Skocz do zawartości
RectalInvader

Używany maluch do programowania i nauki na Linuxie - jak najtańszy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Potrzebuję sprzętu, z którym mógłbym się rozwalić na sofie i pisać sobie na nim programy lub uczyć się z Machine Learning, wykorzystując do tego celu jakąś dystrybucję Linuxa, prawdopodobnie Ubuntu. Moje główne wymagania odnośnie tego sprzętu, to aby był mały (maksymalnie 12'' z hakiem), lekki i stanowił istotne przyspieszenie w stosunku do wykorzystywanego przeze mnie dotychczas Asusa 1215N, który ma już 12 lat. Musi udźwignąć Ubuntu, Jupyter Notebook, jakieś IDE typu Netbeans oraz filmy na youtube. Budżet to jakieś 1000 zł.

Ponieważ wymagań nie mam zbyt wielu, zainteresowałem się poleasingowcami na allegro. Konkretnie:

Lenovo ThinkPad A275

Lenovo ThinkPad X280

Dell Latitude 5290

Z tej trójki Lenovo ThinkPad X280 wydaje się być najlepszy, choć słyszałem o jakichś problemach z instalacją Linuxa oraz z tym, że przy wysokich temperaturach procesora, ten wyraźnie zwalnia i taki spowolniony już pozostaje do momentu restartu komputera. Wydaje się to być frustrującą wadą dyskwalifikującą ten model.

W każdym razie - czy ktoś z Was ma jakieś porady odnośnie modelu pod moje wymagania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi