VonV3in Opublikowano 3 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2023 (edytowane) Dzień dobry, jest przede mną zakup procesora, kupilem juz płytę x670e taichi i tak sie zastanawiam bo na reddicie ludzie zglaszali problem w 0,1% spadku klatek do 30 i teraz tak - czy ktoś spotkał się z takim problemem u siebie na procesorze, czy może słyszał o czymś takim? Sprawdzałem na youtubie gosciu porownywal 7950x i 7950x3d oraz 7950x3d i 13900k, z tego co tam widziałem spadek był do 100 klatek czasem do 60 ale to na obu procesorach 7950x3d i na 13900k np. System windows 11, kanał testing games. Tak w pewnym momencie zwatpilem ze bede musial wymieniac cala platforme, płytę, ram ale z tego co tam widziałem problem jakby nie występował tylko u amd. Jezeli ktos slyszał o tym problemie i o tym czy go rozwiazali w biosach, aktualizacjach windows lub w sterownikach niech tu da znac Koles na jakims kanale na youtube pokazywal rozwiazanie - cofniecie sie w win 11 do poprawki 2021 2h ale był to film bodajże z wrzesnia 2022 może do tej pory coś zmienili. Pozdrawiam Kordian Edit tu widac wyraznie problem A tu juz jakby go nie ma Edytowane 4 Czerwca 2023 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 Witam a patrzał Ty ze w pierwszym filmiku jest zastosowana do testu karta RTX 390Ti a a drugim RTX 4090. nie ma info w przypadku zamieszczonych testów ,np. jak jest skonfigurowany bios dla ustawień pod CPU. na spadki FPS mogą mieć wpływ , optymalizacja samej gry, w przypadku gier sieciowych, szybkość i rodzaj połączenia internetowego, najlepiej jak by był światłowód lub przynajmniej VDSL, temperatury CPU i możliwy throttling , nowe gry lubią dyski SSD pod M.2, i tez trzeba patrzeć czy transfery dysku nie spadają wyniku np. wysokich temperatur samego dysku, najczęściej kontroler osiąga wysokie temperatury czyli też throttling, dlatego zawsze powtarzam PC do giercowania, to jeden dysk pod system a osobny do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 (edytowane) Masz rację tak składam, jeden na system jeden do gier, i faktycznie nie zauwazylem ze tam byla karta 3090 ale na ryzenie 7950x3d nie bylo tych spadkow do 1 przy 1% i 0,1% Chujowy temat Trafilem nastepny filmik tego goscia I jest u niego ta sama historia, nie wiem moze to wina plyty glownej bo do 7000x3d musi miec zaktualizowanego biosa - nie wiem, zgłupiałem Edytowane 4 Czerwca 2023 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 słuchaj myślę ze nie ma co sobie za bardzo się nakręcać i sobie głowę pytaniami zaprzątać , bo : 1: spadku FPS nie da się uniknąć w 100%, i że np. dobierając jakaś konfiguracje, temat da się w 100% wyeliminować. 2: czy ogrywając jakiś tytuł "nie sieciowy", faktycznie zauważysz ten FPS 1% LOW ? 3: czy trzeba wszystko mieć w opcjach graficznych ustawione na MAX ? , polecam wejść w opcje graficzne i samemu sprawdzić jak "suwaki" przestawiając w lewo czy prawo , czy w sposób widoczny zmienia się grafika ? , i można się zdziwić że zmieniając część ustawień, nie ma za bardzo wpływu na to co jest faktycznie wyświetlane a obciąża sprzęt ... XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VonV3in Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 (edytowane) No, przeczytalem juz od rana dziesiatki stron forum i zostaje przy tym czym jestem czyli kupno 7950x ew upgrade jak wyjdą 8000 albo 9000 do grania w 1440p i tak mi lepszego procka nie potrzeba do tego biore 4070 ti i wszedzie mnie zapewniają że to załatwiony problem z tym stutteringiem ew. są jeszcze takie aplikacje jak process lasso mozna z tym cos samemu pokombinowac koles mial dropy w metro exodus ustawil tam proces na wysoki priorytet i dropy zniknely. Na 13900 przesiadka tez ma swoje minusy dlatego juz sie przekonalem ze nie. Wlasnie mam taka nadzieje ze przy takich starociach jak lol mnie nie zawiedzie a jak zawiedzie to 7950x3d tez zawiedzie i 13900k takze bo juz poczytalem troche opinii na forach i tak sie ludzie wypowiadaja. Druga nadzieje jaka mam to to ze zanim zloze kompa do konca rozwiklaja ta sprawe z palacymi sie procesorami to tak do konca czerwca pocz. lipca Edytowane 4 Czerwca 2023 przez VonV3in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2023 2 godziny temu, VonV3in napisał: No, przeczytalem juz od rana dziesiatki stron forum i zostaje przy tym czym jestem czyli kupno 7950x ew upgrade jak wyjdą 8000 albo 9000 do grania w 1440p i tak mi lepszego procka nie potrzeba do tego biore 4070 ti i wszedzie mnie zapewniają że to załatwiony problem z tym stutteringiem ew. są jeszcze takie aplikacje jak process lasso mozna z tym cos samemu pokombinowac koles mial dropy w metro exodus ustawil tam proces na wysoki priorytet i dropy zniknely. Na 13900 przesiadka tez ma swoje minusy dlatego juz sie przekonalem ze nie. Wlasnie mam taka nadzieje ze przy takich starociach jak lol mnie nie zawiedzie a jak zawiedzie to 7950x3d tez zawiedzie i 13900k takze bo juz poczytalem troche opinii na forach i tak sie ludzie wypowiadaja. Druga nadzieje jaka mam to to ze zanim zloze kompa do konca rozwiklaja ta sprawe z palacymi sie procesorami to tak do konca czerwca pocz. lipca uuu Wariacie, to TY tak z wysokiego "C" chcesz temat zaatakować XD Płyta główna ASRock X670E TAICHI Procesor AMD Ryzen 9 7950X, 4.5 GHz, 64 MB, BOX (100-100000514WOF) cena za zastaw pewnie wyjdzie skromna XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...