grzesiek811 Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2023 Witam, czy przerabiał ktoś temat reklamacji dysku SSD z powodu wolnego transferu? Niedawno kupiłem dysk SSD Patriot P210 1TB. Ostatnio kopiowałem na niego kilka plików wideo i zauważyłem, że po chwili kopiowania z wysoką prędkością, typowa jak na SSD ~400 MB/s, dysk po minucie czy dwóch prędkość zapisu spadła do 50 MB/s aż do końca transferu z czasowymi spadkami nawet do 25 MB/s. Rozumiem, że prędkość dysku to nie będzie stałe 400 MB/s, ale 50 MB/s to jest prawie dwa razy wolniej niż stary dysk HDD. Chciałem zareklamować dysk z tego powodu, tylko czy to ma sens, czy tylko strace czas i pieniądze na wysyłkę dysku? Próbował ktoś przerabiać ten temat? Nie po to kupiłem SSD, żeby był wolniejszy od starego HDD. W między czasie zmieniłem płytę główną i mógłbym go teraz wymienić na jakiś M.2, pod warunkiem, że zwróciliby mi pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2023 SSD potrafią w pewnych przypadkach (wysokie zapełnienie choćby) czasem absurdalnie zwolnić - z tego powodu omija się tandetne modele, lub wręcz kupuje szybkie, przewidując ostry spadek wydajności w pewnych przypadkach (lepiej mieć spadek wydajności z 6GB/s na 1GB/s, niż z 500MB/s na 50MB/s) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek811 Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2023 Problem w tym, że producenci podmieniają podzespoły. Dysk miał pozytywne rezenzje i był polecany. Miał spadki w teście do 200 MB/s, a potem coś się zmieniło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek811 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Udało się zareklamować dysk jako niezgodny z umową i dostałem zwrot kasy. Wziąłem teraz Lexara NM620 2 TB, bo w między czasie zmieniłem płytę i mam możliwość instalacji M.2. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez grzesiek811 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...