach. Początkowo miałem kupić bardzo popularne Supremo FM5 750-850 W od Endorfy. Natomiast szukając alternatyw u oko wpadł mi MSI MPG A850G PCIE5 spełniający standard ATX 3.0, co zważywszy na niedużą dopłatę wydaje mi się dobrym pomysłem. Od zasilacza wymagam pełnej modularności, mocy w przedziale 750-850W, ceny około 600 zł, dobrej regulacji napięć, certyfikatu 80+ Gold i niskiej bezawaryjności. Miłym dodatkiem jest standard ATX 3.0 wraz z 12VHPWR. Dotychczasowo przez 5 lat byłem użytkownikiem Supremo FM2 750W z którego byłem w pełni zadowolony, jednakże mając jakiekolwiek problemy z komputerem zwykle radzono mi go jak najszybciej zmienić, ponieważ według różnych forumowiczów po czasie przestaje trzymać napięcia. A jak jest w rzeczywistości? Nie znalazłem żadnego testu zaslilacza po roku czy dwóch dlatatego nie znam odpowiedzi na to pytanie. Ok, FM5 to nowsza platforma, a ogromna popularność każdej wersji daje do myślenia "czy wszystko co najbardziej popularne jest najlepsze?". Na jednego MSI MPG A850G przypada sześć FM5 850W, ale o czym to może świadczcyć? Lepiej kupić popularny, ale mniej udany produkt, czy bardziej niszową, a jednoczeście lepszą konstrukcję? Czy ATX 3.0 jest tak bardzo potrzebne patrząc z perspektywy RTX-ów 4000? Jakiego wyboru dokonalibyście  na moim miejscu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

w cenie +/- 600pln jest całkiem spory wybór zasilaczy , co kupić ? , warto poczytać opinie użytkowników , na temat nie tylko samego zasilacza,  ale tez np. dołączonych przewodów , bo w specyfikacji nie będzie zamieszczona informacja czy przewody są "miękkie" i łatwo się układają, jak to ma miejsce przy Endorfy, czy są bardzo "sztywne" jak ma to miejsce przy zasilaczach ADATA.   

alternatywa 

be quiet! Pure Power 12 M 850W 80 Plus Gold 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, B@nita napisał:

Podstawowe pytanie, jaki zestaw i jakie gpu? Seria 4000 to spory rozstrzał.😁

Aktualnie R5 7600X + 3070. W przyszłości celuje w 4070(Ti) i Ryzena z następnej generacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi